Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakwitła yuca i jedzą ją mrówki !

Recommended Posts

Kwitnie mi yuca. Na kwiatach pełni jest mrówek , które buegają po łodzyce jak po autostradzie. Kwiaty wydzielają pewnie coś słodkiego bo ciągną do tego. Przy okazji ich działania powoduja obumieranie (wiedniecie) nierozwinietych kwioatów.

Co z tym zrobić ?

Czy te roślinki kwitną co rok ?

A nie ma tam czasem mszycy- u mnie jak mrówki biegaja po jakiś roślinkach to zaraz widać tam mszycę. Ja pryskam środkiem na mszyce- mrówki tez giną, albo zwykłym "domowym" muchozolem- też je trafia 8)

Moje yuki jeszcze nie kwitną ale pędy kwiatowe są już wysokie /ponad metr/.

Z moich trzyletnich obserwacji i rozmnażania yuk zauważyłem,że yuka może kwitnąć co roku ale musi być dorosła tzn.mieć ze 2 latka..Przy dorosłej tj.kwitnącej musi zostać jakaś sadzonka bo po przekwitnięciu dorosła zamiera a pozostają młode sadzonki..Najlepie żeby była dwuletnia i roczna to będzie kwitła co roku.W przypadku obcięcia wszystkich młodych po przekwitnięciu możemy stracić całą roślinkę.

Z pozdrowieniami Zygmunt

Jeżeli w tej chwili przy kwitnącej roślinie nie ma małej jukki to w przyszłym roku możesz mieć problem.Roślina może zniknąć.Widziałem taką ogromną u jednego ogrodnika który specjalizuje się w pomidorach.Pięknie kwitła .Wcześniej obciął sadzonki i nie udało mu się ich ukorzenić a główna jukka po przekwitnięciu zamarła.

Nie wiem od czego zależy kwitnięcie.U mnie na glebie próchniczej,kwaśnej kwitną co roku nawet te małe.Mszyc ani mrówek u mnie nie ma.Sprawdziłem

Może to zależy od nawozu.Zeby kwitły muszą mieć potas i fosfor.A jak mają dużo azotu to idą w liście.Tak ja myślę.

Z tym ścinaniem to nie za nisko,żeby woda nie stała bo zgnije cały krzak.

Nawożę tylko Eko kurzakiem,bardzo ostrożnie.

Z pozdrowieniami Zygmunt

Gość 1950

jednego nie rozumiem, albo nie potrafię czytać ze zrozumieniem,

jakie obcinanie sadzonek juki :o :o :o

o co w tym wszystkim chodzi?

moja juka ma 11 lat, kwitnie obficie co roku i jeszcze mi się nie zdarzyło żebym obcinał jakieś młode,

jedynie po zimie wyrywam suche liście i to wszystko,

kwitnienie z moich obserwacji zależy od intensywności nawożenia wiosną,

w tym roku zaspałem i ma tylko 4 kwiaty w tamtym miała 16

Z tym obcinaniem sadzonek miałem na myśli rozmnażanie.Wszyscy chcą mieć kilka i za wcześnie je obcinają.Trzeba się lekko podkopać i sprawdzić czy ma już małe korzonki nasza sadzonka.Jeśli tak to odciąć ją od głównej śośliny. Wsadzam do doniczki i trzymam w namiocie żeby było ciepło i trochę wilgotno.Po kilku miesiącach wysadzam do gruntu.

Z pozdrowieniami Zygmunt

• 4 weeks później...
witam:)

Moje pieknie kwitną ale mszyce i mrówki wracają niczym bumerang. Właśnie przed chwilą skończyłem opryski. zastanawiam się poważnie nad rozsadzeniem bo zrobił sie olbrzymiasty krzew. W tej chwili z jednego matecznika mam 7 pędów kwiatowych, coś pięknego.

To tak jak u teściowej :)

U mnie są 2 sadzonki - nic nie będę z nimi robił. Może w następnym roku będę miał 3 kwiaty ?