Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki przyłączy bez aktu własności

jane

Recommended Posts

Opiszę szybko moją sytuację.

Kupiłam (przedwstępnie) działkę. Niestety sprawa własności jest ciut skomplikowana i na akt możemy jeszcze poczekać nawe miesiąc albo dłużej.

W międzyczasie wystąpiłam o Warunki Zabudowy.

Powinny byc niedługo.

I wczoraj się dowiedziałam (w gazowni, wodociągach, stoenie) że mogę wystąpić o warunki przyłączy (do tej pory myślałam, że akt not. to konieczność).

OK

Więc wystąpię, druki odleżą ile mają odleżeć, napiszą mi warunki, a odbiorę je w momencie gdy podpiszę akt (w wodociągach akt nawet do odbioru nie jest potrzeby.

Jak dla mnie bomba, bo sprawy pójdą szybciej i może jeszcze do jesieni złożę wniosek o PnB

Ale...

CZY GDZIEŚ TU NIE KRYJE SIĘ JAKIŚ KRUCZEK?

(bo to wydaje mi się zbyt proste, żeby było prawdziwe)

Czy jakieś terminy później mnie nie będą goniły? Albo czy takie warunki mogą nie spełniać wymagań PnB? Czy są jakies opłaty za warunki? Może będę musiała płacić podwójnie?

Czekam na sugestie. A może ktoś tak robił?

Te firmy wydają Ci tylko "warunki wstępne" coś w rodzaju zapewnienia ,że w przyszłości doprowadzą media do posesji .Czyli potrzebne "papierki" do starania się o pozwolenie na budowę .Dopiero potem wystąpisz do nich z podaniami na "warunki" z aktem własności, mapką i tym o co poproszą.

Sory ale nie pamiętam już dokładnego nazewnictwa tej "papierologii",po roku budowy mam taki mętlik że ho ho.

No więc juz mówię jak to jest, gdyby ktoś był zainteresowany.

Wszystko to można załatwić nie będąc jeszcze właścicielem działki.

W wodociągach nawet nie pytają o własność. Wystarczy im mapka, nr działki i jest ok

W ZE teoretycznie wymagają = chcą obejrzeć akt, ale można zaznaczyć opcję "do wglądu przy odbiorze warunków przyłącza" czy jakoś tak.

W gazowni ... hm ...

Wymóg jest taki, że podpisując wniosek o Warunki przył. należy podpisać oświadczenie o własności (aktu nie chcą oglądać). Jeśli oświadczenia nie podpiszesz, dostaniesz INFORMACJĘ, a nie WARUNKI. Informacja jest również przydatna do Pozwolenia na budowę, ale, żeby podpisać umowę z gazownią, należy jeszcze raz wystąpić o Warunki.