Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

bardzo jestem początkujący i potrzebuje pomocy w wymianie całego zaworu wychodzącego bezpośrednio ze ściany (kafelki) od którego idzie sobie stalowa pleciona rurka do zbiornika spłuczki sedesowej. Zawór jest myślę że standardowy, taki jak u wielu z was.

Otóż zależy mi na jego całkowitej wymianie i umieszczeniu tam nowego, jak to zrobić krok po kroku? jakim sprzętem? nowy zawór ma gwint do wkręcenia go w główną rurę - cz i jak go uszczelnić przed wkręceniem?

pomóżcie bo długo bez wody nie wytrzymam ;)

https://forum.murator.pl/topic/36423-wymiana-zaworu-kranika-doprowadzaj%C4%85cego-wod%C4%99-do-sp%C5%82uczki/

Sądząc po tym co przeczytałem rzeczywiście do fachowców się nie zalizcasz (przepraszam za sarkazm) ale chodzi mi tylko o Twoją sprawę. Aby uniknąć problemów lepiej zleć to hydraulikowi lub może komuś kto cokolwiek wie więcej na ten temat. Mogę tylko przypuszczać, ale odpowiednich narzędzi pewnie też nie posiadasz.

Jeżeli chcesz się sam podjąc tematu to powinieneś kupić pakuły i pastę do ich smarowania, klucz właściwy do rozmiaru spłaszczenia na nowym zaworze, drugi klucz do odkręcenia i przykręcenia wężyka elastycznego, lub zamiast pakuł teflon.

Potem nakręcić we właściwą strone uszczelnienie i zakręcić w miejsce wykręconego starego zaworu, po uprzednim zakręceniu wody, aby uniknąć zimnego prysznica.

W sumie suma zakupów może być porównywalna z usługa fachowca.