Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktos ma wyprowadzenie spalin z kotla przez sciane?

Recommended Posts

Planuje instalacje kotla gazowego z zamknieta komora spalania. W takim piecu mozna spaliny usuwac nie przez komin a bezposrednio przez sciane (z tego co sie orientuje, to ta sama rura pobierane jest powietrze do spalania).

Tylko u mnie problem polega na tym, ze bylaby to sciana frontowa. No i w zwiazku z tym bardzo mi zalezy na tym, zeby zobaczyc jak taka rura na zewnatrz wyglada. Bo jak bardzo brzydko, to chyba postawie komin. A z drugiej strony moglbym sporo zaoszczedzic, gdybym z niego zrezygnowal. Czy moze ktos z forumowiczow ma takie rozwiazanie i co wiecej - fotke na ktorej to rozwiazanie widac (z zewnatrz)?

ps. zeby wyprowadzenie nie znajdowalo sie na scianie frontowej, rura musialaby isc przez garaz. Czy cos takiego jest dozwolone? (w dzienniku budowy jest rzut projektu - tam najlepiej widac o co mi chodzi... kociol ma byc w pomieszczeniu nr. 7).

Jeśli komin z pieca miałby wychodzić przez ścianę frontową (blisko drzwi wejściowych)bardziej bym się martwił o spaliny wychodzące z pieca .Sam przewód koncentryczny jest pokryty białą emalia i wystaje ze ściany ok.20cm.Przez garaz moze byc problem z długością komina w poziomie większość producentów ogranicza to chyba do 2mb(pytać u producenta).Pytaj sprzedawców o przejście przez dach ,wystarczy wymienić dachówkę

Jeśli komin z pieca miałby wychodzić przez ścianę frontową (blisko drzwi wejściowych)bardziej bym się martwił o spaliny wychodzące z pieca .

To rzeczywiście może być problem? W końcu to nie drewno tylko gaz... przeciez np. przy kuchence gazowej w kuchni jakoś spalinami nikt się nie martwi...

Pytaj sprzedawców o przejście przez dach ,wystarczy wymienić dachówkę

A czy taką wymianę można zrobić juz po położeniu dachu? Bo dach mam zamiar robic w tym roku a piec montować w przyszlym i nie wiem jeszcze dokładnie w ktorym miejscu stanie. Więc dla mnie lepiej by było dachówkę wymienić w przyszłym roku, tylko czy nie będzie problemem wyjęcie jednej, w środku? Nie będą przeszkadzały inne dachówki wokół?

(swoją drogą jak tak teraz myśle, to przepust w stropie też by się przydał, a to już w tym roku trzeba by zrobic).

Kiedy rozważałem piec z zamkniętą komorą spalania, mój inspektor nadzoru zdecydowanie sprzeciwił się pomysłowi wyprowadzania spalin / doprowadzania powietrza przez ścianę. Bo mniej efektywne, bo nie estetyczne i w końcu są to spaliny, które należy wynieść możliwie wysoko, aby wiatr rozdmuchał.

Dwóch instalatorów, z którymi rozmawiałem twierdziło, że zawsze w takich przypadkach mocowali przewód kominowy typu rura w rurze dostarczony przez producenta pieca i nigdy samodzielnie nie łączyli rur itp. I umieszczali toto w kanale o min. przekroju 14 x 14 wymurowanym z pustaków keramzytobetonowych.

Ostatecznie zdecydowałem się na otwartą komorę i stawiam komin (system Schiedel; wczoraj była na budowie Pani Doradca Techniczno-Handlowy i odpowiadała na wątpliwości ekipy).

Maciek

Czy moze ktos z forumowiczow ma takie rozwiazanie i co wiecej - fotke na ktorej to rozwiazanie widac (z zewnatrz)?

ps. zeby wyprowadzenie nie znajdowalo sie na scianie frontowej, rura musialaby isc przez garaz. Czy cos takiego jest dozwolone? (w dzienniku budowy jest rzut projektu - tam najlepiej widac o co mi chodzi... kociol ma byc w pomieszczeniu nr. 7).

Witam!

Ja mam cos takiego od frontu juz od 6 lat. Nie sadze aby to byl jakis wielki problem dla mnie w ogole niezauwazalny. Piec mam w lazience, zamkniety w szafie, zadnych nawiewow i innych pierdol nie mam. Teraz wymieniam piec na wiekszy i tez bedzie Turbo.

Zdjecia sa w linku w stopce (dzial sciany i taras). Dach byl rozbierany, ale widac jak ta rura wystaje i wyglada.

Długość rury (komina )do kotła z zamkniętą komora spalania zależy od jej średnicy i sumy oporów na kolankach Maksymalna długość komina określa producent danego urządzenia Jest ponad 8 m Zapraszam na stronę Vaillanta tam wszystko jest dokładnie rozpisane

http://pl.vaillant.com/mod/netmedia_pdf/data/03_kot_wisz_niekond_cennik_Vaillant%202005_04_11.pdf