phans 17.04.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Który programów komputerowych dostępnych na rynku (do ok. 200zł) polecacie aby przenieść projekt gotowego domu na komp. i w nim wykonać wizualizację domu i zobaczyć jak wyglądają zmiany, wizualizację wnętrza domu i ew. wizualizację ogrodu. Program nie powinien mieć dziwnych ograniczeń w projektowaniu.Interesuje mnie program do celów amatorskich. Zainteresowałem się produktami:1. Twoje Studio Projektowe 2 - 160złhttp://studioprojektowe.techland.pl/index.php?id=32. Sam zaprojektuj dom wnętrze i ogród 2.0 - 99złhttp://www.avalon.superhost.pl/lka/index.php3?dzial=prod&id=683. Google sketchup v6 - darmowyhttp://sketchup.google.com/product/gsu.html4. Sweet Home 3D - darmowyhttp://www.sweethome3d.eu/ Interesują mnie doświadczenia w ich użytkowaniu do celów amatorskich - nie boję się programów skomplikowanych ale nie chciałbym na to poświęcić za dużo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 18.04.2009 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Chyba już sam sobie zweryfikowałem/sprawdziłem. Będzie to pewnie Sweet Home 3D - super program który jest ciągle rozwijany i to jeszcze za free. http://www.sweethome3d.eu/userGuide.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 19.04.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 zastanawiam się nad 2 propozycją , nie jest taki drogi i po polsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 14.12.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witam,Mam pytanie, jaki w miare prosty program graficzny mozna ściągnąć z sieci aby zaprojektować dom (wygląd bryły z zewnątrz, rodzaj dachu, kont nachylenia itp.) Moze robił ktoś symulacje jak miał wygladac Wasz przyszły dom?-z góry dziekuję za pomoc Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.12.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Google SketchUp. Darmowy (w wersji podstawowej) prosty i fajny w uzyciu. Nie jest to oczywiście profesjonalny program, ale chyba nie o taki Tobie chodzi. Efekty możesz zobaczyć w moim dzienniku. Jest nawet plugin renderujacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 14.12.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Jest nawet plugin renderujacy. dzięki któremu i google earth jesteśmy w stanie dokładnie określić położenie projektowanego budynku. co pozwala nam na śledzenie cieniowania budynku w każdym dniu roku przez inne budynki lub np drzewa lub możemy określić wielkość zadaszenia okna by latem cieniowało a zimą nie zasłaniało światła. programik naprawdę godny uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.12.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Nawet nie wiedziałem, że to potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 14.12.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 ustawiasz w google earth lokalizacje a później w SketchUp dajesz narzędzia i google earth -> pobierz bieżący widok i w sketchupie wskakuje ci lokalizacja. następnie już tylko ustawiasz budynek zgodnie ze stronami świata i dajesz ustawienie cieni. I możesz analizować do woli. A jak masz dokładnie budynek rozrysowany w środku to widzisz ile w pomieszczeniu będzie słońca wpadać przez ścianę w poszczególnych godzinach doby/ roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suniok 14.12.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Potwierdzam, zajebisty program!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.12.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Mnie tylko wkurza, że nie wydają wciąż wersji na Linuxa. No ale dla większości to żadna wada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.12.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Mnie tylko wkurza, że nie wydają wciąż wersji na Linuxa. No ale dla większości to żadna wada A wersja Unixowa jest więc to ograniczenia Linuksa powodują, że tego i wielu inych programów nigdy na tym systemie nie zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.12.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Mnie tylko wkurza, że nie wydają wciąż wersji na Linuxa. No ale dla większości to żadna wada A wersja Unixowa jest więc to ograniczenia Linuksa powodują, że tego i wielu inych programów nigdy na tym systemie nie zobaczymy. Je tam - jakie ograniczenia? Jak na Unixie (rozumiem, że o MacOS Ci chodzi) się dało, to na linucha też się da. Po prostu im sie nie chce. Ograniczenia? Watch this: Możesz zacząć od 1:20 - obraz w real time rzucany na obracającą się kostkę. Zrobione przez pasjonatów w wolnym czasie, dostępne za darmo i to juz półtora roku temu. Ograniczenia? Po prostu im się nie chce. Zresztą swój własny OS robią na jądrze Linuxa, więc o czym my mówimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.12.