dominikams 05.07.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Przeglądam te wątki i przeglądam, i nadal nie wiem , o co chodzi z tą rozpiętością stropu wylewanego, żeby sie go opłacało robić (powinien mieć rozpiętość nie większą niż 6m). Co to za rozpiętość? Od ściany do ściany? W każdą stronę? Błagam, wytłumaczcie kobiecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 05.07.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 w osiach podparcia - przy jednokierunkowo zbrojonym - od sciany do sciany w osiach. W drugim kierunku obojętnie - może byc nawet kilometr.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 06.07.2005 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Dzięki Robert!! Już wszystko jasne (właśnie ta druga strona mnie zmyliła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 06.07.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Tym niemniej rozpietosc zalezy od zbrojenia. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby robic o wiele wieksze stropy. Sposrod wszystkich - monolityczny jest chyba najbardziej podatny na zwiekszanie wymiarow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.07.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Tym niemniej rozpietosc zalezy od zbrojenia. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby robic o wiele wieksze stropy. Sposrod wszystkich - monolityczny jest chyba najbardziej podatny na zwiekszanie wymiarow. Zrób w żelbecie strop 8 metrowy - z chęcią zobaczę (bez żeber) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larzwo 06.07.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Zrób w żelbecie strop 8 metrowy - z chęcią zobaczę (bez żeber) czy zebra ukryte w konstrukcji tez sie liczą ? jak bez ukrytych pownno sie dać to zrobić do 30 cm grubość płyty. ale jak by swietnie chroniła przed dzwiekami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.07.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Zrób w żelbecie strop 8 metrowy - z chęcią zobaczę (bez żeber) czy zebra ukryte w konstrukcji tez sie liczą ? jak bez ukrytych pownno sie dać to zrobić do 30 cm grubość płyty. ale jak by swietnie chroniła przed dzwiekami A z ekonomiczngo punktu widzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 06.07.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Przepraszam bardzo - ja mam tak, tyle, że belka idzie...górą. Wystaje sobie ponad posadzke, a na niej jest sciana nośna. Troszkę trzeba umieć wlasny zakuty umysl otworzyc na kreatywne rozwiązania, zanim się z kogoś zakpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.07.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Przepraszam bardzo - ja mam tak, tyle, że belka idzie...górą. Wystaje sobie ponad posadzke, a na nim jest sciana nośna. Troszkę trzeba umieć wlasny zakuty umysl otworzyc na kreatywne rozwiązania, zanim się z kogoś zakpi. Dobrze wiesz ,że chodziło o strop bez podciągów,żeber itp. i aby miał jakiś sens ekonomiczny. Zresztą włąściwie na 8 metrach z reguły włąsnie się ekonomiczność żelbetu kończy. Swój zakuty umysł wielokrotnie otwierałem ,dziękuje za troskę - w bractwie rycerskim nigdy nie byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 06.07.2005 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Sens ekonomiczny ma wszystko, co sie komus w danej chwili podoba. Kto powiedzial, że podciągi są drogie? Ile kosztuje tona stali? Niechby i 3.000 Pln. Co to za problem, jak wydajesz 400.000 na dom i spelniasz wlasne marzenie, wywalając zbedną sciankę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.07.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Sens ekonomiczny ma wszystko, co sie komus w danej chwili podoba. Kto powiedzial, że podciągi są drogie? Ile kosztuje tona stali? Niechby i 3.000 Pln. Co to za problem, jak wydajesz 400.000 na dom i spelniasz wlasne marzenie, wywalając zbedną sciankę? Ehh...no włąśnie - jak bym miał zakuty łeb to projektowałbym żelbet nawet na 12 m co z tego,że kosztowałoby 2 razy więcej niż zastosowanie inych rozwiązań...ważne ,że żelbet tak? Chodziło mi jedynie o to aby nie mieć niezachwianej wiary w żelbet i nieskończone możliwości zaróno ekonomiczne jak i wytrzymałościowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 06.07.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Sens ekonomiczny ma wszystko, co sie komus w danej chwili podoba. Kto powiedzial, że podciągi są drogie? Ile kosztuje tona stali? Niechby i 3.000 Pln. Co to za problem, jak wydajesz 400.000 na dom i spelniasz wlasne marzenie, wywalając zbedną sciankę? popieram w całej rozciągłowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larzwo 06.07.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 jak bez ukrytych pownno sie dać to zrobić do 30 cm grubość płyty. A z ekonomiczngo punktu widzenia? przy tej grubość ekonomia to coś co nie istnieje zagadzam sie z Geno sama płyta, 6-7 m i koniec bo sie nie opłaca i ciezar płyty ma juz wieksze znaczenie niż ociazenie płyty a powyżej 6m stosowanie podciagów/nadciągów a tak na prawde po jakis 9m zastanawiałbym sie nad prefabrykatami sprężonymi, ale tu juz by cena decydowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.07.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Sens ekonomiczny ma wszystko, co sie komus w danej chwili podoba. Kto powiedzial, że podciągi są drogie? Ile kosztuje tona stali? Niechby i 3.000 Pln. Co to za problem, jak wydajesz 400.000 na dom i spelniasz wlasne marzenie, wywalając zbedną sciankę? popieram w całej rozciągłowości Widzę,żeśmy się ogólnie nie zrozumieli - nie chodzi o to ,ażeby nie zrealizować marzeń inwestora w postaci np. przestronnego pokoju dziennego, bez słupów,widocznych podciągów itd. - chodziło jedynie o to aby nie pałać nadmiernym optymizmem co do możliwości żelbetu...by ktoś sobie nie pomyślał,że to akurat jest w każdym przypadku ,tanie remedium na wszystkie bolączki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts