Martka 05.07.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Moi murarze zostawili mi prezent w postaci zbyt niskiego parteru budynku.Mam już wylany chudziak i przymierzam siędo wylewek w przyszłym tygodniu.Chciałabym, żeby podłoga była możliwie ciepła, a jednocześnie zabrała jak najmniej miejsca.Planuję więc tak:1)Styropian 3 + 32)Wylewka (jak gruba wtedy wylewka?)3) miedzy 4cm legarami, na których będą deski podłogowe położyć jeszcze wełnę. Pytanie - czy to ma ręce i nogi, jaka gruba powinna byćwylewka w tym przypadku i czy legary 4 cm wystarczą, czy lepiej 6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 05.07.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Co do wylewki to raczej żadna ekipa nie zechce zrobić mniej niż 5 cm. Po prostu wolą się asekurować aby nic nie popękało. Co do legarów to niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simon_7 05.07.2005 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Martka,Podstawowe pytanie, jaką grubość mają mieć wszystkie warstwy, tzn. o ile ma być podniesiona podłoga w stosunku do chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.07.2005 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Powiem tak, masz wybór, albo wysokość pomieszczeń albo ciepła podłoga. wybór należy do Ciebie.1. Dajesz folię, 2 x 5 cm styro i uczciwe 6 cm wylewki i masz ciepło.2. Dajesz to co napisałaś. Jednak takie podzielenie warst ociepleń nie jest już tak skuteczne. Tak apropo, ile Ci zostanie czystej wysokości po położeniu desek przy założenia wariantu 1. i legarach 6 cm ?? Jak powyżej 250 cm to nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 06.07.2005 05:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 SimonMoje pytanie brzmi jak to zrobić, żeby było najcieniej, a spełniało swoje zadanieJeśli zrobię jak radzi Cypek, to mam podłogę wysokości 22cm.Jeśli tak jak ja pomyślałam - oszczędzimy 5 cmNiby mało... Cypek - sorry, może pytanie zbyt trywialne, ale dlaczego moja metoda jest mniej skuteczna - łączna wartwa ocieplenia będzie miała i tak 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 06.07.2005 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Nawiązuję do pytania zadanego przez Cypka-nadal nie wiemy ile będzie wynosić wysokość pomieszczenia po wykonaniu podłogi przy rozwiązaniu przyjętym przez Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.07.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Martka, przemyśl decyzję układania desek na legarach na rzecz parkietu układanego na tzw. podłogę okrętową, czyli tak jak układa się panele. Parkiet można kupić gr 15mm (eksportowy towar do Niemiec) o wymiarach od 60cm do 130cm szer np 12cm lub 9cm. Mam taka podłogę i wygląda super. Będziesz mogła sporo oszczędzić na wysokości rezygnując z legarów.Niezbęde minimum ocieplenia to 5cm styropianu i na to min 5cm jastrychu. Choć przyznam że skłaniałbym się w kierunku pogrubienia styropianu do 10cm.Ale decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 06.07.2005 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Rozumiem, że na podstawie wysokości pomieszczenia chcesz obliczyć minimlną grubość wylewki, czy raczej przekonać mnie, że wystarczy i mam nie wydziwiać. Ma trochę ponad 2,5 metra i dla mnie to jest za mało. Murarzy prosiłam o 2.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 06.07.2005 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Krzysztofh - wierzę, że wygląda ładnie - jeśli masz zdjęcia - chętnie obejrzę.O deskach jednak myślę już od lat i trudno mi z nich zrezygnować z głupiego powodu, jakim jest niskie pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 06.07.2005 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Martka - na parterze lepiej mieć wysokość około 260 cm. Te 250 to niby nie jest źle, ale to tak trochę jak w bloku. Moim zdaniem warstwy podłogi możesz zrobić tak jak proponujesz. Masz styropian 6 cm, a to przecież jest więcej niż minimalne zalecane 5 cm, a na to jeszcze wełna między legarami. U mnie na parterze jest 7 cm styropianu, też miałem problem z wysokościami (ale chodziło o drzwi wejściowe i tarasowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.07.2005 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Krzysztofh - wierzę, że wygląda ładnie - jeśli masz zdjęcia - chętnie obejrzę. O deskach jednak myślę już od lat i trudno mi z nich zrezygnować z głupiego powodu, jakim jest niskie pomieszczenie. No cóż trzeba wyważyć co jest dla Ciebie ważniejsze: deski czy niski sufit. Dodam, że w pomieszczeniach mniejszych niski sufit mniej przeszkadza, ale w salonie przy dużej powierzchni pomieszczenia zaczyna to wyglądać nieciekawie. Sam mam 2,6m i zdecydowanie wolałbym aby było 2,7m ale cóż trudno się mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.07.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Martka, ile Ci zostanie na czysto po wariancie 1.Moze w dużych, reprezentacyjnych pomieszczeniach warto skuć chudziaka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.07.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 wysokość pomieszczeń od chudziaka do stropu to 2,50 dobrze czytam? jeżeli to prawda, powinniście skuc chudziaka, aby skończone pomieszczenia miały wysokość min. 2,50 Inaczej będzie cię to zawsze denerwowało. A jak masz wycięte otwory na drzwi? Zmieszczą się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simon_7 07.07.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Martka, Absolutnie nic nie kuj !!!!!!!! Proponuje następujące rozwiązanie (firmy Rockwool) patrząc na warstwy od spodu: 1. chudziak 2. folia budowlana lub paroizolacyjna 3. legary drewniane 10cm lub 12cm (dobrz dać pod spód filc lub gumę, aby było cicho) 4. wełna miękka między legarami 8cm lub 10cm (w zależności od parametru lambda) 5. pustka powietrzna min.1cm (do wentylacji, zostanie po daniu wyższych legarów od grubości wełny) 6. fizelina (aby zapobiec pyleniu wełny spod desek) 7. deski Myślę, że grubość na poziomie 14cm będzie Ciebie satysfakcjonowała Link do strony Rockwool'a (rozwiązanie podłogi na gruncie i legarach): http://rw-pl.inforce.dk/graphics/RW-PL_OS3/cad/2.2.pdf Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 07.07.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 mam ten sam problem co Ty - za wysoko wylany chudziak tez miałem mieć deski na legarach ale poniewaz mam w nszerszym miejscu pomieszczenia ok 9m to przy tej długości deski będą źle pracować dlatego zrobie podłogę z desek klejonych i przez to zaoszczędzę na wysokości. Jesli jednak chcesz mieć zwykłe dechy to najlepiej daj tylko same legary i pomiedzy nie wełnę - będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.07.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 .... trochę z innej beczki. Przy układaniu kolejnych warstw na chudziaku pamiętaj, że masz otwory drzwiowe i nie można dowolnie żonglować centymetrami. Jeżeli będą to drzwi typowe/fabryczne to wymiar otworu musi być konkretny. Np przy drzwiach Wołomin 208 cm wysokości. ... Chyba, że drzwi będą robione przez stolarza. No ale i tu trzeba mieć otwory na drzwi o konkretnym wymiarze (nie może być za mały). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 07.07.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Martka,Rozważ takie sprawy:zamiast zwyklego styropianu - Styrodur, lub inna twarda, spieniona okladzina fundamentowa. One maja lepsze wlasności izolacyjne, wiec może wystarczy te 3+3. Ale musialabys to policzyc - wyszukaj, ktos kiedys podawal strone na ktorej jest kalkulator do liczenia grubosci okladzin. Kolejna zaleta Styroduru to twardość - dzieki temu możesz pocienic wylewke, bo styrodur sie nie ugina tak jak styropian.Wylewke 5 cm, koniecznie z siatką zbrojącą 10x10. Na to gęsto legary, ale bardzo niskie, za to szerokie (w tej roli deska 20 mm) i juz bez welny - ewentualnie znowu cienki na 2 cm styropian. Moim zdaniem jest do zyskania 4-5 cm. I masz wytrzymałą podloge, i jest ona ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts