Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pianką poliuretanową

Recommended Posts

ale w kosmosie pianki nie uswiadczysz ;)

Musisz eksperymentowac na wszystkie sposoby - moze ktorys efekt przyniesie

Z wlasnego doswiadczenia wilu dziesiatek juz tysiecy zamontowanych okien powiem ci ze nam sprawdza sie :

- przy bialych zeskrobanie piany i wypolerowanie Cosmofenem

- przy kolorze...... mam swoje patenty i ich nie zdradze :lol: - sa pewne granice dzielenia sie wiedza :) ;)a zyc z czegos trzeba :lol:

Pozdrawiam serdecznie

Mam problem ze starą pianką poliuretanową która jest poprzyklejana gdzieniegdzie to do drzwi wejściowych to do okien , balkonu - CZYM TO ZMYĆ ???

Spokojnie bez paniki tylko spokój może cię uratować :D . Polecam nie robić z tą pianką kompletnie nic. Po jakimś czasie kilku miesięcy pod wpływem światła pianka zrobi się krucha i sypka. Pianka zmieni wtedy kolor na ciemniejszy. Wtedy będziesz mógł ją bardzo łatwo usunąć dosłownie palcem. U mnie podobnie jak u ciebie okna zostały zapaciane pianką Soudal. Po kilku miesiacach jak skruszała została z łatwością usunieta nie pozostały żadne ślady.

Pozdrawiam

Zobacz tutaj

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=747985#747985

sam przez to przeszedłem i powiem że może być problem :cry:

zaopatrz się w lakier jak gdyby co - może się przydać niestety

:cry:

ale gwoli pocieszenia u mnie wyszło super

rady Jareko były całkowicie słuszne aceton ni do końca dał radę tylko zmiękczył piankę a przy dłuższym zmywaniu powłoka lakieru nie wytrzymała i zmatowiała

potem skrobanie żyletką i efekt widoczne jaśniejsze miejsa tam gdzie przprowadziłem operację plus rana cięta na paluszku :cry:

w końcu malowanie - malowanie to zbyt szumne słowo - paćkanie tych miejsc lakierem

nie ma różnicy i nie widać zupełnie gdzie były schrzanione :lol:

dziś dowiedziałem się , że piankę można usunąć NAPEWNO odrdzewiaczem używanym w motoryzacji WD 40.

Trochę potrwa nim to sprawdzę bo takiego nie mam , a nie jestem skory do wydania 14 zł na pojemnik testowy - pożyczę to sprawdzę i wam napiszę co i jak.

bez komentarza ;) lepsza bedzie Coca Cola - odrdzewia naprawde wszystko ale piany tez nie ruszy