Mirosław LEW 05.07.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Jakiego upustu można oczekiwać przy płaceniu gotówką za całośc materiałów budowlanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 05.07.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Nie radzę patrzeć na upust, ale na ceny końcowe. W jednej firmie dostaniesz 30% upustu i zapłacisz więcej, niż w firmie która daje "tylko" 15%. Takie są realia na rynku. Upust to tylko zagranie psychologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.07.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Czasami mozna oczekiwać ceny netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 05.07.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Jak byłem u "Arabów" to oferowano mi figurkę niby z "alabastru" za 20 $. Gdy już wsiadałem do autokaru dawano mi dwie figurki za 1$. Powoli u nas robi się to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 05.07.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Jak byłem u "Arabów" to oferowano mi figurkę niby z "alabastru" za 20 $. Gdy już wsiadałem do autokaru dawano mi dwie figurki za 1$. Powoli u nas robi się to samo... Lepsze to niż wyczekiwanie w kolejkach żeby kupić "co rzucą na skład" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 05.07.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 hehe tez bylem u arabow, tam jest koszmar zeby cos kupic i nie przeplacic ale ja dostawalem dobre ceny tak dlugo sie targowalem az mnie wypuszczal ze sklepu i wtedy kupowalem, nastepnie pytalem zaprzyjaznionego araba to mowil ze cena super jak dla araba a nie turysty mam nadzieje ze nigdy nie bedzie tak w polsce, moze w tym roku zaczne budowe i wolal bym nie spotkac sie z podobna sytuacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 06.07.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Niestety Danielek spotkasz się ,spotkasz .W "mojej" hurtowni [przy obiecanym rabacie na wszystkie materiały] za cegłę klinkierową chcieli 2,10 zł /szt. cena wyjściowa [dla obcych - 2,40] w następnej hurtowni 1,90 zł bez targowania , rabatów i promocji.I tak ciągle , dolewam do baku i szukam - ot uroki budowania. "Szkajcie a znajdziecie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 06.07.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 A dodatkowo jest tak, że w jednej hurtowni dostaniesz taniej siporex, a w innej cement, w jednej taniej styropian, a w drugiej klej i siatkę. Ale czasem to gra warta świeczki - najlepiej mieć kilka "zaprzyjaźnionych" hurtowni - zawsze gdzieś będzie taniej Ja tylko na tych przykładach, które podałem, zaoszczędziłem ok. 500 zł, więc na prawdę jest o co walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mmm 06.07.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Ja na PTH 30 dostałem 27% upustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.07.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Ja jeśli rozmawiam o % upustu to umawiam się od katalogu producenta jeśli jest publikowany, jeśli nie to w rozmowie pytam tylko o cenę końcową. Wszystko zawsze na papierze, najlepiej z pieczęcią firmy oferującej. To też pomaja przy rozmowie z konkurencją jak niedowierzają... Nic na gębę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasssmine 12.07.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 ja na porotherm 25 dostalam 33% rabatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.07.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Szczerze mówiąc,wyjątkowo głupie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 13.07.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Szczerze mówiąc,wyjątkowo głupie pytanie. Mam wrazenie, ze niektore osoby to zabieraja glos na forum tylko po to zeby im licznik wypowiedzi bil i zajmowaly pozycje "lidera forum" lub "najlepszego doradcy". Ja jak nie mam nic do powiedzenia w danej sprawie to sie nie odzywam a nie niepotrzebnie zasmiecam forum. Zawsze uczono mnie ze pytania nie sa glubie tylko odpowiedzi na nie czesto zdarzaja się wlasnie glupie (tak jak w tym przypadku) Przeciez jezeli kupowales ostatnio cegle, dachowke, bloczki, lub inny material to mozesz chyba odpowiedzic czy wynegocjowales 20,30... czy 150 % rabatu, oczywiscie od cen katalogowych bo te sa podstawa do negocjacji. napewno pomoze to dac obraz tego ile mozna zaplacic. Jak kiedys slyszalem ze na kotlach buderusa jest 50% marza to nie chcialem uwierzyc. Wlasnie dzieki temu forum dowiedzialem sie ze takie marze sa i wynegocjowane rabaty moga byc na poziomie 30-35 % Jak zaczynalem budowe to nie czytalem forum i jak jelen kupilem ceramike na sciany z rabatem 15 % i cieszylem sie jak dziecko. To byl moj wiekszy zakup materialow na dom. podobnie bylo z dachowka, tez wmawiano mi ze 15 % to max a teraz wiem ze moglem wycisnac duzo wiecej. Pozniej zaczalem czytac forum i teraz wiem ze dalem sie wrobic bo moglem kupic z jeszcze wiekszym rabatem-25% czyli 10% wiecej co daloby mi dodatkowe 1200-2000 zl oszczednoci. Skoro producenci i dystrybutorzy moga sie jednoczyc, wspolnie ustalac ceny i narzucac je klientom, to my klienci mamy prawo dzielic sie takimi informacja i bronic sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.07.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Pytanie jest wyjątkowo głupie. Bo odpowiedź powinna brzmieć: "od 5%-60%" Czy Ty nie zdajesz sobie sprawy z tego,że każdy producent,dystrybutor ma inną politykę cenową? Jeden producent cegieł narzuca 80% i daje wysokie upusty a drugi 15% i tychże upustów nie stosuje. Liczy się tylko i wyłącznie cena końcowa. Oczywiście ważne są też warunki dostaw,transport,płatności,gwarancje. A jeśli chodzi o głupotę... i jak jelen kupilem ceramike ...to raczej nie ja się nią wykazałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 13.07.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Dla mnie to nie jest glupie pytanie.Tylko odpowiedz powinna byc logiczna. Przykladowo :Dostalem 25% rabatu od PTH 30 w dniu ...... w okolichach .....(np Krakowa) z dostawa i rozladunkiem do ....... (ok 20km) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.07.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 A dla mnie jest.Bo nie wiem co go interesuje.Z czego buduje.Po co mu znać upust na PTH jak buduje z BK?Po co na dachówkę ceramiczną jak kładzie blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 13.07.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 grześ ma rację bo takie info można wykorzystać w negocjacjach ja kupując PTH44 dostałem taki super rabat po znajomości i w ogóle więc kupiłem za tą super cene i po dziesięciu dniach czytam że ktoś oczywiście w innym rejonie Polski ma ofertę o 1PLN tańszą na pustaku i o 1.5PLN na połówce i pyta się o opinnię czy mu się opłaci kupić, mało mnie h... nie strzelił, nawet z transporem bym miał kupę kasy do przodu ale jeszcze bardziej się wkurzyli ci co kilka miesięcy wcześniej zapłacili o 2 a nawet blisko 3 PLN więcej co przy np. 3000 sztuk jest już przyprawiające o zawał, TYLKO DLATEGO ŻE SUGEROWALI SIĘ CENĄ PRODUCENTA i nie mieli pojęcia co się na świecie dzieje. Więc jak kogoś nie interesuje to niech nie czyta widać po niektórych elitach że piszą o byle czym, złaszcza patrząc na ich staż, ale czego się nie robi żeby nudy zabić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 13.07.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 A dla mnie jest. Bo nie wiem co go interesuje. Z czego buduje. Po co mu znać upust na PTH jak buduje z BK? Po co na dachówkę ceramiczną jak kładzie blachę? jemu nie chodzi o info tylko dla siebie , oczywiście to co jego interesuje to sobie wyłapie a ty dowiesz się o tym co ciebie interesuje takie to trudne do zrozumienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.07.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Rabaty z przed roku sie nie liczą, wtedy mało dawali bo był dym budowlany. W tym roku w zimie już było dużo lepiej bo hurtowniom bida do dupy zajrzała. Teraz znów zaczyna sie rynek klienta i można mocno targować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 13.07.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Dlatego tez warto podzielic sie takimi informacjami nawet w tedy jak nie jest sie zainteresowany konkretnym materialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts