jane 06.07.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Opiszę szybko moją sytuację.Kupiłam (przedwstępnie) działkę. Niestety sprawa własności jest ciut skomplikowana i na akt możemy jeszcze poczekać nawe miesiąc albo dłużej.W międzyczasie wystąpiłam o Warunki Zabudowy.Powinny byc niedługo.I wczoraj się dowiedziałam (w gazowni, wodociągach, stoenie) że mogę wystąpić o warunki przyłączy (do tej pory myślałam, że akt not. to konieczność).OKWięc wystąpię, druki odleżą ile mają odleżeć, napiszą mi warunki, a odbiorę je w momencie gdy podpiszę akt (w wodociągach akt nawet do odbioru nie jest potrzeby. Jak dla mnie bomba, bo sprawy pójdą szybciej i może jeszcze do jesieni złożę wniosek o PnB Ale...CZY GDZIEŚ TU NIE KRYJE SIĘ JAKIŚ KRUCZEK? (bo to wydaje mi się zbyt proste, żeby było prawdziwe) Czy jakieś terminy później mnie nie będą goniły? Albo czy takie warunki mogą nie spełniać wymagań PnB? Czy są jakies opłaty za warunki? Może będę musiała płacić podwójnie? Czekam na sugestie. A może ktoś tak robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 07.07.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Te firmy wydają Ci tylko "warunki wstępne" coś w rodzaju zapewnienia ,że w przyszłości doprowadzą media do posesji .Czyli potrzebne "papierki" do starania się o pozwolenie na budowę .Dopiero potem wystąpisz do nich z podaniami na "warunki" z aktem własności, mapką i tym o co poproszą.Sory ale nie pamiętam już dokładnego nazewnictwa tej "papierologii",po roku budowy mam taki mętlik że ho ho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 07.07.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Na czas zakończenia spraw, podpiszczie umowę dzierżawy gruntu i na tej podstawie dostaniesz wszystkie "papiery" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 08.07.2005 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 No więc juz mówię jak to jest, gdyby ktoś był zainteresowany.Wszystko to można załatwić nie będąc jeszcze właścicielem działki.W wodociągach nawet nie pytają o własność. Wystarczy im mapka, nr działki i jest okW ZE teoretycznie wymagają = chcą obejrzeć akt, ale można zaznaczyć opcję "do wglądu przy odbiorze warunków przyłącza" czy jakoś tak.W gazowni ... hm ...Wymóg jest taki, że podpisując wniosek o Warunki przył. należy podpisać oświadczenie o własności (aktu nie chcą oglądać). Jeśli oświadczenia nie podpiszesz, dostaniesz INFORMACJĘ, a nie WARUNKI. Informacja jest również przydatna do Pozwolenia na budowę, ale, żeby podpisać umowę z gazownią, należy jeszcze raz wystąpić o Warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 08.07.2005 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 A i jeszcze jedno:Wszystkie te warunki ważne są przynajmniej rok (wodociągi - dwa lata) tzn. taki jest czas na podpisanie umowy.Płaci się tylko za wodociągi "nie więcej niż 100 zł" - słowa p. urzędniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.07.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Występując do MPWiK o zgodę i dane techniczne musisz dołączyć prawo własności. ...no tak przynajmniej było w ubiegłym tygodniu ...ale u nich rządzi lekarz to może nadeszło "nowe" Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts