Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KAFLE - NA ILE SOBIE POZWALACIE

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodzi mi o ceny KAFLI...

Mnie się podobają takie za 110 zł/m2, ale mam wyrzuty sumienia...

Czy ktos kupił tanie (czytaj ok. 30-50 zł/m2) i jest zadowolony?

Czy ktoś pozwolił sobie na droższe i nie żałuje???

Pozdr' CUBUS2

my kupilismy tansze - 45/mkw i jestesmy bardzo zadowoleni :lol:

Tez mielismy checi na takie po 180/mkw- cale szczescie ze wzielismy tansze bo by nie starczylo nawet na parapety :lol:

Nie mam zapędów na snoba ani kupy kasy (mieszkanie na kredyt), a będę miała płytki za ~150 zł. Nie dlatego, że są lepsze, zagraniczne, bardziej snobistyczne, tylko dlatego że mi się spodobały i w tym jednym jedynym miejscu postanowiłam spełnić swoją nierozsądną zachciankę. Nie będę miała parkietu z drewna egzotycznego, granitowego blatu w kuchni, wanny z hydromasażem, centralnego odkurzania i innych bajerów. Ale kupiłam sobie płytki, które mi się najbardziej spodobały :)

A tak poza tym - naprawdę jest niewiele płytek, które mi się podobają - widziałam może z 10. Jestem upośledzona estetycznie :-?

Nie mam zapędów na snoba ani kupy kasy (mieszkanie na kredyt), a będę miała płytki za ~150 zł. Nie dlatego, że są lepsze, zagraniczne, bardziej snobistyczne, tylko dlatego że mi się spodobały i w tym jednym jedynym miejscu postanowiłam spełnić swoją nierozsądną zachciankę. Nie będę miała parkietu z drewna egzotycznego, granitowego blatu w kuchni, wanny z hydromasażem, centralnego odkurzania i innych bajerów. Ale kupiłam sobie płytki, które mi się najbardziej spodobały :)

A tak poza tym - naprawdę jest niewiele płytek, które mi się podobają - widziałam może z 10. Jestem upośledzona estetycznie :-?

ja nic z tych rzeczy tez nie mam a i nie moglam sobie pozwolic na plytki drogie, ale nie zaluje i nie placze :D

Doprowadziliście mnie do wyrzutów sumienia z okazji tego gresu :-?

Na pocieszenie opowiem, jak urządzałam swoje pierwsze, studenckie mieszkanie. Najpierw wynajęliśmy lokum, gdzie drugiego dnia wypadł nam zamek z drzwi, trzeciego zawaliło się łóżko a jacyś pijacy zrobili nam burdę pod drzwiami (tymi bez zamka) a potem zaatakowały nas stada karaluchów i poodpadały drzwiczki z szafek. Wyprowadzaliśmy się stamtąd w biegu, nawet nie rozpakowaliśmy rzeczy. Wynajęliśmy niedaleko nowe mieszkanie, bez mebli, lamp itp. Nie mieliśmy prawie ani grosza, przepadła nam kaucja i opłata za pierwszy miesiąc w tamtym "mieszkaniu". Przez kilka dni spaliśmy na karimatach i mieliśmy światło z latarni za oknem. Potem kupiliśmy materac z przeceny i papierową lampę w Ikei. Przez kilka tygodni zbierałam niepotrzebne meble po rodzinie i znajomych. Mieliśmy biało-czarny regalik, dębową szafkę pod telewizor (którego nie mieliśmy), ławę na wysoki połysk i górę starych odrapanych szafek kuchennych, z których część trafiła też do pokoju. Połowa była zielona a połowa z lakierowanej sosny. Urządzenie kuchni kosztowało mnie 20 zł - kupiłam na wyprzedaży porysowaną z jednej strony płytę, znajomy ją pociął i dorobiliśmy nowe drzwiczki i blaty. Od właściciela mieszkania wydębiliśmy starą rosyjską lodowkę, która nie dawała nam spać po nocach - faaajnie było :D

Doprowadziliście mnie do wyrzutów sumienia z okazji tego gresu

Nie przejmuj się tak bardzo - spraw sobie przyjemność - zasługujesz na to - człowiek nie musi się ciągle umartwiać i myśleć "co inni powiedzą" - sama się złapałam na tym że przy wyborze "czegośtam" pomyślałam że na pewno nie spodoba się to moim teściom(rodzicom) tym bardzie jak usłyszą ile kosztowało.

Najważniejsze że mi się podoba - czas wyleczyć się z kompleksów - zwłaszcza że doświadczyłaś mieszkania gdzie popadnie i z nieproszonymi gośćmi (my też mieszkaliśmy przez kilka lat w kawalerce 20 m kw z karaluchami). Stąd chyba teraz, skoro cięzko na to z mężem pracujemy mogę "zaszaleć" i wydać 5 a nie 3 tys. na płytki. Oszczędziłam na wielu pracach wykonanych własnoręcznie - tymi ręcyma" :wink: Czuję się z tym na prawdę dobrze. 8)

• 2 weeks później...
Kiedyś miałam włsokie i byłam zadowolona. Teraz mam hiszpańskie asulejos za niecałe 40 /m2 i jestem zachwycona. Są dużo solidniejsze, grubsze, wytrzymalsze niż nasze. Przynajmniej takie mam zdanie. Acha mówie o podłogowych. Na ściane nasze mogą być ale na podłoge tylko włoskie lub hiszpańskie. Nie pękają nie odpryskują (no chyba, że ktoś będzie 5 kg młotkami w nie walił). Ehh.. poprostu są piękne ;D

• 6 months później...
mnie się podobają takie od 150 PLN wzwyż i takie sobie kupię

porównując je z podobnymi za 70 PLN widzę znaczącą różnicę

z tego tez powodu wybieram droższe

Kurcze ja cierpię na to samo a mam trochę do wypłytkowania. :o

W dodatku do największej łazienki podobają mi sie najdroższe :( , ale do zakupu jeszcze trochę czasu a już odczuwam wyrzuty sumienia.

mnie się podobają takie od 150 PLN wzwyż i takie sobie kupię

porównując je z podobnymi za 70 PLN widzę znaczącą różnicę

z tego tez powodu wybieram droższe

Najgorzej, że ja tak mam ze wszystkim :lol: A żeby spełnić wszystkie moje zachcianki musiałabym wygrać 6 w totka i to ja jedna :) a tak no cóż muszę wybrać tańsze i uznać, że też mi się podoba a zaszaleć tylko czasami :wink:

Ja remontując nowe mieszkanie przed dwoma laty przerobiłam kilka opcji. Oto one:

- promocyjne kafelki na ścianie w łazience, 25zł za metr, sprawdziły się, bo się po nich nie chodzi :) tyle że przy takich kaflach trzeba po 1 mieć spory zapas - źle się trną, są kruche i delikatne, a po 2 dekory należy kupować z super dokładnym urządzeniem mierzącym - moje okazały się być większe od kafli właściwych i każdy trzeba było piłować :-?

- podłogowe w łazience w komplecie do ściennych za 32zł za metr - muszę powiedzieć, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona;

- podłogowe w przedpokoju, twarde, struktura kamienia, gress - cena 37zł za metr - super do cięcia, super do kładzenia - podłoga wyszła idealnia;

- promocyjne kafle w kuchni na podłodze, cena 21zł za metr - masakra i obłęd w ciapki; czegoś takiego nie widziałam jak żyję; po 1 kafelki nie są kwadratowe - naprawdę, jeden jest szerszy na rogach, drugi w środku, każda fuga wygląda inaczje :evil: ; po 2 są diabelnie kruche, w ciągu roku miałam dziury w 6 sztukach, przy zwykłym użytkowaniu, bo np. montażysta mebli za zbyt mocnym ruchem położył na podłodze śrubokręt :-? Do tego nie dało się ich zmierzyć przy wymianie - nie pasowały do żadnego standardu wymiaru. Klęłam na nie dwa lata - nigdy więcej promocyjnych kafli podłogowych!

- dziurawe egzemplarze wymieniłam na takie za 145zł za metr; przy zakupie jednego metra nie odczułam ceny, a kafle są boskie; zdążyłam już przetestować (spadła mi filiżanka, poziomica i mężowi śrubokręt) - zero uszczerbku;

- ścienne w kuchni ze względu na małą ilość (między meblami) wybrałam po 120zł za metr - jestem zachwycona; idealne wymiary, kształt, wybarwienie;

Gdybym jeszcze raz miała kłaść kafelki na pewno nie szukałabym w promocjach, a na podłogę wybierałabym tylko te najtwardsze.

Jesteśmy na etapie wybierania wykończeniówki (hurra!!) i wyszliśmy z założenia, że to co można bez problemu wymienić za kilka lat (np. baterie) - kupujemy bez szaleństwa. Ale co do podłóg - będziemy na nie patrezć pewnie ze 20 lat, więc kupiliśmy dobre, praktyczne, piękne i takie, jakie sobie wymarzyliśmy. Niestety bardzo drogie, nawet nie będę pisała o cenie, bo pobiłabym dotychczasowy rekord :-? .

I nie sugerowaliśmy się opiniami innych - że za ciemne kafle, za duże, będzie widać każdy pyłek, za zimne i jeszcze x problemów - wymarzyliśmy sobie w salonie czarny kamienny gres i to NAM ma się podobać.

• 10 months później...

patrzac na moje poczynania to zwracam jedynie uwage a wyglad

do lazienki na sciane ozdobna wybralam plytki za 13zl m2 i sadze ze sa piekne :D :D :D :D

ale tam gdzie potrzeba duzo materialu podobaja mi sie takie za 120zl m2

i juz kilka miesiecy szukam tanszego odpowiednika i sie nie da!

a tak bardzo chce by bylo odwrotnie :evil:

Cóż, to ja mam chyba mniejsze z żoną wymagania. Łazienka - 50/m2, kuchnia, jadalnia - 32/m2, kuchnia ściany - 52/m2 10x10. Do tego piwnica 18/m2 - wyprzedaż w Castoramie. I szczerze - nie było specjalnej różnicy w wykonaniu - w każdej partii trafiły się buble. Może jeśli przekroczy się pułap 100/m2 to jest inaczej. Mnie na to nie stać, wolę pokombinować.