Rbit 06.07.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Czy moze ktos wie czym to moze grozić:Dostałem zawiadomienie z Samorzadowego Kolegium Odwolawczego ze ktoś stara sie o uniewaznienie decyzji przejecia na skarb panstwa ( decyzja z 1974r) niezabudowanej nieruchomosci rolnej która kiedyś byla wlasnoscia jego rodziny. Potem ta nieruchomosc została podzielona na dzialki i sprzedana. Obecnie jestem wlascicielem jednej z tych dzialek wpisanym w ksiegi hipoteczne.Czym moze grozić sytuacja kiedy były wlasciciel wygra proces ???Czy bedzie to podstawa do odzyskania przez niego ziemi - i wtedy co z aktualnymi wlascicielami, czy tez bedzie mógł dochodzić odszkodowania od gminy i dla mnie jako obecnego wlasciciela niczym to nie grozi ?Mam jeszcze 3 dni na odpowiedż na zawiedomienie. co mam robić . Help!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 06.07.2005 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Calm down.Wtedy ty możesz żądac pieniędzy od poprzedniego właściciela. Rozumiem, że to była Gmina. Ale jak to było w 1974r to (o ile ta rodzina w tzw międzyczasie nic nie robiła w kwestii odzyskania krwawicy) mogło nastąpić tzw zasiedzenie ( o ile ten termin dotyczy także instytucji). Pogadaj z jakims prawnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 06.07.2005 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 No nie, zanim dzialka trafila do mnie miala wczesniej juz dwóch wlascicieli. Ja ja kupilem na poczatku tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 06.07.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Jeśli kupiłeś od właściciela wpisanego do księgi wieczystej i w chwili transakcji nie było w KW wzmianki o roszczeniach, a Ty nie miałeś wówczas o nich informacji skądinąd, to powinna Cię na 100% chronić rękojmia wiary publicznej KW. Jeśli jest tak ja wyżej, to nie wiedzę potrzeby włączania się do postępowania przed SKO. Jeśli byłym właścicielom się powiedzie w SKO i dalej, to raczej wystąpią przeciwko Skarbowi Państwa o odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 06.07.2005 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Wielkie dzieki.Poprzedni wlasciciel był wpisany a wyciag z ksiegi wieczystej nie zawierał zadnych adnotacji bo inaczej notariusz by niedopuscił do podpisania ( notariusz był mój). Zatem czekam co bedzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts