inż. Mamoń 05.07.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Wiele prac wykończeniowych wykonują u mnie małe firmy. Teraz uświadomiłem sobie, że nie mam żadnych wpisów w dzienniku budowy od wykonania pokrycia dachu. Czy wpisy o wykonaniu tynków albo wylewek czy też zabudowy G-K robić sobie w dzienniku budowy samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 05.07.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 wszystkie wpisy robi kierownik budowy. Zaputaj jego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 05.07.2005 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Coś mi się wydaje, że to nieprawda. Przecież wpisy w dzienniku może wykonywać wykonawca a także inwestor, nie mówiąc o różnych dziwnych organach. Czy więc będzie OK jeżeli wpisy o niektórych robotach wykończeniowych wykonam sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 05.07.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 A po co Ci te wpisy.Licza się konstrukcyjne i instalacje.Kosmetyka zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 05.07.2005 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 No dobra, ale z instalacji wod-kan, gaz, CO i elektrycznej też nie mam wpisów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 05.07.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 A to już błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.07.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Scigaj kierownika zeby Ci porobil wpisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 05.07.2005 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Cypek - jesteś bardzo lakoniczny. Nawet jeśli błąd to z Twojej odpowiedzi nie wynika kto powinien zrobić wpisy o instalacji:a) wod-kanb) COc) gazowejd) elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.07.2005 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Sorki, wpadłem na chwilkę na forum i tak lakonicznie walnałem.Czy wykonawca nie posiada uprawnień do wykonywania ww. instalacji i nie ma działalności gospodarczej ??U mnie tych wpisów dokonał właśnie wykonawca i potwierdził je swoją pieczątką firmową lub w wypadku gazu pieczątką imienną a montażysta pieca autoryzowanego instalatora "Termet". Oczywiście parafował to kierownik budowy. Jeżeli instalacje wykonywałeś "sam" myślę, że kierownik budowy powinien dokonać "stosownych" wpisów lub "inna" osoba posiadająca upranienia "wod-kan" - czasem nasz kierownik może mieć tylko "budowlane". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 06.07.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Branżowe wpisy zawsze wykonuje "wykonawca". U mnie narazie przy okazji przyłącza elektrycznego . Elektryk wykonał a potem przyjechał jego koleś ( działalność , uprawnienia elektryczne SEP i budowlane) i pięknie wypisal dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmar 06.07.2005 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Według mnie najlepiej jeżeli każdy wykonawca lub przynajmniej strategiczni porobią wpisy, gdyż w przypadku reklamacji taki się już nie wykręci. Pozostałe wpisy robi kierownik budowy - przecież to on odpowiada za prawidłowość robót. Przzynajmniej tak było u mnie i faktycznie wpis murarza zmusił go do poprawienia spartolonej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 06.07.2005 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 A jakie są Wasze opinie - wpisy tynkarza i wylewkarza też są potrzebne? Może te wpisy zrobić sam Inwestor? A może KB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kierownik 06.07.2005 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Branżowe wpisy zawsze wykonuje "wykonawca". U mnie narazie przy okazji przyłącza elektrycznego . Elektryk wykonał a potem przyjechał jego koleś ( działalność , uprawnienia elektryczne SEP i budowlane) i pięknie wypisal dziennik. długi - zanim zaczniesz doradzać zapoznaj sie z: ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 czerwca 2002 r. w sprawie dziennika budowy, montażu i rozbiórki, tablicy informacyjnej oraz ogłoszenia zawierającego dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia. (Dz. U. 2002 Nr 108 poz. 953) § 9 1. Do dokonywania wpisów w dzienniku budowy upoważnieni są: 1) inwestor, 2) inspektor nadzoru inwestorskiego, 3) projektant, 4) kierownik budowy, 5) kierownik robót budowlanych, 6) osoby wykonujące czynności geodezyjne na terenie budowy, 7) pracownicy organów nadzoru budowlanego i innych organów uprawnionych do kontroli przestrzegania przepisów na budowie - w ramach dokonywanych czynności kontrolnych. 2. Osoby, o który mowa w § 6 ust. 5, upoważnione są do dokonywania wpisów w dzienniku budowy w zakresie, o którym mowa w tym przepisie. czy jest tu napisane"wykonawca"? inż. Mamoniu - masz prawo wpisywac sie w dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 06.07.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Nie doradzam tylko mówię jak było u mnie.A poza tym projekt przyłącza elektrycznego i wody na oddzielnych projektach więc budowa przyłącza elektrycznego była jakby odzielną budową więc czy będę gościa nazywał kierownikiem robót budowlanych czy wykonawcą to nie jest to najważniejsza rzecz w moim życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 06.07.2005 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Sytuacja jakby się trochę klaruje, ale nie do końca. To, że inwestor może dokonywać wpisów to rzecz jasna, ale pytanie tylko jakie wpisy może wykonywać. Czy może np wpisać, że wykonano tynki gipsowe i wylewki? Oczywiście jeśli takie wpisy są wogóle niepotrzebne to nie będę się upierał. Pytam tylko bo po prostu nie wiem jaka jest praktyka: ile tych wpisów ma być i jakich? Może jest tak jak radził Cypek - że liczą się tylko konstrukcyjne i instalacyjne? Nie wiem czy jak cały zadowolony pójdę zgłaszać odbiór to się ktoś nie przypier..li, że dziennik jest niekompletny. Z jednej strony np. KB oświadcza, że dom jest skończony, a w dzienniku nie ma wpisów o tynkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 06.07.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 No właśnie, tak jak piosze inż. Mamoń co powinno być wpisywane w dzienniku oprócz wpisów konstrukcyjnych.Czy trzeba wpisywać płytki, schody, balustrady itp. itd.? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flayp 06.07.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 jestem po odbiorze i: w dziennik wpisywał się wyłącznie kierownik, wpisał również wykonanie instalacji ale na to miałem osobne dokumenty odbioru, tzn: książkę odbioru elektrycznego, protokół odbioru inst. gazowej, protokoły przyłącza wodnego, kanalizy, przewodów wentylacyjnych i kominów. za żaden z tych kwitów nie płaciłem, po prostu wykonawca po robocie taki dokument wydał i tyle ... i chyba dobrze skoro nie było to zakwestionowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 06.07.2005 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 No właśnie, tak jak piosze inż. Mamoń co powinno być wpisywane w dzienniku oprócz wpisów konstrukcyjnych. Czy trzeba wpisywać płytki, schody, balustrady itp. itd.? Pozdrawiam Rozporządzenie... w sprawie dziennika budowy... mówi tak: Dziennik budowy jest przeznaczony do rejestracji, w formie wpisów, przebiegu robót budowlanych oraz wszystkich zdarzeń i okoliczności zachodzących w toku ich wykonywania i mających znaczenie przy ocenie technicznej prawidłowości wykonywania budowy, rozbiórki lub montażu. Płytki, malowanie ścian to wg mnie sprawy które można podpiąć pod jeden wpis w dzienniku, np. rozpoczęto roboty wykończeniowe w budynku. Owszem są pewne sprawy które mogą być zaopatrzone wpisem, np. jeśli ktoś kładzie tynki późną jesienią, to istotna jest np. temperatura otoczenia w jakiej były wykonywane, podobnie rzecz się ma z malowaniem chociażby elewacji. Ale to są raczej przykłady z inwestycji większych, gdzie ewentualne spory z inwestorem (inspektorem) mogą być wyeliminowane przez odpowiednie prowadzenie dziennika i ilość szczegółów zawartych we wpisach. W domku jednorodzinnym chyba aż takich szczegółów nie trzeba podawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts