leszko2 05.07.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Jestem przed ocieplaniem i tynkowaniem szeregu.przyszedł mi do głowy taki pomysł ,ze zamiast dawac styropian 10cm to dam 2 razy po 5 cm.Co tym zyskuje? ktos spyta.Pierszą warstwę styropianu kazałbym układac luźno ze szparami pomiędzy płytami, drugą warstwę normalnie tzn bez luzów i z przesunięciem względem pierwszej ,żeby złącza wypadały w innych miejscach. Styropian układany na placki i obie warstwy wspólnie kotwione.Dzieki temu powinienem optrzymać wewnątrz styropianu system kanalików wentylacyjnych dla ocieplenia. Słyszalem ,że pod dachem robi sie dziurki coby był przewiew.Ten pomysl jest u mnie intuicyjny ale jeżeli jest sluszny to pewnie juz ktoś na to wpadłl i wypróbował. Koszty będą nieznacznie wieksze o koszt przyklejenie drugiej płyty ( kotwienie juz jedno). Cena styropianu jak za 10 cm, a własności izolacyjne powinny byc wieksze jak dla 12 dajmy na to bo dodatkowa warstwa powietrza tez powinna izolować . Zyskuje za to lepsze oddychanie ścian i wentylacje latem zapobiegająca przegrzegrzewaniu.Co wy na to? Czy ktos słyszał o podobnych rozwiązaniach, może sam stosował. Czy ktoś dostrzega luki w moim rozumowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 05.07.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 szpary to raczej nie (gorsza izolacyjność całej przegrody) a takie układanie w mijankę to się stosuje się gdy styropian jest niefrezowany po obwodzie aby właśnie uniknąć szpar ktore proponujesz przy układaniu styropianu i tak bedą jakieś mikrokanały pomiędzy płytami styropianu, gdzie "pohula' sobie powietrze. otwory na dole i pod dachem - wydaje mi się, że lepsze rozwiązanie, ale chyba bardziej stosowane dla wełny na pewno szpary + 2x5cm nie dadzą 12cm, a raczej 9cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.07.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 juz to przerabialem ...sprawdź moje posty i odpowiedzi na nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 05.07.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Szef firmy, która dobudowywała nam coś (remontujemy i rozbudowujemy 25-letni domek) proponował nam układanie dwóch warstw styropianu (2 x 5 cm). Ostatecznie ocieplała nasz dom inna firma, daliśmy (10 lub 12 cm, w zależności od ściany) jedną warstwę. Ci z kolei montowali otwory wentylacyjne (oczywiście z kratkami) u góry, pod dachem. Z kolei mój kierownik budowy zaproponował dodanie takich otworków także u dołu, w celu wymuszenia ruchu powietrza. Mamy więc rząd otworków wokół domu. Nie wyczuwam, by dodanie tych otworków wpłynęło negatywnie na temperaturę. Wolę zresztą pół stopnia chłodniej niż czarne pod styropianem ściany, co podobno zdarza się nagminnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 05.07.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Szef firmy, która dobudowywała nam coś (remontujemy i rozbudowujemy 25-letni domek) proponował nam układanie dwóch warstw styropianu (2 x 5 cm). Ostatecznie ocieplała nasz dom inna firma, daliśmy (10 lub 12 cm, w zależności od ściany) jedną warstwę. Ci z kolei montowali otwory wentylacyjne (oczywiście z kratkami) u góry, pod dachem. Z kolei mój kierownik budowy zaproponował dodanie takich otworków także u dołu, w celu wymuszenia ruchu powietrza. Mamy więc rząd otworków wokół domu. Nie wyczuwam, by dodanie tych otworków wpłynęło negatywnie na temperaturę. Wolę zresztą pół stopnia chłodniej niż czarne pod styropianem ściany, co podobno zdarza się nagminnie. rozumiem, że budujesz z suporexu ? W przypadku cegły nie trzeba stosować wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 05.07.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 ocieplenie wykonuje sie w dwuch warstwach, gdy styropian jest niefrezowany, wlasnie po to jak ktos wczesniej zauwazyl, zmniejszyc mozliwosc powstawania na laczeniach, mostkow termicznych. Jednakze pierwsza warstwe, nalezy ukladac bez szpar, tak jak i druga . Styropian sie klei obwiedniowo-plackowo, a nie na same placki, klej musi po docisnieciu, zajmowac min. 40% plyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simon_7 05.07.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Ale pomysły Po pierwsze: wpuszczając zimne powietrze pod warstwę styropianu, omijacie warstwę izolacyjną i traktujecie ją tak, jakby jej niebyło. Po co izolować jak chcecie wpuszczać zimno ??? Po drugie: jeżeli chodzi o wentylację w dachu, to jest ona robiona nad warstwą izolacji i służy odprowadzeniu wilgoci. Ale na litość NAD WARSTWĄ IZOLACJI !!!!!!!! Po trzecie: jeżeli jest problem z wilgocią w strefie muru, to proponuję zastosować wełnę mineralną z tynkiem mineralnym + farba Silikatowa lub silikonowa. Nie ma znaczenia czy to gazobeton, Ceramika, keramzyt czy jeszcze coś innego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.07.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Widzę, że inwencja w narodzie nie ginie. to dobrze. Ale wynalazki na budowie z reguły się żle kończą. Zapomnij o 2 warstwach. Świat od 1972 (przemysłowe wykonawstwo ociepleń) nabrał już doświadczenia na tyle, że w sprawach podstawowych nie da się już za dużo wymyśleć. Chyba, że jak tu na forum...Nikt czegoś takiego nie stosuje. Oddychanie ściany i konieczność wentylacji - to mit.Patrz forum temat : wełna czy styropian? Mity i fakty. Nie ma dopuszczeń budowlanych ŻADEN system na kładzenie w 2 warstwach izolacji - czyli nie dopuszczalne. Żaden systemodawca nie zaleca, ani nie dopuszcza takiego rozwiązania. Czy zyskujesz ? Tracisz - podwójne wykonawstwo + niepotrzebny wydatek kleju na klejenie warstw do siebie. Lepiej te pieniądze poświęć na lepszy system, aby "nie trzeba go wentylować". A wentylacja - to przez okno i grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.07.2005 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Styropian frezowany powinien załatwić sprawę ( w kwestii obaw o niesczelności między płytami izolacj) - podwójne warstwy styropianu z przesunięciem styku to raczej relikt przeszłości - patrz Wk-70 np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 06.07.2005 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Dzieki za wszystkie dotychczasowe wpisy.Jestem podbudowany i podsumowując wszystkie wypowiedzi powiem ,ze zostałem przekonany ,zeby ten pomysł zrealizować .Dzieki Rezi dodtarłem do poprzedniej dyskusji na ten sam temat http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=45549&highlight=&sid=f2d4c12c39dc3869003401900036e6d5Coprawda zdania są jak zwykle podzielone ale pomysł jest stosowany nawet proponują to majstrowie ,a jeden z forumowiczów cos takiego zrobił i nawet nie kotwił , a jest zadowolony.Syutem 2X5 będzie oczywiście droższy niż 1X10 bo więcej kleju i podwójne klejenie ale za to nie trzeba stosować styropianu frezowanego (więc taniej) izolacja będzie wieksza niż dla 1X10 bo uzyskujemy dodatkowe przestrzenie powietrzne, które też izolują ,ale to wszystko nic: NAPRAWDĘ POWAŻNYCH OSZCZĘDNO/SCI CIEPLNYCH SPODZIEWAM SIĘ DZIĘKI UZYSKANU DODATKOWEJ POWIERZCHNI ODBIJAJĄCEJ PODCZERWIEŃ NA DRUGIEJ WARSTWIE . Zastanawiam się wręcz czy nie kupić drugiej warstwy styropianu z naklejoną folją aluminiową . Przy analizach termicznych bardzo częstym błedem jest myslenie jedynie o przewodnictwie cieplnym materiałów i zapominanie , o tym ,że ponad 50 % ucieczki ciepła to fale elektromagnetyczne , a nie równanie Fouriera. Po uwagach Sp5es z poprzedniego wątku (Reziego) zmodyfikuję wymagania co do kładzenia pierwszej warstwy ma być luźno ale nie za luzno optymalna szczelina między płytami 3mm ( poprzednio myslałem o 5). Te szczeliny to wewnętrzna wentylacja, co zblizy nam własności styropianu do własności wełny za mniejsza cenę oczywiście.To ograniczenie do 3 mm to po to żeby w szczeliny nie wlewał się klej z drugiej warstwy bo to prowadzi do mostków cieplnych a nie sama szczelina jak niektórzy uważają. Sama szczeliny jest pożądną, powietrzną izolacja , kt orej nawet konwekcja wiele nie pogarsza ( do 3 mm właśnie ) dopiero grubsze mogą się zapaskudzac klejem co da mostek cieplny na to zwrócił uwagę Sp5es.Powietrza pomiędzy płytami nie nalezy się obawiać patrz futra zwierząt z kanalikami powietrznymi.Co do konieczności wentylacji izolacji to jestem o tym święcie przekonany. Nie dociera do mnie argument ,że ktos tam robił badania i okazało się ,że transport wilgoci przez ściany to od 0.5% do 3% transportu wilgoci przez wenrtylacje powietrzną - w to oczywiście wierzę brzmi prawdopodobnie ale wyciąganie wniosków ,że wobec tego mozna sobie darować wentylację przez ściany zwiekrzając moc urżadzęń wentylacyjnych o 3% to wniosek nieuprawniony. Uważam ,że nawet niewielka przepuszczalność przez ściany może lokalnie zmienić warunki wilgotnościowe o 100% co zdecyduje o plesni i roztoczach w niektórych zakamarkach. Jak ktoś mi nie wierzy to niech ściany pokoju obklei folją i zwiększy moc wentylacji o 3 % i zobaczy czy to jest to samo czy też Nie Mam jeszcze pytanie do Rezi czy on zdecydował się w końcu do dwu warstw po poprzedniej dyskusji czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.07.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Ja bede ocieplał swój dom tez 2 warstwami steropianu. Grubosc mojego ocieplenie ma miec 14 cm a nie widzilem jeszcze steropianu o takich grubosciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 06.07.2005 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Napisałem: Uważam ,że nawet niewielka przepuszczalność przez ściany może lokalnie zmienić warunki wilgotnościowe o 100% co zdecyduje o plesni i roztoczach w niektórych zakamarkach. To oczywiście nie tak nie to chciałem napisać. Jeżeli lokalnie mamy przy ścianie 80% wilgotności to raczej wentylacja ściany nie zmieni tego do 40% cudów nie ma ,ale jak jest wilgotność lokalnie 100% czyli skrapla się to wentylacja ściany może np zmienić do 97% i już przestaje się skraplać i o to tylko chodzi. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 06.07.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Coprawda zdania są jak zwykle podzielone ale pomysł jest stosowany nawet proponują to majstrowie ,a jeden z forumowiczów cos takiego zrobił i nawet nie kotwił , a jest zadowolony. . Zobaczymy na jak długo. NAPRAWDĘ POWAŻNYCH OSZCZĘDNO/SCI CIEPLNYCH SPODZIEWAM SIĘ DZIĘKI UZYSKANU DODATKOWEJ POWIERZCHNI ODBIJAJĄCEJ PODCZERWIEŃ NA DRUGIEJ WARSTWIE . Zastanawiam się wręcz czy nie kupić drugiej warstwy styropianu z naklejoną folją aluminiową . Przy analizach termicznych bardzo częstym błedem jest myslenie jedynie o przewodnictwie cieplnym materiałów i zapominanie , o tym ,że ponad 50 % ucieczki ciepła to fale elektromagnetyczne , a nie równanie Fouriera. . 