pattaya 13.07.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 I właśnie takich jak Wy hurtownie robią w konia.Bo podniecacie się wielkością upustu a nie wartością końcową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 13.07.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 I właśnie takich jak Wy hurtownie robią w konia. Bo podniecacie się wielkością upustu a nie wartością końcową. Chcialem dokladnie i jasno wylozyc kawe na lawe ale braklo mi sil i ochoty dokladnego opisywania w czym rzecz. Mysle ze kazdy wie o co chodzi a Tobie nie chce mi sie tlumaczyc bo chyba i tak bedziesz trzymal sie kurczowo swojego stanowiska. Masz cos konkretnego do powiedzenia w tym watku to powiedz. A jak nie masz to sobie poczytaj i idz dalej a nie wdawaj sie w bezsensowne dyskusje bo tym sposobem zapycha sie forum i jak czego sie szuka to g... mozna znalezc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 13.07.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 I właśnie takich jak Wy hurtownie robią w konia. Bo podniecacie się wielkością upustu a nie wartością końcową. a z jakiego źródła czerpiesz info że ta cena końcowa jest dla ciebie Atrakcyjna, przecież facio daje ci upust a ty co nie zapłacę tyle tylko 3000 mniej tak, a on jak arab leci za tobą i cię po butach całuje, jesteś w tej chwili dla mnie tak samo wiarygodny jak twój idol z guns 'n roses, axel rose bodajże mu było. Jak masz na to wszystko dobry sposób to się podziel, wtedy to będzie potrzebny i niegłupi wątek, a gadać [pisać] jak ty i ukrycie wyzywać innych od kretynów każdy może. Napisz coś konkretnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.07.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Chcialem dokladnie i jasno wylozyc kawe na lawe ale braklo mi sil i ochoty dokladnego opisywania w czym rzecz. Mysle ze kazdy wie o co chodzi a Tobie nie chce mi sie tlumaczyc bo chyba i tak bedziesz trzymal sie kurczowo swojego stanowiska. Masz cos konkretnego do powiedzenia w tym watku to powiedz. A jak nie masz to sobie poczytaj i idz dalej a nie wdawaj sie w bezsensowne dyskusje bo tym sposobem zapycha sie forum i jak czego sie szuka to g... mozna znalezc To forum to się zapycha przez pytania typu: -ile kosztuje dach? -ile kosztuje cegła -styropian czy wełna? -zielony czy czerwony tynk -itp.,itd To pytanie do nich należy. Czy mam napisać gościowi upusty na 200 czy 300 pozycji? Zakup od 0,7,2004 do 07,2005? Z Radomia,Warszawy czy skąd? Nie mam nic przeciwko pytaniom o cenę czy upust,ale postawionym konkretnie. a z jakiego źródła czerpiesz info że ta cena końcowa jest dla ciebie Atrakcyjna, przecież facio daje ci upust a ty co nie zapłacę tyle tylko 3000 mniej tak, a on jak arab leci za tobą i cię po butach całuje, jesteś w tej chwili dla mnie tak samo wiarygodny jak twój idol z guns 'n roses, axel rose bodajże mu było. Jak masz na to wszystko dobry sposób to się podziel, wtedy to będzie potrzebny i niegłupi wątek, a gadać [pisać] jak ty i ukrycie wyzywać innych od kretynów każdy może. Napisz coś konkretnego Ależ ty głupoty wypisujesz. W dodatku niezbyt grzecznie. Nie przypisuj mi również słów jakich nie użyłem. Znajdź chłodne pomieszczenie i nie wychodź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 13.07.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Jakiego upustu można oczekiwać przy płaceniu gotówką za całośc materiałów budowlanych? pytanie ciekawe ale bardzo ogolnikowe ...takie Wash & Go! watpie ze hurtownia zgodzi sie na płatnosc klienta indywidualnego inna niz gotowka ...wiec to zaden atut mnie interesuje osobiscie czy ktos robił tutaj ostatnio zakupy? http://www.cerpol.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 13.07.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Chcialem dokladnie i jasno wylozyc kawe na lawe ale braklo mi sil i ochoty dokladnego opisywania w czym rzecz. Mysle ze kazdy wie o co chodzi a Tobie nie chce mi sie tlumaczyc bo chyba i tak bedziesz trzymal sie kurczowo swojego stanowiska. Masz cos konkretnego do powiedzenia w tym watku to powiedz. A jak nie masz to sobie poczytaj i idz dalej a nie wdawaj sie w bezsensowne dyskusje bo tym sposobem zapycha sie forum i jak czego sie szuka to g... mozna znalezc To forum to się zapycha przez pytania typu: -ile kosztuje dach? -ile kosztuje cegła -styropian czy wełna? -zielony czy czerwony tynk -itp.,itd To pytanie do nich należy. Czy mam napisać gościowi upusty na 200 czy 300 pozycji? Zakup od 0,7,2004 do 07,2005? Z Radomia,Warszawy czy skąd? Nie mam nic przeciwko pytaniom o cenę czy upust,ale postawionym konkretnie. a z jakiego źródła czerpiesz info że ta cena końcowa jest dla ciebie Atrakcyjna, przecież facio daje ci upust a ty co nie zapłacę tyle tylko 3000 mniej tak, a on jak arab leci za tobą i cię po butach całuje, jesteś w tej chwili dla mnie tak samo wiarygodny jak twój idol z guns 'n roses, axel rose bodajże mu było. Jak masz na to wszystko dobry sposób to się podziel, wtedy to będzie potrzebny i niegłupi wątek, a gadać [pisać] jak ty i ukrycie wyzywać innych od kretynów każdy może. Napisz coś konkretnego Ależ ty głupoty wypisujesz. W dodatku niezbyt grzecznie. Nie przypisuj mi również słów jakich nie użyłem. Znajdź chłodne pomieszczenie i nie wychodź. Pattaya przypomnij sobie Ty na początku zadawałeś inne pytania ?? kazdy nowy takie zadaje ...a kazdy Dziadek to tępi to nic innego jak FALA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 13.07.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Ależ ty głupoty wypisujesz. W dodatku niezbyt grzecznie. Nie przypisuj mi również słów jakich nie użyłem. Znajdź chłodne pomieszczenie i nie wychodź. Nie chciałem być niegrzeczny tylko zirytowała mnie twoja wypowiedz, w ogóle nie zabrałbym głosu w tym wątku tylko bym go przeczytał i wyciągnął z niego to co mnie interesuje, z takich informacji np. wiem że w łódzkim wybudowanie domu by mnie o co najmniej 1/3 mniej kosztowało, ponieważ są takie a nie inne ceny, a w ten sposób zaśmieciliśmy ten wątek i nikt już się nic nie dowie, gdyz dyskusja przeszła na temat przydatności w/w wątku, co daleko odbiegło od zamierzonego przez autora celu, co do reszty typu jaki kolor itd to przyznaje rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 13.07.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 hej pattaya jeden z twoich pierwszych wątków w 2003 roku dotyczył ile cię będzie kosztował m2 ściany chyba z silki i wtedy dla ciebie był to ważny temat a dziś byś powiedział że mało sprecyzowany bo w jakim regionie, bo jakie wycieplenie, bo z czego, bo i tak dalej, bez urazy, tak na koniec chciałem dodać że ludzie w różnych sparawach potrzebują info a inni powinni im pomóc i tyle pozdrawiam i do zobaczenia w innym WAŻNYM pościenie jesteśmy strażnikami moralności tylko użytkowniakami od tego jest admin który się zirytował i wywalił wątek do mniej uczęszczanego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.07.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 No widzisz przyjacielu Sam mnie bronisz. Być może jednym z moich pierwszych postów było to pytanie. Ale zaueaż,że nie zapytałem "ile kosztuje m2 muru?",tylko konkretnie z silki. A na takie pytanie można prosto odpowiedzieć. Natomiast pytanie autora tego wątku możnaby porównać do pytania np. "Ile kosztuje metr kwadratowy?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 13.07.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 ok nie ma sensu sie szarpać tutaj i tak nikt nie zagląda, a napewno nie w poszukiwaniu info tego typu, tutaj rozpatrują ważniejsze kwestie w stylu "siu siu czyli ile w las w oczojebnej kamizelce" więc ten wątek umrze śmiercią naturalną i chyba to niestety nasza zasługa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.07.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 W sumie są wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 13.07.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 TAAAA zaraz na budowe zimnego browara i do roboty moje wymarzone wakacje i to jeszcze pewnie ze 2 - 3 lata ŻYCIE JEST PIĘKNE jak to mój kolega powiedział" zawsze o tym marzyłeś słońce - piasek i woda , żyć nie umierać i to prawie cały rok z przerwą na odśnieżanie ale to też jest przecież fajne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 13.07.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 I tak ciągle , dolewam do baku i szukam - ot uroki budowania Nie stać mnie na takie uroki budowania. Rodzina, praca zawodowa, doglądanie budowy... Na jeżdżenie brakuje czasu. Choć wiem, że przy wykończeniówce raczej nie obejdzie się bez takich podróży. W sumie zgadzam się z pattaya; pamiętam, że mój promotor na studiach lubił powtarzać, iż procent jest wielkością względną. Mnie bardziej intersuje ile ostatecznie zapłacę za dany asortyment. A zaczęło się od tego, że odwiedziłem kilka najbliższych hurtowni z projektem i kosztorysem (tj. jego częścią , czyli specyfikacją materiałów). Nie bardzo chciało się tam gościom liczyć ile czego potrzebuję. W rezultacie przygotowałem skróconą specyfikację, żeby dostawcom było łatwiej. Dosatałem kilka ofert, choć nie pełnych. W między czasie znajomy polecił mi dużą hurtownię oddaloną o 20 km od placu budowy (najbliższa jest 2 km). Pojechałem, pogadałem, oczywiście powołałem się na rekomendację. Przygotowali pełną ofertę z cenami ostatecznymi brutto uwzględniającymi koszty transportu i rozładunku, dali od razu płatność przelewem (w tygodniu na telefon [lub mail'em] ustalamy terminy i asortyment dostaw, a w sobotę powstaje f-ra zbiorcza na podst. wszystkich WZ'tek i płacę za nią przelewem w poniedziałek, wtorek). Podobnie w betoniarni, z tym, że tam muszę podjechać i rozliczyć się gotówką, ale to 7-8 km od biura. I najważniejsze, czyli o wyższości cen ostatecznych nad rabatami. Wiem ile mogę wydać na całość stanu surowego, wiem na ile opiewa umowa z wykonawcą, czyli znam kwotę w jakiej muszę zmnieścić się z materiałami i najlepiej żeby jeszcze jakaś rezerwa została. Oferta poleconej hurtowni oraz oferty dostawców stali, betonu, drewna itp. w sumie zmieściły się budżecie, a jakość obsługi którą mi zaproponowano zdecydowała o wyborze tych właśnie sprzedawców. Oczywiście mój sposób nie gwarantuje najniższych cen, nie daje też satysfakcji wynegocjowania dużego rabatu. Jednak jestem zadowolony. W zaopatrzeniu placu budowy nie ma jak dotąd przerw, jestem zadowolony ze sposobu obsługi przez dostawców i śpię raczej spokojnie nie obawiając się kłopotów ze sfinansowaniem aktualnego etapu. I ani razu nie przyszło mi do głowy pytać o wysokość rabatu, bo nie potrafiłem ustalić żadnego pewnego układu odniesienia, a procent jest wielkością względną. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 14.07.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 15.07.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 .. Pawel 237 widze ze nalezysz do tych co musza miec swoje ostatnie zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts