Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kłopot z klonem plamowym

Recommended Posts

Witam

W maju wsadziłam klon palmowy, nie pamiętam odmiany, czerwonolistny.

Do tej pory zachowywał się bez zastrzeżeń, zaczął wypuszczać nowe listki. Od jakiś 2 tygodni pojawiły się na starych listkach odbarwienia, a obecnie te liście schną. Na nowych listkach objaw jeszcze nie występuje. Nie wiem co z tym robić.

Pomóżcie.

Pozdrawiam

Wiola

Witam

Majka: nornic raczej nie ma, chyba nie tu leży problem

Teska: rośnie w pełnym słońcu, na skraju oczka wodnego. Czyżby słońce było powodem.

Ja pomyślałam o czymś innym, on rośnie niedaleko kaskady i napewno padają na niego krople wody. Czy możliwe jest, żeby powodem przysychania listków była woda i słońce, tzn. czy może być tak, że listki są parzone przez słońce w miejscach gdzie padają krople wody? Listki zrobiły się w kropki i teraz w tych miejscach przysychają.

A może jest tak jak pisze Teska, może on nie lubi słońca :roll:

Dziękuję i pozdrawiam

Wiola

Witam

Majka: nornic raczej nie ma, chyba nie tu leży problem

Teska: rośnie w pełnym słońcu, na skraju oczka wodnego. Czyżby słońce było powodem.

Ja pomyślałam o czymś innym, on rośnie niedaleko kaskady i napewno padają na niego krople wody. Czy możliwe jest, żeby powodem przysychania listków była woda i słońce, tzn. czy może być tak, że listki są parzone przez słońce w miejscach gdzie padają krople wody? Listki zrobiły się w kropki i teraz w tych miejscach przysychają.

A może jest tak jak pisze Teska, może on nie lubi słońca :roll:

Dziękuję i pozdrawiam

Wiola

Wiolu, sama doszłas do przyczyny :p klon jest poparzony przez krople wody, nie moze stac w pełnym słoncu.Potrezbuje osłony, a woda go zabija :( Niestety, klon palmowy jest bardzo ciezki w uprawie, choc wyglada pieknie