nowy inwestor 05.07.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Drodzy Forumowicze, poszukuję wzoru dobrej umowy przedwstępnej. Zamierzam kupić działkę która zostanie wydzielona z większej. Droga będzie własnością sprzedającego więc dochodzi w umowie wzmianka o służebności.Za wszelkie porady na co powinienem zwrócić uwagę będę niezmiernie wdzięczny. Już wiem, że powinienem wpłacić zadatek czy umowę przedwstępną powinno zawierać się notarialnie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 01.08.2005 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Uważam, że umowę wstępną powinno się podpisać notarialnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katy22 02.08.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 My taką umowę spisaliśmy przy butelce koniaku i jak dotąd nikt nikogo nie oszukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 08.08.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Uważam, że umowę wstępną powinno się podpisać notarialnie. Jasne, że lepiej notarialnie. My kupilśmy działkę "po-rolną" i mieliśmy umowę wstępną i ostateczną. Pomiędzy nimi czekaliśmy na decyzję Agencji Nieruchmości Rolnych (czy jakoś tak... ). Koszt jest większy, ale człowiek śpi spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 13.08.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Uważam, że umowę wstępną powinno się podpisać notarialnie. Jasne, że lepiej notarialnie. My kupilśmy działkę "po-rolną" i mieliśmy umowę wstępną i ostateczną. Pomiędzy nimi czekaliśmy na decyzję Agencji Nieruchmości Rolnych (czy jakoś tak... ). Koszt jest większy, ale człowiek śpi spokojnie. Pytanie było o umowę przedwstepną a Ty piszesz o warunkowej umowie sprzedaży. Przepraszam Cię bardzo ale nie wiesz o czym piszesz. nowy inwestorze nie ma obowiązku zawierania umowy przedwstepnej w formie aktu notaraialnego jednak w razie problemów umowa w takiej formie stanowi "mocniejszy" dowód dochodzonych roszczeń. ponadto sprzedający może poddać sie w takiej umowie egzekucji wpraost z tego aktu na podstawie art. 777 kpc, co znacznie przyśpiesza możliwość dochodzenia zapłaty przed sądem (czego nie życzę) Jesli kwota jest duża to radze wydać kilkaset złociszy na notariusza by mieć większą pewność. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 16.08.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Uważam, że umowę wstępną powinno się podpisać notarialnie. Jasne, że lepiej notarialnie. My kupilśmy działkę "po-rolną" i mieliśmy umowę wstępną i ostateczną. Pomiędzy nimi czekaliśmy na decyzję Agencji Nieruchmości Rolnych (czy jakoś tak... ). Koszt jest większy, ale człowiek śpi spokojnie. Pytanie było o umowę przedwstepną a Ty piszesz o warunkowej umowie sprzedaży. Przepraszam Cię bardzo ale nie wiesz o czym piszesz. nowy inwestorze nie ma obowiązku zawierania umowy przedwstepnej w formie aktu notaraialnego jednak w razie problemów umowa w takiej formie stanowi "mocniejszy" dowód dochodzonych roszczeń. ponadto sprzedający może poddać sie w takiej umowie egzekucji wpraost z tego aktu na podstawie art. 777 kpc, co znacznie przyśpiesza możliwość dochodzenia zapłaty przed sądem (czego nie życzę) Jesli kwota jest duża to radze wydać kilkaset złociszy na notariusza by mieć większą pewność. pozdrawiam Drogi pjotrzu Rozumiem i widzę różnicę - dałem przyklad innej sytuacji i wykorzystania aktu notarialnego po to żeby mieć spokój i spać spokojnie - o czym i tak napisałeś. Żeby być już całkiem spokojnym dodaliśmy pełnomocnictwo (fakt kosztuje to znowu kilkadziesiąt PLN) byłego właściciela na mojego ojca (do podpisania umowy ostatecznej), żeby przy umowie ostatecznej nie była konieczna jego tj byłego właściciela obecność. Można to nawet jeszcze łatwiej zorganizować, ale o tym dowiedziałem się po fakcie. Oczywiście to inna sytuacja, ale może komuś się takie rozwiązanie przyda, a po to jest forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szejn 11.10.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Żeby być już całkiem spokojnym dodaliśmy pełnomocnictwo (fakt kosztuje to znowu kilkadziesiąt PLN) byłego właściciela na mojego ojca (do podpisania umowy ostatecznej), żeby przy umowie ostatecznej nie była konieczna jego tj byłego właściciela obecność. Można to nawet jeszcze łatwiej zorganizować, ale o tym dowiedziałem się po fakcie. Oczywiście to inna sytuacja, ale może komuś się takie rozwiązanie przyda, a po to jest forum... A możesz rozwinąć ten temat bo ja chyba będę musiał czekąć rok na podział a nie bardzo chcę z tej działki rezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 25.10.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Witam,ja mam sytuacje podobną - na podstawie umowy przedwstępnej dokonałem zapłaty zaliczki na działkę, którą właściciel mi wydziela ze swojej.Treść umowy przedwstępnej sporządziłem na podstawie różnych druków znalezionych w necie - znajomy prawnik ocenił pozytywnie i nic nie dodawał.Jeżeli ktoś potrzebuje tekst proszę o info na privaRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 29.10.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 czy każdy kto prosił dostał projekt?Doszłoooooooooooo?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts