NOTO 05.07.2005 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Obecnie dwie rabatowe róże (więcej nie mam) mają spore braki w liściach. Zadnych stworów na różach nie widać. Kwitną ładnie na żółto ....czy to normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 06.07.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 mam to samo i przyłączam się z prośbą o pomoc!pozdrawiamK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.08.2005 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Nikt nic nie wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 03.08.2005 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Gdzieś czytałem o gąsiennicach, które żerują w nocy a w dzień schodzą do podziemi, ale może coś pokręciłem, bo z wiedzą daleko mi do Wciornastka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 03.08.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 A nie widzeliście czasami ślicznych chrząszczyków zielonkawych błyszczących tak na oko około 1-1,5 cm. One odlatują a zniszczenia zostają są dosyć żarłoczne (teraz żerują) to owocnica niszczylistka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 03.08.2005 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 A nie widzeliście czasami ślicznych chrząszczyków zielonkawych błyszczących tak na oko około 1-1,5 cm. One odlatują a zniszczenia zostają są dosyć żarłoczne (teraz żerują) to owocnica niszczylistka. Kiedy najlepiej je wypatrywać ... bo sporadyczne oglądanie nie dało rezultatów. I jak już znajdziemy to co mu podać aby ... "odleciał" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.08.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Czy one są czerwne w czarne pasy? Siedza takie na koprze, wiec może mi przeszły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj 04.08.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Wciornastek a takie małe ok.0,5 cm żółte lub zielone w kropki.Zjadły błyskawicznie liście rzepy, kalarepy ale i gorczycy posianej jako poplon.Potraktowałam je Decisem i chyba pomogło.Może one i róże lubią,chociaż u mnie na różach ich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.08.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 A nie widzeliście czasami ślicznych chrząszczyków zielonkawych błyszczących tak na oko około 1-1,5 cm. One odlatują a zniszczenia zostają są dosyć żarłoczne (teraz żerują) to owocnica niszczylistka. Kiedy najlepiej je wypatrywać ... bo sporadyczne oglądanie nie dało rezultatów. I jak już znajdziemy to co mu podać aby ... "odleciał" Po Prostu patrz. Zawsze nadzieja, że je zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.08.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Czy one są czerwne w czarne pasy? Siedza takie na koprze, wiec może mi przeszły... Ano nie czerwone. Te to coś innego. A czy są podługowate i mają długie czułki?[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.08.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Wciornastek a takie małe ok.0,5 cm żółte lub zielone w kropki.Zjadły błyskawicznie liście rzepy, kalarepy ale i gorczycy posianej jako poplon.Potraktowałam je Decisem i chyba pomogło.Może one i róże lubią,chociaż u mnie na różach ich nie ma Tutaj pewnie mamy drążynę (Baris sp.) mają chrząszcze ok 4 mm i wygryzają dziurki w liściach. Chrząszcze mają okrywy zielone w paski, Albo jest to żaczka warzuchówka bo ta na paskach okryw ma 8 bruzd z kropkami i wielkość też ok 4 mm. Też zjadają liście a nawet je szkieletują (tj. zostają tylko nerwy). Żaczka najczęściej podobno jest na chrzanie. Zwalczanie to oprysk po zauważeniu pierwszych uszkodzeń np. Decisem czy Owadofosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 05.08.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Bardzo skuteczny jest Mospilan 20 SP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 08.08.2005 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Po Prostu patrz. Zawsze nadzieja, że je zobaczysz Ostatnio zobaczyłem na spodzie liscia taką mała białą "glizdę" co się nieżle oblizywała. Czym to potraktować ...bo inne metody chyba zawiodą (zbieractwo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 08.08.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Po Prostu patrz. Zawsze nadzieja, że je zobaczysz Ostatnio zobaczyłem na spodzie liscia taką mała białą "glizdę" co się nieżle oblizywała. Czym to potraktować ...bo inne metody chyba zawiodą (zbieractwo ) Noto jeśli tego mało tj. parę sztuk to pozbieraj a jeśli dużo to zawsze można zastosować insektycyd do róż gruntowych i na cały szereg gąsienic (bo myśle że chodzi Tobie o gąsienice) zaleca się np. Diazinon, Diazol, Owadofos, Simithion Super i nasz znany Decis i Fastac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 08.08.2005 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Dzieki.Spróbuję pozbierać przez kilka dni i obciąć najgorsze liście. Zobaczę w ciągu kilku dni jak zachowają się krzaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts