Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana z betonu komórkowego 36 trochę inaczej

Recommended Posts

Witam wszystkich

Jestem na etapie kopania ław, mam już jednak kupiony materiał na budowę suporeks z Milicza gr.36(wys.24, dł 59), który znajduje się w depozycie.

Maister, który będzie budował namawia mnie abym zdecydował się na ścianę dwuwarstwową suporeks gr.24 +ocieplenie wełna bądź styropian, ponoć tansze w wykonaniu; zwykła zaprawa, brak strat ciepła w narożnikach no i mniej bloczków fundamentowych ( w przypadku sciany gr.36 należałoby kłaść je w poprzek).

Przejdźmy do sedna sprawy, tak jak mówłem ma bloczki z betonu komórkowego 36gr. Decydując się na dwu warstwową ścianę maister chce położyć trzy pierwsze warstwy z bloczków 36 kładąć je odwrotnie(ściana będzie miała grubość 24 i wys. 36).

Czy jest to dobry pomysł?

Zasadniczo tego nie zaleca się robić. Bloczki są dokładniej kalibrowane i przycinane na wysokości (u dobrych producentów).

- W związku z tym potencjalnie większe problemy w klejeniu.

- Im większa powierzchnia tym większe bezwzględne wartości skurczu liniowego i może łątwiej pękać zaprawa elewacyjna . Jeśli to ma być na tym ocieplenie - czynnik mniej krytyczny, przenosi się wyłcznie do środka, a tam są mniejsze gradienty temperatur.

- Z jakieś przyczyny producenci tego nie zalecają.... przecież to takie proste rozwiązanie

- Dla rzetelności robi się moduły z BK ściany hal przemysłowych 0,5m x parę metrów 4m ??

Na wszelki wypadek bym uważał.

Nie wolno tak murowac scian. Ja tez na poczatku tak chcialem sciany murowac ale murarz i inspektor budowalny powiedzilei mi ze tak nie wolno. Bloczki sa prasowane w ten sposób ze maja wytrzymalosc jak sie polozy go na szerokosc 36 cm a jak da sie go na wysokosc moze pekac mur. Odradzam takich kombinacji!!!!!!!!! Popytaj swojego inspektora powie Ci tak samo.

Bloczki sa prasowane w ten sposób ze maja wytrzymalosc jak sie polozy go na szerokosc 36 cm a jak da sie go na wysokosc moze pekac mur. quote]

W takim razie bloczki 24x24 jak są prasowane? Ukaładane są dowolnie,nie mają oznaczeń, że ten bok jest wysokością a ten szerokością? Chyba, że jest inaczej.

Pozdrawiam

Kurcze wiesz teraz zes mnie zaskoczyl. Powiem Ci tak ja buduje z suporexa który mialem zakupiony z 10 lat temu. I tam bylo zaznaczone która strona sie muruje. Chcialem dokupic jeszcze material nowy i zobaczylem bloczki wlasnie na 36 cm szerokie. skonsultowalem sie z inspektorem i murarzem i oni mi powiedzili ze bloczki sa prasowane tak ze maja wytrzymalosc jak sie je polozy na wysokosc 24 cm. Wiec nie zakupilem ich bo sciany robie na 24 cm. Mozliwe ze teraz bloczki 24 na 24 sa prasowane z kazdej strony tak samo i nie ma znaczenia jak sie je polozy.