Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

umowa przedwstępna przed podziałem działki

nowy inwestor

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

poszukuję wzoru dobrej umowy przedwstępnej. Zamierzam kupić działkę która zostanie wydzielona z większej. Droga będzie własnością sprzedającego więc dochodzi w umowie wzmianka o służebności.Za wszelkie porady na co powinienem zwrócić uwagę będę niezmiernie wdzięczny. Już wiem, że powinienem wpłacić zadatek czy umowę przedwstępną powinno zawierać się notarialnie?

Pozdrawiam

Przedwstępna umowa notarialna kosztuje i to jest powód dla którego większość ryzykuje zawarcie "zwykłej"

Cóż, warto więc "zadbać", aby umowa przedwstępna (a następnie przyrzeczona) zostały podpisana za 50% wartości taksy notarialnej.

Wynegocjowanie z Notariuszem takiego porozumienia/układu nie jest trudne. Ale trzeba pytać, negocjować, argumentować. Nie każdy to lubi i nie każdemu się po prostu chce... :wink:

Poza tym, w przedwstępnej umowie cywilnej też nie ma niczego strasznego, zdrożnego...

Kupujący musi sobie odpowiedzieć na pytanie, jak bardzo zależy mu na sfinalizowaniu transakcji.

My zawarliśmy notarialnie umowę przedwstępną zanim nastapił podział. Umowa została zawarta po sporządzeniu wstępnego szkicu podziału. Jest to wygodne moim zdaniem - np. w tym tygodniu podpisze umowe z Zakładem Energetycznym i zamiast aktu wlasności przedstawiłam umowę przedwstępna. Mój podział trwa od 1 kwietnia i nie wiem kiedy się zakończy - a tak mam już jakąś bądź co bądź wiekszą gwarancję, że mnie nikt z działki tak prosto nie wyroluje. Notariusz radził także zapis w ksiegach na ten temat - co by utrudniło bardzo sprzedającemu zrezygnowanie z nas jako kupców, ale tego nie zastosowalismy. Przy zakupie działki o wartości 90 tysięcy kosztowało mnie to 1 000 złotych. Przede mną jeszcze 2 umowy - i za te 2 następne zapłacę już po 1/2 ceny przy każdej - jeszcze dwie boto jestdziałką rolna a ja nie jestem rolnikiem.