msobanie 15.07.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Witam,Mam instalacje Orlenu od zeszlej jesieni.Fakt, ze mialem "klopoty" z projektem (~2 m-ce), za to po pozwoleniu wszystko poszlo gladko.Instalacje wykonala firma z Pruszkowa w jeden dzien.Ja wybralem opcje, gdzie place jak najmniej a robie jak najwiecej sam, wiec dziure wykopala mi koparka (150 czy 200 PLN). Zasypac tez musialem sam (no, tutaj to juz pare wieczorkow solidnej roboty lopata).Gaz doprowadzili do pieca (Termet MiniMax Turbo), zamontowali filt gazu, nic nie cieklo (sprawdzali jakas tam pianka + czujniki).Widac wszystko zalezy od firmy wykonujacej instalacje dla Orlenu. Rozmawialem pozniej z rep'em i dokladnie sie mnie wypytal co i jak sie dzialo i z czym byly problemy. Troche to potrwa zanim wyeliminuja nierzetelnych podwykonawcow.Zwolnienie z oplaty przez rok, pozniej chyba 48 PLN/mc. Teraz jest promocja na propan-butan: 1.05 netto / litr, ale trzeba podpisac papier o automatycznym obciazaniu konta przez Orlen.Troche sie wacham....PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 15.07.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 msobanieNa forum był mocno wałkowany temat propanu- butanu. W konsekwencji zrezygnowałem z zawracania sobie głowy p-b. Wiele osób narzekało na nierówne parowanie mieszanki w czasie mrozów. A jak to wyglądało u Ciebie.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 andrzej100 : problem jest wtedy gdy butla jest na powierzchni inaczej nie zamarznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 16.07.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 A ja jestem po rozmowie z DragonGaz i pod wrażeniem profesjonalnego spotkania z przedstawicielem tej firmy. Wnioski, warunki podobne w większości firm mam na myśli dzierzawe zbiornika lub kaucja,Tylko zbiornik naziemny, mniejszy kłopot z jego utrzymaniem i przegladami, nie na każdym terenie mozna go zakopać,Tylko, nie Orlen (mieszanka propan gaz itp).W przypadku Gaspolu przekłamania w telemetrii tankowanie za litry, rozliczanie za m3 no i dokładność odczytu zawsze są jakies przekłamania.W Gragon gaz nie ma limitu zakupu gazu itp, tankowanie nie pełnego zbiornika. Jak ktos ma inne doswiadczenia prosze o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 16.07.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Temat dla mnie bardzo na czasie. Za trzy dni mam umówione spotkanie z przedstawicielem z Gaspolu. Poczytwałem Wasze uwagi i będę mądrzejszy podczas rozmów. W moim przypadku, oprócz wielu innych aspektów muszę dokonać wyboru, który będzie najkorzystniejszy w nietypowej sytuacji. Otóż zamierzam potraktować rozwiązanie z butlą w ogrodzie jako tymczasowe - 1 rok max 2 lata. Dlatego np. nie opłaci mi się wariant kupowania zbiornika. Czy więcie też coś czy w umowach jest narzucony jakiś minimalny okres korzystania z butli (gazu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 sylwekWz tego co przesledziłem to firmy czasem umawiaja sie na iles tysiecy litrówczasem na ileś lat, jezeli zrezygnujesz wczesniej to płacisz kare umowna ale są i takie które od tej kary np w polowie odstapią po np 3 latach ja mam podobna kwestie bo na mojej drodze kilku by chcialo ale to wciaz za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 17.07.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Witam,Kiedys, w dawnych czasach tak bylo, ze trzeba bylo sie zobowiazac do kupienia danej ilosci gazu na rok.Teraz juz nikt takiej umowy nie podpisze, wiec firmy tego nie "proponuja".Nie znaczy to ze mozna tankowac na wolnym rynku.Z propan-butanem nie mialem zadnych problemow, o czym nie raz juz pisalem na tym forum. Cala zime mialem cieplo a do zbiornika zagladalem tylko z ciekawosci ile gazi ubylo.Przed sezonem zrobie przeglad kotla (da mi to przedluzenie gwarancji o rok) i wio!Jesli pojawia sie jakiekolwiek problemy z instalacja - dam znac z pewnoscia.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 17.07.2005 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Dragon gaz- wydaje się ciekawą propozycją. Umowa na 2 lata i o ile dobrze zrozumiałem oni zakładają też instalację wew. ( bezpłatnie). Tylko firma jakoś tak mało znana. Może jestem snobem, ale staram się wybierać (ze wszystkim) raczej znane marki.Co do umowy to zazwyczaj pomiedzy 12000 a 17000l . O ile odstąpienie nastepuje, ponieważ jest możliwość podłączenia ziemnego to np. w BP koszt zabrania zbiornika (wyszcowany przez nich na ok. 500zl).Nie jest prawdą brak minimalnych limitów tankowania np. Shell podwyższa roczną dzierżawę o ok. 80% (w przypadku zatankowania mniej niż 2000l rocznie), inne firmy też nie przyjadą z mniejszą ilością jak 1000l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 17.07.2005 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Aha Pablo1979 problem jest wtedy gdy butla jest na powierzchni inaczej nie zamarznie Mnie się wydaję że propan gaz oferowany jest tylko w podziemnych zbiornikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 18.07.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Zadzwoń do Gaspolu i spytaj o cenę gazu jeżeli nie jesteś ich klientem. A potem jeszcze do np. ZALGAZ-u i wtedy zobaczysz, jaka jest różnica. No i zadzwoniłem do ZALGAZ-u i niestety nie porównam sobie cen, bo pańcia powiedziała, że nie podają cen przez telefon. Jak zamówię to kierowca cysterny powie mi za ile mi przywiózł gaz. Jak mi nie pasuje to mogę nie przyjąć. Nie skomentuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 18.07.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Temat dla mnie bardzo na czasie. Za trzy dni mam umówione spotkanie z przedstawicielem z Gaspolu. Poczytwałem Wasze uwagi i będę mądrzejszy podczas rozmów. W moim przypadku, oprócz wielu innych aspektów muszę dokonać wyboru, który będzie najkorzystniejszy w nietypowej sytuacji. Otóż zamierzam potraktować rozwiązanie z butlą w ogrodzie jako tymczasowe - 1 rok max 2 lata. Dlatego np. nie opłaci mi się wariant kupowania zbiornika. Czy więcie też coś czy w umowach jest narzucony jakiś minimalny okres korzystania z butli (gazu)? Mimo, że instalację masz prawie darmo to wycenią ją np. na 3000 zł i powiedzą, że jak kupisz od nich np. 3000 m 3 gazu to możesz rezygnować i nic nie płacisz. Jeśli rezygnujesz wcześniej to zapłacisz część z tych 3000 zł, odwrotnie proporcjonalnie do ilości kupioneo gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.07.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 No i zadzwoniłem do ZALGAZ-u i niestety nie porównam sobie cen, bo pańcia powiedziała, że nie podają cen przez telefon. Jak zamówię to kierowca cysterny powie mi za ile mi przywiózł gaz. Jak mi nie pasuje to mogę nie przyjąć. Nie skomentuję. A mnie podali, poproś o handlowca np. Pan Gostomski i on Ci cene poda. Na dzień dzisiejszy 0,93 + VAT (informacja sprzed 2 min) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 19.07.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 No i zadzwoniłem do ZALGAZ-u i niestety nie porównam sobie cen, bo pańcia powiedziała, że nie podają cen przez telefon. Jak zamówię to kierowca cysterny powie mi za ile mi przywiózł gaz. Jak mi nie pasuje to mogę nie przyjąć. Nie skomentuję. A mnie podali, poproś o handlowca np. Pan Gostomski i on Ci cene poda. Na dzień dzisiejszy 0,93 + VAT (informacja sprzed 2 min) Wierzę Ci na słowo. Cena faktycznie niezła, tyle tylko że oni do mnie nie dojadą - za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.07.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Na pewno masz lokalnego dystrybutora. Wystarczy zapytać na stacji LPG kto im gaz dowozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 w Łodzi tez maja ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz B 19.07.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 a ja slyszalem ze przy telemetrii wychodzi o kilkanascie procent drozej bez niej a to z powodu podobno zmainy pstaci gazu Zdecydowaliśmy się na Gaspol - zbiornik podziemny cena taka sama jak naziemnego różnica tylko w cenie miesięcznej dzierżawy: naziemny - 32zł, podziemny - 48zł po za tym głównie skusiła nas telemtria, czyli płacimy co miesiąc tyle ile zużyjemy- nie płacimy za tankowanie zbiornika jednorazowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz B 19.07.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 co do Gaspolu to chyab sie potwierdza. ja rozmawialem z gosciem to zaczal rozmowe od tego ze najtaniej niby na szelu najdorej na BP 9 bo zna ich oferty. a jak zapytalem o konkrtne ceny instalacji - to powiedzial ze tonie rozmowa na tel bo jak z kazdym ma tak romawiac po 20 minut to za rok sobie auto nowe kupi. PS jak probowalem sie dodzwonic kilka ray na infolinie ( po 19 ) - wybijalo mi nr. I jak tu np zglosic awarie? Wybrałem BP (2 tyg. temu) Z tego co się zorientowałem to Gaspol jest najdroższy. A do tego zachowujący się bardzo profesjonalnie przedstawiciel przy pytaniu o ceny kłamał.Pierwsze tankowanie jest w cenie promocyjnej (więc nie dajcie się zmylić) a przy pytaniu o ceny regularne przemilczał vat i zaniżył cenę netto o parę gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redrum 20.07.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 przekłamania w telemetrii tankowanie za litry, rozliczanie za m3 no i dokładność odczytu zawsze są jakies przekłamania. Jak ktos ma inne doswiadczenia prosze o info.. Przekłamań nie ma jeśli się rozliczasz za zużyty gaz i płacisz tylko za m3 - to w jakich jednostkach Ci przywiozą i zatankują to już dla Ciebie nie ma najmniejszego znaczenia. pozdr ol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 20.07.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 ... W moim przypadku, oprócz wielu innych aspektów muszę dokonać wyboru, który będzie najkorzystniejszy w nietypowej sytuacji. Otóż zamierzam potraktować rozwiązanie z butlą w ogrodzie jako tymczasowe - 1 rok max 2 lata. Dlatego np. nie opłaci mi się wariant kupowania zbiornika. Czy więcie też coś czy w umowach jest narzucony jakiś minimalny okres korzystania z butli (gazu)? Rozumiem, że po tym okresie przesiadka na gaz ziemny. Ja podpisałem w tym roku umowę z Shelem, z klauzulą, że w przypadku podłączenia gazu ziemnego rezygnacja z butli bez żadnych kosztów. Standardowo 800 zł netto za zabranie zbiornika. Umowa na 5 lat. BP oferowało podobną klauzulę, ale jeśli chodzi o karę za przedterminowe rozwiązanie umowy. Natomiast za demontaż zbiornika musiałbym zapłacić 500 zł netto + ewentualne koszty odtankowania pozostałego gazu. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, to GZ w przyszłym roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.07.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 A mnie podali, poproś o handlowca np. Pan Gostomski i on Ci cene poda. Na dzień dzisiejszy 0,93 + VAT (informacja sprzed 2 min) To rewelka. W shellu jest promocja 1,49 zł + VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts