Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Upust za materiały budowlane

Mirosław LEW

Recommended Posts

I właśnie takich jak Wy hurtownie robią w konia.

Bo podniecacie się wielkością upustu a nie wartością końcową.

Chcialem dokladnie i jasno wylozyc kawe na lawe ale braklo mi sil i ochoty dokladnego opisywania w czym rzecz.

Mysle ze kazdy wie o co chodzi a Tobie nie chce mi sie tlumaczyc bo chyba i tak bedziesz trzymal sie kurczowo swojego stanowiska.

Masz cos konkretnego do powiedzenia w tym watku to powiedz. A jak nie masz to sobie poczytaj i idz dalej a nie wdawaj sie w bezsensowne dyskusje bo tym sposobem zapycha sie forum i jak czego sie szuka to g... mozna znalezc

I właśnie takich jak Wy hurtownie robią w konia.

Bo podniecacie się wielkością upustu a nie wartością końcową.

a z jakiego źródła czerpiesz info że ta cena końcowa jest dla ciebie Atrakcyjna, przecież facio daje ci upust a ty co nie zapłacę tyle tylko 3000 mniej tak, a on jak arab leci za tobą i cię po butach całuje, jesteś w tej chwili dla mnie tak samo wiarygodny jak twój idol z guns 'n roses, axel rose bodajże mu było. Jak masz na to wszystko dobry sposób to się podziel, wtedy to będzie potrzebny i niegłupi wątek, a gadać [pisać] jak ty i ukrycie wyzywać innych od kretynów każdy może. Napisz coś konkretnego.

Chcialem dokladnie i jasno wylozyc kawe na lawe ale braklo mi sil i ochoty dokladnego opisywania w czym rzecz.

Mysle ze kazdy wie o co chodzi a Tobie nie chce mi sie tlumaczyc bo chyba i tak bedziesz trzymal sie kurczowo swojego stanowiska.

Masz cos konkretnego do powiedzenia w tym watku to powiedz. A jak nie masz to sobie poczytaj i idz dalej a nie wdawaj sie w bezsensowne dyskusje bo tym sposobem zapycha sie forum i jak czego sie szuka to g... mozna znalezc

To forum to się zapycha przez pytania typu:

-ile kosztuje dach?

-ile kosztuje cegła

-styropian czy wełna?

-zielony czy czerwony tynk

-itp.,itd

To pytanie do nich należy.

Czy mam napisać gościowi upusty na 200 czy 300 pozycji?

Zakup od 0,7,2004 do 07,2005?

Z Radomia,Warszawy czy skąd?

Nie mam nic przeciwko pytaniom o cenę czy upust,ale postawionym konkretnie.

a z jakiego źródła czerpiesz info że ta cena końcowa jest dla ciebie Atrakcyjna, przecież facio daje ci upust a ty co nie zapłacę tyle tylko 3000 mniej tak, a on jak arab leci za tobą i cię po butach całuje, jesteś w tej chwili dla mnie tak samo wiarygodny jak twój idol z guns 'n roses, axel rose bodajże mu było. Jak masz na to wszystko dobry sposób to się podziel, wtedy to będzie potrzebny i niegłupi wątek, a gadać [pisać] jak ty i ukrycie wyzywać innych od kretynów każdy może. Napisz coś konkretnego

Ależ ty głupoty wypisujesz.

W dodatku niezbyt grzecznie.

Nie przypisuj mi również słów jakich nie użyłem.

Znajdź chłodne pomieszczenie i nie wychodź.

Jakiego upustu można oczekiwać przy płaceniu gotówką za całośc materiałów budowlanych?

pytanie ciekawe ale bardzo ogolnikowe ...takie Wash & Go!

watpie ze hurtownia zgodzi sie na płatnosc klienta indywidualnego inna niz

gotowka ...wiec to zaden atut

mnie interesuje osobiscie czy ktos robił tutaj ostatnio zakupy?

http://www.cerpol.com.pl/

To forum to się zapycha przez pytania typu:

-ile kosztuje dach?

-ile kosztuje cegła

-styropian czy wełna?

-zielony czy czerwony tynk

-itp.,itd

To pytanie do nich należy.

Czy mam napisać gościowi upusty na 200 czy 300 pozycji?

Zakup od 0,7,2004 do 07,2005?

Z Radomia,Warszawy czy skąd?

Nie mam nic przeciwko pytaniom o cenę czy upust,ale postawionym konkretnie.

a z jakiego źródła czerpiesz info że ta cena końcowa jest dla ciebie Atrakcyjna, przecież facio daje ci upust a ty co nie zapłacę tyle tylko 3000 mniej tak, a on jak arab leci za tobą i cię po butach całuje, jesteś w tej chwili dla mnie tak samo wiarygodny jak twój idol z guns 'n roses, axel rose bodajże mu było. Jak masz na to wszystko dobry sposób to się podziel, wtedy to będzie potrzebny i niegłupi wątek, a gadać [pisać] jak ty i ukrycie wyzywać innych od kretynów każdy może. Napisz coś konkretnego

Pattaya przypomnij sobie Ty na początku zadawałeś inne pytania :lol: :lol: ??

kazdy nowy takie zadaje ...a kazdy Dziadek to tępi :wink:

to nic innego jak FALA :roll:

Nie chciałem być niegrzeczny tylko zirytowała mnie twoja wypowiedz, w ogóle nie zabrałbym głosu w tym wątku tylko bym go przeczytał i wyciągnął z niego to co mnie interesuje, z takich informacji np. wiem że w łódzkim wybudowanie domu by mnie o co najmniej 1/3 mniej kosztowało, ponieważ są takie a nie inne ceny, a w ten sposób zaśmieciliśmy ten wątek i nikt już się nic nie dowie, gdyz dyskusja przeszła na temat przydatności w/w wątku, co daleko odbiegło od zamierzonego przez autora celu, co do reszty typu jaki kolor itd to przyznaje rację.

hej pattaya jeden z twoich pierwszych wątków w 2003 roku dotyczył ile cię będzie kosztował m2 ściany chyba z silki i wtedy dla ciebie był to ważny temat a dziś byś powiedział że mało sprecyzowany bo w jakim regionie, bo jakie wycieplenie, bo z czego, bo i tak dalej, bez urazy, tak na koniec chciałem dodać że ludzie w różnych sparawach potrzebują info a inni powinni im pomóc i tyle pozdrawiam i do zobaczenia w innym WAŻNYM poście

nie jesteśmy strażnikami moralności tylko użytkowniakami od tego jest admin który się zirytował i wywalił wątek do mniej uczęszczanego miejsca

No widzisz przyjacielu :D

Sam mnie bronisz.

Być może jednym z moich pierwszych postów było to pytanie.

Ale zaueaż,że nie zapytałem "ile kosztuje m2 muru?",tylko konkretnie z silki.

A na takie pytanie można prosto odpowiedzieć.

Natomiast pytanie autora tego wątku możnaby porównać do pytania np.

"Ile kosztuje metr kwadratowy?" :lol:

TAAAA zaraz na budowe zimnego browara i do roboty moje wymarzone wakacje i to jeszcze pewnie ze 2 - 3 lata ŻYCIE JEST PIĘKNE jak to mój kolega powiedział" zawsze o tym marzyłeś słońce - piasek i woda , żyć nie umierać i to prawie cały rok z przerwą na odśnieżanie ale to też jest przecież fajne"

I tak ciągle , dolewam do baku i szukam - ot uroki budowania

Nie stać mnie na takie uroki budowania. Rodzina, praca zawodowa, doglądanie budowy... Na jeżdżenie brakuje czasu. Choć wiem, że przy wykończeniówce raczej nie obejdzie się bez takich podróży.

W sumie zgadzam się z pattaya; pamiętam, że mój promotor na studiach lubił powtarzać, iż procent jest wielkością względną. Mnie bardziej intersuje ile ostatecznie zapłacę za dany asortyment.

A zaczęło się od tego, że odwiedziłem kilka najbliższych hurtowni z projektem i kosztorysem (tj. jego częścią , czyli specyfikacją materiałów). Nie bardzo chciało się tam gościom liczyć ile czego potrzebuję. W rezultacie przygotowałem skróconą specyfikację, żeby dostawcom było łatwiej. Dosatałem kilka ofert, choć nie pełnych. W między czasie znajomy polecił mi dużą hurtownię oddaloną o 20 km od placu budowy (najbliższa jest 2 km). Pojechałem, pogadałem, oczywiście powołałem się na rekomendację. Przygotowali pełną ofertę z cenami ostatecznymi brutto uwzględniającymi koszty transportu i rozładunku, dali od razu płatność przelewem (w tygodniu na telefon [lub mail'em] ustalamy terminy i asortyment dostaw, a w sobotę powstaje f-ra zbiorcza na podst. wszystkich WZ'tek i płacę za nią przelewem w poniedziałek, wtorek). Podobnie w betoniarni, z tym, że tam muszę podjechać i rozliczyć się gotówką, ale to 7-8 km od biura.

I najważniejsze, czyli o wyższości cen ostatecznych nad rabatami. Wiem ile mogę wydać na całość stanu surowego, wiem na ile opiewa umowa z wykonawcą, czyli znam kwotę w jakiej muszę zmnieścić się z materiałami i najlepiej żeby jeszcze jakaś rezerwa została. Oferta poleconej hurtowni oraz oferty dostawców stali, betonu, drewna itp. w sumie zmieściły się budżecie, a jakość obsługi którą mi zaproponowano zdecydowała o wyborze tych właśnie sprzedawców.

Oczywiście mój sposób nie gwarantuje najniższych cen, nie daje też satysfakcji wynegocjowania dużego rabatu. Jednak jestem zadowolony. W zaopatrzeniu placu budowy nie ma jak dotąd przerw, jestem zadowolony ze sposobu obsługi przez dostawców i śpię raczej spokojnie nie obawiając się kłopotów ze sfinansowaniem aktualnego etapu.

I ani razu nie przyszło mi do głowy pytać o wysokość rabatu, bo nie potrafiłem ustalić żadnego pewnego układu odniesienia, a procent jest wielkością względną.

Maciek