grucha 05.07.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Witam wszystkich bardzo serdecznie , jako świerzo upieczony "inwestor" mam mnóstwo pytań do bardziej doświadczonych "inwestrów". Obecnie jestem na etapie decyzji z czego kominy - czy tradycyjne murowane czy tzw. system Schiedel???? Ponieważ zdania są podzielone nie wiem co robić Bardzo proszę o Wasze zdania na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.07.2005 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Ja kominy wetylacyjne robilem z ceramicznych pustaków wentylacyjnuch, a komin odprowadzajacy spaliny tradycyjnie z cegiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.07.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Poza Schiedelem sa tez tańsze "systemy", jak np. Leier pozdr - KrzysiekPS mam Schiedla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 06.07.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 tak będzie u nas wentylacja - pustaki wentylacyjne komin - gotowe elementy Leier mniej roboty szybciej i chyba taniej w ogólnym rozrachunku pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grucha 06.07.2005 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Dzięki Wszystkim za info, ale do tej pory nie trafiłam na Leiera może jakieś namiary w Warszawie na składy które oferują ten system. Trafiłam na produkcję polską ale nie wiem jak się nazywa i dzisiaj będę miała ofertę cenową na moje kominy. Zobaczę jak się nazywa. Jeżeli macie namiary na Leiera to b.poproszę - porównam ceny i wtedy zdecydujemy - uf jak ciężko się na coś zdecydować nie mając doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.07.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Może coś z tej stronki... http://www.leier.pl/tarnow/pl/main.html W Bolesławcu też coś takiego robią:http://www.ibf.pl/kom_glowna.htm oraz system Sambud f-my Kominflex:http://www.kominflex.com.pl/page/pol/index_pol_pus.html pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.07.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 To ja dorzucję jeszcze: Zapel: http://www.zapel.com.pl/kominy/index.php Do tego są różnorakie wgłądy ceramiczne do montarzu przy murowaniu komina. Trzeba pamiętać o dytatowaniu ich od komina bo maja inną rozszerzalność i przy wykonaniu na styk mogą pękać. Warto zainwestować i ocieplić je wełną. Osobiście mam Schiedla a nawet kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grucha 06.07.2005 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 wielkie dzięki za linki posprawdzam. Dostałam ofertę ze składu budowlanego na moje trzy kominy i wychodzi ok 7 tys. zł nie wiem czy to dużo czy ok? ogólem w trzech kominach jest 7 kanałów went i 3 spalinowe ( 1x2, 1x3 i 1x5) w każdym jest po jednym spalinowym . Co sądzicie o cenie? Wkład ceramiczny w spalinowych i wełna mineralna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.07.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 rafałek - czy Zapel jest dobry? Może ktoś ma zamontowane kominy właśnie od nich i napisze jak się sparwują ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.07.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Nie wiem jaki jest Zapel, ale wydaje mi się, że ktoś na forum miał. Na pewno są ludzie zadowoleni z Bolesławca (IBF). Ja jestem zadowolony z Schiedla. W czasie kiedy wybierałem komin w mojej okolicy i tak uchodziłem za egzotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grucha 06.07.2005 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Już wiem jak się nazywa ten system na który dostałam ofertę cenową : PRESTO - czy coś o nim wiecie??? Mój mąż też twierdzi że jestem zbyt nowoczesna bo co tradycyjne to tradycyjne i szukam argumentów za - na razie cena nie jest zachęcająca , aczkolwiek nie wiem ile kosztowały by te trzy kominy w technologii tradycyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.07.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 U nas wybór systemowych umozliwił zbicie ceny za wykonanie. Góra obłozona płytkami klinkierowymi. Brak plam na kominei w przyszłości, przy dobrym doborze komin praktycznie do każdego kotła (nie wiem co z kondensatem bo tam podobno potrzebny jest jakiś specjalny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grucha 06.07.2005 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Dzięki bardzo za wszystkie rady odwiedzę przesłane mi linki i zobaczymy jakie ceny uzyskam - dla mnie ważna jest nie tylko jakość ale i cena ( kiepsko z gotówką) Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toyo69 07.07.2005 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Powtórzę pytanie w tym wątku - może ktoś z Was doradzi - Jak wykonać dyletację w kominie systemowym Leier-a?Komin znajduje się w środku budynku w lini ściany nośnej wraz z kanałami wentylacyjnymi (też Leier-a). Przed kominem ma powstać słup żelbetowy następnie komin i pustaki wentylacyjne oraz kolejny słup nośny. Napewno trzeba wykonać dyletację między pierwszym słupem a kominem. Co z pustakami wentylacyjnymi - czy je łączyć zaprawą z kominem i następnie odyletować pustaki wentylacyjne od następnego słupa?Czy dyletacja tylko na pustakach kominowych? Z czego dyletacja? - wełna czy pozostawić minimalną przerwę i co z późniejszym wykończeniem powierzchni?, czy nie będzie pęknięć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.07.2005 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 U mnie wszystkie pustaki kominowe są połączone i jest to logiczne - przecież stanowią jeden komin. Zgodnie z zaleceniami producenta (u mnie Schiedel) komin nie może być połączony z elementami konstrukcyjnymi. W związku z tym kominy mam ustawione przy ścianach nośnych, w ściankach działowych (one nie są konstrukcyjne) a w miejscu przechodzenia przez strop są zdylatowane wełną (tak na gr. 1-2 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toyo69 07.07.2005 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Do rafałka:Jak wykonałeś przerwe dylatacyjną w kominie przy ścianie nośnej ( czy odstawiłeś go od ściany nośnej, czy dawałeś wełne pomiędzy pustak dymowy a ścianą? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 07.07.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 U mnie (Schiedel) stoi ten komin przy ściance działowej. Ze ścianką jest połączony na zasadzie takiego trochę "oparcia" o cegły które w tym celu zostały wmurowane w ściankę działową i wystają z niej na ok. 15 cm. pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.07.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Do rafałka: Jak wykonałeś przerwe dylatacyjną w kominie przy ścianie nośnej ( czy odstawiłeś go od ściany nośnej, czy dawałeś wełne pomiędzy pustak dymowy a ścianą? ) Od komina do ściny jest ok 1 cm przerwy. Nawet jeśli jakaś spoina "wyszłą" i dokleiła się do ściany to i tak jest to na tyle słąbe połączenie, że nie gra roli. Między ścianę a komin nic nie dawałęm - tylko przy przejściu przez stropy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 18.07.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 kurcze glupie pytanie pewnieale ogladam kominy na www i czegos nie rozumeimna dole komina jest tzw wyczystka- czyli takie male drzwiczkii to rozuemimale nie rozumiem co to za kratki wentylacyjne znajduja sie ponizej wyczystki?co to za dziwadlo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.07.2005 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Zapytaj kominiarza albo poczytaj przepisy na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts