arti.sa 15.12.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Świadomość społeczeństwa powoli się zmienia wobec Linuxa. Jak sobie przypomnę Linuksa jakieś 8 lat temu to było ciężko dla normalnego użytkownika mimo to się nie poddałem. Teraz są wersje dla nie muszących się zagłębiać w tajniki komend i procedur. Większość firm robi programy dla firm bo na tym kasa jest a większość firm na stanowiska końcowe kupuje Windę. Tylko ceniące się firmy potrafią coś w Linuxie i wychodzą moim zdaniem w przyszłość. Linux górą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.12.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Czy komercyjny program wydany dla systemu Linuks będzie podlegał tej samej ochronie licencyjnej, ochronie kodu żródłowego jak po windowsem? Oczywiście - to tylko kwestia licencji. Jesli napiszesz program to możesz go ropowszechnić na takiej licencji, np. pełny copyright, na jakiej chcesz. GPL ma tylko takie ograniczenie, że jak używasz czegoś rozpowszechnianego na GPL, np. część kodu, to nie możesz tego wykorzystać a potem rozpowszechnić na innej licencji (zamkniętej) - musisz "przekazać dalej" na GPL. Ale tylko tą część kodu, którą komuś gwizdnąłeś. To, co napiszesz sam, to twoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimmi 15.12.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ja swego czasu wypróbowałam większość darmowych programów do projekowania (teraz przesiadłam się na CAD Decor i CAD Kuchnie ): Power Net+, Light Decor Paradyż, programy IKEI, VOX'a, Alno, również Google Sketchup i Blender. Im program miał mniej ograniczeń typu: był przeznaczony tylko i wyłącznie do wybranych pomieszczeń, małe bazy - tym był lepszy. Przyznaję, że do niektórych nie miałam cierpliwości, zwłaszcza jeśli po otworzeniu programów, zamiast od razu na ich śmigać, musiałam rozgryzać funkcje. Ktoś, kto ma więcej czasu i chce porobić coś istotnego, pewno poświęci na to czas, ale kiedy ma to być tylko zabawa, to lepsze są bardziej intuicyjne, wygodniejsze w obsłudze aplikacje (voxbox, power net). Na szczęście jest teraz tyle programów dostępnych do wyboru (i to całkowicie legalnych ), że każdy może znaleźć sobie coś, co najbardziej mu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 18.03.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Witam!Szukam programu do wizualizacji elewacji domu. Chodzi mi o mozliwość zmiany kolorystyki domu, zastoswania cegły/ tynku/ drewna jak i o zmiany dachówki.Jeśli znacie taki program, będę wdzięczna za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janko84 26.07.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Prostą wizualizacje planu można zrobic na stronie planmieszkania.pl. Jest tam kreator, który działa w przeglądarce bez instalacji. Można zrobić np. coś takiego: Pozdro, Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.musidlowski 04.08.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) Najlepszym amatorskim programem do wizualizacji 3D jest SketchUp. Bardzo prosty i intuicyjny, a najważniejsze za darmo. Posiada też bardzo dużo wtyczek (plugin) do renderingu i wczytywania modeli 3D. Można wykonać cały budynek oraz projektować wnętrza. Do ściągnięcia z http://sketchup.google.com/download/gsu.htmlPSA w internecie znajdziecie miliony gotowych dodatków (kuchnie, okna, drzwi, meble itp) Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez p.musidlowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 17.08.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Witam, mam pytanie odnośnie nazwy profesjonalnego programu do projektowania domów.Może ktoś wie jaki program używała np firma, która projektowała jego dom... Używałem Home designer suite 8 ale jest totalnie pokręcony nie da sie utrzymać stałych wymiarów. Ktoś może projektował swój dom sam ? Czy ktoś może ma dostęp do informacji co w takim projekcie ma być zawarte ?Mam dużo czasu to mogę się pobawić w zaprojektowanie domu. W sumie to będzie przebudowa już istniejącego, także wymiary się nie zmienią, jedynie wnętrze no i może podniosę trochę dach. Ktoś próbował na własną rękę coś takiego zrobić ? Może udzielić wskazówek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.08.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Przede wszystkim to nie ma programu do projektowania. Są jedynie do wspomagania projektowania. Projektuje architekt w głowie a program pomaga mu narysować jego projekt. Chyba, że masz na myśli zaawansowane programy modelowania generatywnego... ale nie sadzę Profesjonalne programy do wspomagania projektowania to np kombajny typu Archicad, Revit, Allplan, czy z prostszych: ArCon, ArCadia, po zwykłe deski kreślarskie jak AutoCad czy Intelicad. Oprócz tego są programy do modelowania i profesjonalnej wizualizacji np 3dsmax, Cinema4d, Rhino3d, Lightwave czy Maya. Można też posiłkować się dodatkowym rendererem VRAY. Ostatnio furorę robi też darmowy google sketchup. Jeśli chodzi o zakres projektu to proszę: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1133.htm Zestawu "mały architekt" nigdzie nie znalazłem. Ale niektórzy sobie jakoś radzą: http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301,8261909,Falszywy_architekt_wpadl_w_rece_policji.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKIPPER 18.03.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) Witam, Proszę szanownych forumowiczów o pomoc w zlokalizowaniu małego, bezpłatnego programu architektonicznego. Program powinien umożliwiać łatwe utworzenie ścian, dachu i podstawowego wyposażenia wnętrza oraz wizualizację z różnych perspektyw.Wyeksportowany z programu gotowy projekt możliwy byłby do oglądania poprzez popularny plugin w przeglądarce internetowej.Poniższy link pokazuje jak mogłoby wyglądać to oglądanie na przykładzie komputerka.http://ibmtvdemo.edgesuite.net/servers/power/demos/power_550_express_deskside/index.html Dzięki temu programowi można by w efektywny sposób zamieszczać na forum muratora swoje koncepcje architektoniczne. Kiedyś widziałem bezpłatną wersję tego typu programu dołączoną do gazety komputerowej. Działał on na Windows 95, więc od tego czasu chyba sporo się zmieniło. Pozdrawiam, Sławek Edytowane 18 Marca 2011 przez SKIPPER ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S-i-R-o 30.01.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 witam, czy ktos mógłby mi podpowiedzieć w jakim programie ktoś wykonał ten projekt ?http://imageshack.us/photo/my-images/242/rampa.jpg/dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S-i-R-o 30.01.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 ewentualnie proszę o namiar na jakiś łatwy program do rysowania takich konstrukcji, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 30.01.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 http://architektura.net/a/altcad/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts