wbrat 06.07.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Planuje instalacje kotla gazowego z zamknieta komora spalania. W takim piecu mozna spaliny usuwac nie przez komin a bezposrednio przez sciane (z tego co sie orientuje, to ta sama rura pobierane jest powietrze do spalania). Tylko u mnie problem polega na tym, ze bylaby to sciana frontowa. No i w zwiazku z tym bardzo mi zalezy na tym, zeby zobaczyc jak taka rura na zewnatrz wyglada. Bo jak bardzo brzydko, to chyba postawie komin. A z drugiej strony moglbym sporo zaoszczedzic, gdybym z niego zrezygnowal. Czy moze ktos z forumowiczow ma takie rozwiazanie i co wiecej - fotke na ktorej to rozwiazanie widac (z zewnatrz)? ps. zeby wyprowadzenie nie znajdowalo sie na scianie frontowej, rura musialaby isc przez garaz. Czy cos takiego jest dozwolone? (w dzienniku budowy jest rzut projektu - tam najlepiej widac o co mi chodzi... kociol ma byc w pomieszczeniu nr. 7). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vangrego 06.07.2005 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Jeśli komin z pieca miałby wychodzić przez ścianę frontową (blisko drzwi wejściowych)bardziej bym się martwił o spaliny wychodzące z pieca .Sam przewód koncentryczny jest pokryty białą emalia i wystaje ze ściany ok.20cm.Przez garaz moze byc problem z długością komina w poziomie większość producentów ogranicza to chyba do 2mb(pytać u producenta).Pytaj sprzedawców o przejście przez dach ,wystarczy wymienić dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budynek06 06.07.2005 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 murator 12 / 2003 str. 127, zdięcie domu kostki w Aninie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 07.07.2005 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Jeśli komin z pieca miałby wychodzić przez ścianę frontową (blisko drzwi wejściowych)bardziej bym się martwił o spaliny wychodzące z pieca . To rzeczywiście może być problem? W końcu to nie drewno tylko gaz... przeciez np. przy kuchence gazowej w kuchni jakoś spalinami nikt się nie martwi... Pytaj sprzedawców o przejście przez dach ,wystarczy wymienić dachówkę A czy taką wymianę można zrobić juz po położeniu dachu? Bo dach mam zamiar robic w tym roku a piec montować w przyszlym i nie wiem jeszcze dokładnie w ktorym miejscu stanie. Więc dla mnie lepiej by było dachówkę wymienić w przyszłym roku, tylko czy nie będzie problemem wyjęcie jednej, w środku? Nie będą przeszkadzały inne dachówki wokół? (swoją drogą jak tak teraz myśle, to przepust w stropie też by się przydał, a to już w tym roku trzeba by zrobic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 07.07.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Kiedy rozważałem piec z zamkniętą komorą spalania, mój inspektor nadzoru zdecydowanie sprzeciwił się pomysłowi wyprowadzania spalin / doprowadzania powietrza przez ścianę. Bo mniej efektywne, bo nie estetyczne i w końcu są to spaliny, które należy wynieść możliwie wysoko, aby wiatr rozdmuchał.Dwóch instalatorów, z którymi rozmawiałem twierdziło, że zawsze w takich przypadkach mocowali przewód kominowy typu rura w rurze dostarczony przez producenta pieca i nigdy samodzielnie nie łączyli rur itp. I umieszczali toto w kanale o min. przekroju 14 x 14 wymurowanym z pustaków keramzytobetonowych. Ostatecznie zdecydowałem się na otwartą komorę i stawiam komin (system Schiedel; wczoraj była na budowie Pani Doradca Techniczno-Handlowy i odpowiadała na wątpliwości ekipy). Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 07.07.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Czy moze ktos z forumowiczow ma takie rozwiazanie i co wiecej - fotke na ktorej to rozwiazanie widac (z zewnatrz)? ps. zeby wyprowadzenie nie znajdowalo sie na scianie frontowej, rura musialaby isc przez garaz. Czy cos takiego jest dozwolone? (w dzienniku budowy jest rzut projektu - tam najlepiej widac o co mi chodzi... kociol ma byc w pomieszczeniu nr. 7). Witam! Ja mam cos takiego od frontu juz od 6 lat. Nie sadze aby to byl jakis wielki problem dla mnie w ogole niezauwazalny. Piec mam w lazience, zamkniety w szafie, zadnych nawiewow i innych pierdol nie mam. Teraz wymieniam piec na wiekszy i tez bedzie Turbo. Zdjecia sa w linku w stopce (dzial sciany i taras). Dach byl rozbierany, ale widac jak ta rura wystaje i wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elgo 07.07.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Czytałem że wylot taki musi znajdować się na wysokości min 2 m od powierzchni i 0,5m od jakichkolwiek załamań ścian, okien. Dlatego gdy będę miał piec w piwnicy to raczej odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 07.07.2005 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Witam. Mam cos takiego od grudnia. Wystaje sobie ze sciany i wclae nie na 20cm a na 11( zgodnie z instrukcja )temperatura spalin na wyjsciu jest tak niska, ze rura jest zakonczona estetyczna nasadka z tworzywa sztucznego. Zadnych problemow.Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 07.07.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 jaka długa może być rura od pieca z zamknięto komorą spalania, może mieć np. 8m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 07.07.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Długość rury (komina )do kotła z zamkniętą komora spalania zależy od jej średnicy i sumy oporów na kolankach Maksymalna długość komina określa producent danego urządzenia Jest ponad 8 m Zapraszam na stronę Vaillanta tam wszystko jest dokładnie rozpisane http://pl.vaillant.com/mod/netmedia_pdf/data/03_kot_wisz_niekond_cennik_Vaillant%202005_04_11.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts