jpawl 12.11.2002 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Jest sobie biały tynk mineralny z systemu Ekorock-L Rockwoola. Jeszcze nie jest położony (planowany termin wiosna), ale na pewno będzie "koloryzowany" (mniej więcej na kolor piaskowy). Problem (?) można rozwiązać w trójnasób:a) odpuścić sobie ten biały tynk i kupić kolorowy od innego producenta (wykonawca twierdzi, że już tak wielokrotnie robił i nie ma z tym problemu)b) położyć biały i malować na odpowiedni kolor (rozwiązanie najbardziej "zgodne" z zamierzeniami producenta i oczywiście najdroższe).c) zastosować przy mieszaniu białego pigmenty do tynku i kłaść biały "barwiony w masie".Rozwiązanie c) jest najtańsze, ale moje wątpliwości budzi prawie całkowity brak informacji w tym temacie. Co prawda w marketach budowlanych można spotkać takie pigmenty (zarówno w płynie jak i w proszku), ale poza opisami na opakowaniach nie ma nic, czego można się uchwycić. Czy ktoś stosował takie rozwiązanie i może opisać jego efekt końcowy? Poradnik na stronie WWW Rockwoola zapytany o powyższe milczy jak grób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 14.11.2002 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Jpawl mam podobny problem.Kupiłem w pażdzierniku w promocji wełne Ecorok L grubości 14 cm.Zapłaciłem za cały system tj.wełna, siatka zbrojąca klej do wełny ,zaprawędo siatki oraz tynk do wyboru i farbę gruntującą białą.Też będe ocieplał na wiosnę .Dom mam wybudowany z betonu komórkowego Milicz odmiany 600.Też chcę zmienić kolor na jasnożółty,myśle że pomaluje na biało a póżniej na żółty .Mam jeszcze inny problem z mocowaniem wełny do betonu komórkowego nie jestem przekonany czy muszę stosować drogie łączniki metalowe oprócz kleju .Napisz mi proszę z czego budujesz dom i jak planujesz mocowanie oraz czy będziesz zakładał listwy startowe ? Pozdrowienia Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 15.11.2002 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Jeśli da się zrobić eksperyment na małej próbce... to do wiosny powinno być mniej więcej wiadomo, czy ma to sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes_m 29.12.2002 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 tynk mineralny kazdy również biały ma skłonność do wykwitów wapiennych ( na białym ich po prostu nie widać ) Żaden producent na świecie ( Rockwool nie jest producentem tynku ) nie daje gwarancji na jednorodność barwy tynku mineralnego. Kolor piaskowy jest zasadniczo mało podatny na wykwity ale wykluczyć ich nie sposób. Co zrobic żeby ich uniknąć - tynkować z jednej partii materiału ( numer sazrży produkcyjnej) , w stabilnych warunkach pogodowych b.ważne , najlepiej ciepłą wiosną lub latem bez opadów , mgieł itp. Uwaga należy koniecznie przestrzegać ilości wody zarobowej do tego stopnia żeby odmierzać menzurką , 100 g więcej na worek ma szansę dać wykwit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 30.12.2002 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 WiechMam już ocieplenie położone (12 cm - na sam klej). Wełna jestokryta klejem na siatce też z zewnętrznej strony i w takim stanie czeka na wiosnę. Kierownik i inspektor powiedzieli, żenic się nie będzie działo jak zostawię to na zimę.Biały tynk odsprzedałem wykonawcy, a na wiosnę kupuję inny w odpowiednim kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 30.12.2002 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Wiech (jeszcze uzupełnienie)Ściana: biały BK 24 cm klasy 600 z Żelisławic. Listwy startowewg wykonawcy, któremu ufam powinny być i są, kotwy niekoniecznie i nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 31.12.2002 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Jpawl.Dziękuje za informacje.Ponieważ mam takie same ściany myślę że zrobie podobnie.Pozdrawiam Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 02.01.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Ile płaciliście za system z wełną? Czy to jest wełna hydrofobizowana? Gdzie są te promocje?A kołki plastikowe nie wchodzą w grę? Nie ma wtedy mostków termicznych.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tambala 02.01.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Mam również dom otynkowany tynkiem mineralnym cienkowarstwowym (na Ytongu). Nie barwiłem tynku, tylko pomalowałem go farbą "mikrosilikonową" (Lotusan firmy ISPO). Jestem bardzo zadowolony, po 2 latach brak jakichkolwiek zacieków - ogólnie farba super! Radzono mi, żeby tynk mineralny zabarwić w masie na kolor podobny do farby, żeby przy jakichś odpryskach nie było białych śladów. Może to i dobre rozwiązanie, ale droższe. Poza tym możliwości barwienia tynku mineralnego są niezbyt duże, robi się to na budowie poprzez dodanie sproszkowanego barwnika do suchej masy - technologia trochę "na oko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts