Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elektryk kończy u mnie instalację elektryczną. Oczywiście w zakres jego prac nie wchodzi montaż osprzętu (gniazd i włączników). Jak można sprytnie sprawdzić czy to co zrobił ma sens? A drugie pytanie - czego wymagać (jakieś kwity, protokoły itp)? Czy można już starać się o zmianę taryfy z budowlanej na zwykłą czy do tego potrzebny jest całkowity odbiór budynku?
https://forum.murator.pl/topic/36385-jak-najlepiej-odebra%C4%87-instalacj%C4%99-elektryczn%C4%85/

Elektryk kończy u mnie instalację elektryczną. Oczywiście w zakres jego prac nie wchodzi montaż osprzętu (gniazd i włączników). Jak można sprytnie sprawdzić czy to co zrobił ma sens? A drugie pytanie - czego wymagać (jakieś kwity, protokoły itp)? Czy można już starać się o zmianę taryfy z budowlanej na zwykłą czy do tego potrzebny jest całkowity odbiór budynku?

potrzebny jest protokół pomiarów rezystancji uziemienia, skuteczności zabezpieczenia przeciwporażeniowego. Mierzy się czas wyłączenia itd. Gotowe kwity do wypełnienia są zazwyczaj w ZE obsługi klienta.

Pomiary wykonuje się specjalistycznymi miernikami np UNILAP.

witam:)

potrzebny jest protokół pomiarów rezystancji uziemienia,

tak

skuteczności zabezpieczenia przeciwporażeniowego. Mierzy się czas wyłączenia itd. Gotowe kwity do wypełnienia są zazwyczaj w ZE obsługi klienta.

Pomiary wykonuje się specjalistycznymi miernikami np UNILAP.

dokładniej to protokół badania wyłącznika (ów) różnicowoprądowego.

Jezeli jest zasilanie docelowe nusi wykonać pomiary skuteczności ochrony od porażeń.

Dodatkowo sprawdź kolory przewodów, szczególną uwagę zwróć na żółtozielony czy jest doprowadzony do wszystkich wypustów (gniazda, oprawy oświetleniowe). Czy czasem nie wykorzystał go do podania fazy (wyłączniki)!!

Sprawdź opisy rozdzielni czy są i czy odpowiadają rzeczywistości.

zarządaj wyrywkowego pomiaru w Twojej obecności i porównaj z protokołem.

Sprawdź czy w protokole zgadza się ilość pomiarów z rzeczywistością.

Sprawdź czy wykonał główne i lokalne połączenia wyrównawcze i czy są uziemione.

Nie wiem czy masz w umowie dokumentację powykonawczą.

Aby go zdenerwować zapytaj o legalizację przyrządu pomiarowego.

Sprawdź czy do ziemi nie włożył przewody YDY zamiast YKY.

Sprawdź czy wypusty nie kolidują z wypustami wod-kan, gaz.

Sprawdź czy w łazience zachowane są strefy od wanny i kabiny.

Witam :)

Koledzy chyba dokładnie nie czytają:

Elektryk kończy u mnie instalację elektryczną. Oczywiście w zakres jego prac nie wchodzi montaż osprzętu (gniazd i włączników).

To co Wy chcecie mierzyć?

Legalizuje się liczniki energii elektrycznej i przekładniki.

Nie przesadza Kolega czasami?

Przyrządy pomiarowe nie podlegają prawnej kontroli metrologicznej nie mniej na jego właścicielu/użytkowniku spoczywa obowiązek dbania w nalezyty sposób o jego eksploatację.

Zapytam przewrotnie, co wskazuje przyrząd po pięciu latach eksploatacji na budowach? Jakie wielkości? Jakie wartości?

To użytkownik powinien ustalić terminy okresowych wzorcowań. Nie chciałbym aby na mojej budowie wykonawca zrobił pomiary wiekowym miernikiem.

Przyrządy pomiarowe nie podlegają prawnej kontroli metrologicznej nie mniej na jego właścicielu/użytkowniku spoczywa obowiązek dbania w nalezyty sposób o jego eksploatację.

Zgadzam się, to nie podlega dyskusji.

To użytkownik powinien ustalić terminy okresowych wzorcowań. Nie chciałbym aby na mojej budowie wykonawca zrobił pomiary wiekowym miernikiem.

Właśnie, wzorcowań a nie legalizacji. Kolega jacek dobrze wie, że to są różne sprawy :wink: .

Co do wieku mierników, to też nie ma nic wspólnego z wzorcowaniem. Są bowiem mierniki IMU i IMI, które mają po 20 lat i po wzorcowaniu okozuje się że są sprawne.

Ale dalej nie wiem:

A czego nie można pomierzyć bez zamontowanych gniazd i wyłączników?

Podejmę jeszcze próbę wyjaśnienia innych moich wątpliwości. Otóż chcę mieć instalację zrobioną technicznie i formalnie poprawnie. Na tym jak to powinno wyglądać formalnie się nie znam i nie bardzo mam skąd uzyskać informację. Koncern ENEA na swoich stronach www niewiele wyjaśnia. Podobno energetyka nie żąda żadnych kwitów, a tylko protokołu odbioru domu. A ja z kolei zastanawiam się czego mam sam żądać od wykonawcy? Nie chcę żądać rzeczy niepotrzebnych, ale nie chcę aby później zabrakło mi jakiegoś papierka. Przecież wszyscy wiemy, że jak się komuś zapłaci to później wyegzekwować cokolwiek może być trudno. Czyli jakie papierki trzeba mieć związane z instalacją elektryczną aby mieć spokojny odbiór domu i bezproblemową zmianę taryfy?

Jeżeli chodzi o formalne kwity to wykonawca musi przygotować druk zgłoszenia o przygotowaniu instalacji odbiorczej do przyłączenia z siecią rozdzielczą Dostawcy. W przypadku ENIONU tak wygląda http://www.ze.tarnow.pl/static/internet/wnioski/modb.doc

a i jeszcze jedno. Na pewno masz wyłącznik lub -iki różnicowo-prądowe. Sprawdź czy wszystkie niebieskie kabelki znajdują się po drugiej stronie tego (-tych) różnicówek. Bywa tak, że elektrykom coś "siada" , jakieś przebicia, upływy itd to wtedy przepinają niebieski kabelek (-lki) przed różnicówkę, i wtedy instalacja teoretycznie G R A. Nic bardziej mylnego. Omijana jest różnicówka i nie ma rzadnej ochrony przed porażeniem (po za uziemieniem).

Jeżeli jest jedna różnicówka to i osobno jedna listwa zaciskowa na kabelki niebieskie i jedna listwa na żółto-zielone. Wszystkie kabelki niebieskie mają być po drugiej stronie. ( na przeciwko tych grubych - zasilających budynek) . :-)powtarzam się:-)

Pozdrawiam.