50% ucieczki ciepła to nie fale elektomagnetyczne... Po uwagach Sp5es z poprzedniego wątku (Reziego) zmodyfikuję wymagania co do kładzenia pierwszej warstwy ma być luźno ale nie za luzno optymalna szczelina między płytami 3mm ( poprzednio myslałem o 5). Te szczeliny to wewnętrzna wentylacja, co zblizy nam własności styropianu do własności wełny za mniejsza cenę oczywiście. To ograniczenie do 3 mm to po to żeby w szczeliny nie wlewał się klej z drugiej warstwy bo to prowadzi do mostków cieplnych a nie sama szczelina jak niektórzy uważają. Sama szczeliny jest pożądną, powietrzną izolacja , kt orej nawet konwekcja wiele nie pogarsza ( do 3 mm właśnie ) dopiero grubsze mogą się zapaskudzac klejem co da mostek cieplny na to zwrócił uwagę Sp5es.. płyty się kłądzie na styk, max, szczelina to 2-3 mm, ale nie zalecana. jak większa - koniecznie uzupełniać paskami styropianu, albo pianką PUR. Na tych szczelinach wg wynalazku może pękać potem warstwa zbrojąca. Fotografie do wglądu... Powietrza pomiędzy płytami nie nalezy się obawiać patrz futra zwierząt z kanalikami powietrznymi... Powietrza - NIE bać się, mechaniki tak. Co do konieczności wentylacji izolacji to jestem o tym święcie przekonany. .. Widzę że Cię obsesyjnie męczy temat "oddychania" ściany. To kup sobie płytę styropianową typu open - cała podziurkowana. Dziury tej wielkości,że mechnicznie się nic nie dzieje. Tyle że trzeba ją sprowadzić z Austrii. Nie dociera do mnie argument ,że ktos tam robił badania i okazało się ,że transport wilgoci przez ściany to od 0.5% do 3% transportu wilgoci przez wenrtylacje powietrzną - w to oczywiście wierzę brzmi prawdopodobnie ale wyciąganie wniosków ,że wobec tego mozna sobie darować wentylację przez ściany zwiekrzając moc urżadzęń wentylacyjnych o 3% to wniosek nieuprawniony. . Wniosek właściwy. Sprawę załatwia wietrzenie oknem 2 -3 po 5 min przy rozwarciu okna min. 12 cm. Nie trzeba zwiększać mocy wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 06.07.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Zapomnij o 2 warstwach. Świat od 1972 (przemysłowe wykonawstwo ociepleń) nabrał już doświadczenia na tyle, że w sprawach podstawowych nie da się już za dużo wymyśleć. Chyba, że jak tu na forum... Nikt czegoś takiego nie stosuje. ojjjj jeszcze sie stosuje co prawda ze wzgledu na coraz wieksza popularnosc styropianu frezowanego sie od tego odchodzi, ale jeszcze do konca sie nie odzeszlo pamietam jak dzis, ze jakis czas temu, nie miales nic przeciwko dwum warstwom, mielismy w tedy odmienne zdania, co do uzupelniania szczelim (Ty mowiles ze w tylko jednej wystarczy, ja ze w dwuch), i kolkowania bodajze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 11.07.2005 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Sp5es napisał: 50% ucieczki ciepła to nie fale elektomagnetyczne... Byłoby i 100% w nocy gdyby nie było powietrza na zewnątrz budynku tak jest np na stacjach kosmicznych i satelitach ziemi. gdzie mimo tego ,że nie ma czynnika chłodzącego, to temperatury szybciutko spadadają poniżej 100 kilkudziesięciu stopni. Inny efekt tych 50% przez fale magnetyczne to tzw przygruntowe przymrozki gdzie temperatura lokalnie spada poniżej temperatury otaczającego powietrza. Sp5es napisał: Na tych szczelinach wg wynalazku może pękać potem warstwa zbrojąca. Fotografie do wglądu... Przeciez szczeliny b/ędą tylko w wewnętrznej warstwie w dodatku na mijankę z zewnętrzną. Jak ci wytknął invx w innym wątku sam pisaleś ,że w tej wewnętrznej warstwie szczelin nie trzeba uszczelniać - i o to mi chodzi. Sp5es napisał: Powietrza - NIE bać się, mechaniki tak. No właśnie jest coś takiego jak mechanika warstwy przyściennej jak mi sie wydaje ciągle słabo zbadana , kt ora może być bogata wręcz o efekty kwantowe zależne od nanostruktury ściany. To już do dyskusji o tym czy ściana musi oddychać czynie. wedlug mnie między sćianą która choć trochę oddycha , a ścianą która wogóle nie oddycha np folia budowlana blacha jest po prostu przepaść prawie 100%. Jeżeli prześledzisz procesy higroskopijne oraz faune i flore warstwy przy folii i warstwy przy cegle supreksie itp to będą one diametrealnie rózne. To nie chodzi o to ,że przez ścianę może przechodzić zaledwie 3% wilgoci , to chodzi o to ,ż ejak nic nie przechodzi to są inne roztocza grzyby i drobnousroje niz jak jest nawet mały dryft. Nietrudno zgadnąc cojest zdrowsze. Tak więc nie b ojmy się mechaniki nawet kwantowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.07.2005 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Co innego pytanie : przy dwóch warstwach - ile warstw uszczelniać?a co innego - ile warstw dawać ? Nigdy nie zalecałem dawania 2 warstw ocieplenia z powodu bezsensowności takiego założenia. I dalej podtrzymuję brak celowości takiego rozwiązania. Invx - twierdzisz że się odchodzi ?A kiedy się przychodziło ?Na budowie zawsze zajdziesz paru nawiedzonych z pomysłami racjonalizatorskimi, i niektóre nawet udaje im się realizować. Pokaż JEDNO źródło, tak zalecające wykonanie. Wtedy będzie od czego odchodzić. Na razie - NIE DOWIEŹLI. Leszko, coś strasznie zawiły ten wywód. Utrata ciepłą następuje przez: - przewodzenie- konwekcję- promieniowanie (to te Twoje fale) I powtarzam - 50% ciepła nie jest tracone przez promieniowanie.Opłacało by się wówczas wyklejac pomieszczenia od środka folią aluminiową. Byłoby najtaniej... A co do pozostałych bełkotów to proponuję nie siadać za komputer po spożyciu, bo chyba na trzeźwo trudno rozsądnemu człowiekowi coś takiego napisać. Zabierasz innym czas. Masz szanse za to w konkursie młodych współczesnych poetów. Zbiory takiego typu lepiej przeznaczaj lokalnie w komputerze do foldera o nazwie TRASH. Odstresujesz się, a innym nie będziesz zawracał głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 11.07.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Kolego Sp5esZaimponowales mi.Nie bardzo da sie do tego,co napisales ,cos dolozyc. Pozory jednak czasem myla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 11.07.2005 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Masz racje Luc ..konkretny z niego gosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 11.07.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Konkretny ale nie wtedy,gdy chodzi o osb + plytki.Wtedy sciemnial po naszemu.Znaczy sie improwizowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.07.2005 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 szczelim (Ty mowiles ze w tylko jednej wystarczy, ja ze w dwuch), i kolkowania bodajze wyrazaj sie troche invx i moze jakis wiekszy szacuneczek dla czytajacych latwiej byloby zalatwialismy sprawy naglace , czy jakos tak dziekuje i przepraszam , ale to juz razi w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts