Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Upust za materiały budowlane

Mirosław LEW

Recommended Posts

hehe tez bylem u arabow, tam jest koszmar zeby cos kupic i nie przeplacic ;) ale ja dostawalem dobre ceny tak dlugo sie targowalem az mnie wypuszczal ze sklepu i wtedy kupowalem, nastepnie pytalem zaprzyjaznionego araba to mowil ze cena super jak dla araba a nie turysty ;)

mam nadzieje ze nigdy nie bedzie tak w polsce, moze w tym roku zaczne budowe i wolal bym nie spotkac sie z podobna sytuacja ;)

Niestety Danielek spotkasz się ,spotkasz .

W "mojej" hurtowni [przy obiecanym rabacie na wszystkie materiały] za cegłę klinkierową chcieli 2,10 zł /szt. cena wyjściowa [dla obcych - 2,40] w następnej hurtowni 1,90 zł bez targowania , rabatów i promocji.

I tak ciągle , dolewam do baku i szukam - ot uroki budowania.

"Szkajcie a znajdziecie"

A dodatkowo jest tak, że w jednej hurtowni dostaniesz taniej siporex, a w innej cement, w jednej taniej styropian, a w drugiej klej i siatkę. Ale czasem to gra warta świeczki - najlepiej mieć kilka "zaprzyjaźnionych" hurtowni - zawsze gdzieś będzie taniej 8)

Ja tylko na tych przykładach, które podałem, zaoszczędziłem ok. 500 zł, więc na prawdę jest o co walczyć.

Ja jeśli rozmawiam o % upustu to umawiam się od katalogu producenta jeśli jest publikowany, jeśli nie to w rozmowie pytam tylko o cenę końcową. Wszystko zawsze na papierze, najlepiej z pieczęcią firmy oferującej. To też pomaja przy rozmowie z konkurencją jak niedowierzają... Nic na gębę.

Szczerze mówiąc,wyjątkowo głupie pytanie.

Mam wrazenie, ze niektore osoby to zabieraja glos na forum tylko po to zeby im licznik wypowiedzi bil i zajmowaly pozycje "lidera forum" lub "najlepszego doradcy".

Ja jak nie mam nic do powiedzenia w danej sprawie to sie nie odzywam a nie niepotrzebnie zasmiecam forum.

Zawsze uczono mnie ze pytania nie sa glubie tylko odpowiedzi na nie czesto zdarzaja się wlasnie glupie (tak jak w tym przypadku)

Przeciez jezeli kupowales ostatnio cegle, dachowke, bloczki, lub inny material to mozesz chyba odpowiedzic czy wynegocjowales 20,30... czy 150 % :lol: rabatu, oczywiscie od cen katalogowych bo te sa podstawa do negocjacji.

napewno pomoze to dac obraz tego ile mozna zaplacic. Jak kiedys slyszalem ze na kotlach buderusa jest 50% marza to nie chcialem uwierzyc. Wlasnie dzieki temu forum dowiedzialem sie ze takie marze sa i wynegocjowane rabaty moga byc na poziomie 30-35 %

Jak zaczynalem budowe to nie czytalem forum i jak jelen kupilem ceramike na sciany z rabatem 15 % i cieszylem sie jak dziecko. To byl moj wiekszy zakup materialow na dom. podobnie bylo z dachowka, tez wmawiano mi ze 15 % to max a teraz wiem ze moglem wycisnac duzo wiecej. Pozniej zaczalem czytac forum i teraz wiem ze dalem sie wrobic bo moglem kupic z jeszcze wiekszym rabatem-25% czyli 10% wiecej co daloby mi dodatkowe 1200-2000 zl oszczednoci.

Skoro producenci i dystrybutorzy moga sie jednoczyc, wspolnie ustalac ceny i narzucac je klientom, to my klienci mamy prawo dzielic sie takimi informacja i bronic sie

Pytanie jest wyjątkowo głupie.

Bo odpowiedź powinna brzmieć: "od 5%-60%"

Czy Ty nie zdajesz sobie sprawy z tego,że każdy producent,dystrybutor ma inną politykę cenową?

Jeden producent cegieł narzuca 80% i daje wysokie upusty a drugi 15% i tychże upustów nie stosuje.

Liczy się tylko i wyłącznie cena końcowa.

Oczywiście ważne są też warunki dostaw,transport,płatności,gwarancje.

A jeśli chodzi o głupotę...

i jak jelen kupilem ceramike

...to raczej nie ja się nią wykazałem.

grześ ma rację bo takie info można wykorzystać w negocjacjach ja kupując PTH44 dostałem taki super rabat po znajomości i w ogóle więc kupiłem za tą super cene i po dziesięciu dniach czytam że ktoś oczywiście w innym rejonie Polski ma ofertę o 1PLN tańszą na pustaku i o 1.5PLN na połówce i pyta się o opinnię czy mu się opłaci kupić, mało mnie h... nie strzelił, nawet z transporem bym miał kupę kasy do przodu ale jeszcze bardziej się wkurzyli ci co kilka miesięcy wcześniej zapłacili o 2 a nawet blisko 3 PLN więcej co przy np. 3000 sztuk jest już przyprawiające o zawał, TYLKO DLATEGO ŻE SUGEROWALI SIĘ CENĄ PRODUCENTA i nie mieli pojęcia co się na świecie dzieje.

Więc jak kogoś nie interesuje to niech nie czyta widać po niektórych elitach że piszą o byle czym, złaszcza patrząc na ich staż, ale czego się nie robi żeby nudy zabić

A dla mnie jest.

Bo nie wiem co go interesuje.

Z czego buduje.

Po co mu znać upust na PTH jak buduje z BK?

Po co na dachówkę ceramiczną jak kładzie blachę?

jemu nie chodzi o info tylko dla siebie , oczywiście to co jego interesuje to sobie wyłapie a ty dowiesz się o tym co ciebie interesuje takie to trudne do zrozumienia