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Zupełnie nie chodzi mi o ograniczenia techniczne systemu. Tylko o otwartość oprogramowania czyli open sourse. To jest główna przeszkoda, że wielu programów nie ma na ten system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.12.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Czy masz na myśli to, że jest w tym za mało $$$ żeby się komuś chciało? No jest to argument, ale przecież nikt nie powiedział, że wszystkie programy na Linuxa mają być OpenSource'owe, GPL czy freeware. Jak najbardziej istnieją komercyjne, płatne programy a nawet całe dystrybucje, za które trzeba zapłacić. Życie napisało śmieszny komentarz do dyskusji - przed chwilą kochana Winzgroza, na której akurat pracuje postanowiła sie bez ostrzeżenia zresetować. Następnie narzędzie diagnostyczne wesoło stwierdziło, że: "Blue screen error caused by a device or driver You received this message because a hardware device, its driver, or related software has caused a blue screen error. This type of error means the computer has shut down abruptly to protect itself from potential data corruption or loss. In this case, we were unable to detect the specific device or driver that caused the problem. " [itd itp] Czyż nie kochamy Windowsów? PS. Chrome mi krzyczy, że serwer na którym trzymasz fotki (w tym awatar) jest zainfekowany złośliwym oprogramowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.12.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 PS2 - zdecydowanie mieszka Ci tam jakiś syf. Próba wejścia kończy się wielkim alertem Kasperskiego - masz tam coś z domenu .ru co jest trojanem. Może czas zatrudnić webmastera? (albo przejść na linuxa? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 14.12.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Cześć, nie proponuję pobierania pirackiego softu, ale jak lubicie popatrzeć na wizualki wnętrz i domów to proponuję wygooglać Vray (interior lub exterior). Jest to renderer do programów 3d (np. do Maxa), który daje znakomite wyniki. Jak sobie zapodacie Maxa i Vray-a to gwarantuję że znikniecie rodzinie na długie tygodnie . Galeryjka do pooglądania: http://www.cgarchitect.com/gallery/galleryList.asp Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.12.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Hehe - nie popierasz pobierania piratów? A wiesz, ile ten soft kosztuje? Ja proponuje za to całkowicie legalny i darmowy opensourceowy Blender: http://www.blender.org/features-gallery/gallery/art-gallery/ Też nienajgorzej chłopaki sobie z nim radzą - jak sie przyjrzycie, to wielu z nich to Polacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 15.12.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Mnie tylko wkurza, że nie wydają wciąż wersji na Linuxa. No ale dla większości to żadna wada ewentualnie można spróbować odpalić przez wineHQ - jest na liście wspieranych aplikacji Ja proponuje za to całkowicie legalny i darmowy opensourceowy Blender: W pełni się zgadzam miałem semestr gdzie pracowaliśmy w na nim - podstawy da radę szybko złapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 15.12.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Też używam Linuxa i każdy program , który ma wersję na ten system ma dla mnie kilka punktów więcej. Linux jest dla mnie przykładem jakie macki mają monopole i jakie silne jest przyzwyczajenie do nich ludzi. Jeśli ktoś się już obraca w tym darmowym środowisku to wie jak wiele programów jest uwolnionych i jak wiele typowych prac można na nich wykonywać, jednak niechęć do przestawienia się i blokada przed odrobiną wysiłku na początku jest często nie do przejść i ludzie wolą płacić za często kosztowne programy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.12.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Czy komercyjny program wydany dla systemu Linuks będzie podlegał tej samej ochronie licencyjnej, ochronie kodu żródłowego jak po windowsem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts