Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką firmę gazu butlowego wybrać do ogrzewania domu?

Recommended Posts

Mnie się wydaję że propan gaz oferowany jest tylko w podziemnych zbiornikach

propan jest też w naziemnych. a propan-butan chyba też, tylko jest bardziej wrażliwy na niskie temperatury i się skrapla, co powoduje że zmieniają się proporcje i coś nie odparowuje. Niech mnie kto poprawi, jeśli się pomyliłem.

BTW - ja już ostatecznie z Gaspolem robię instalację, dam znać jak mi poszło po wszystkim (jeśli w amoku budowlanym nie zapomnę). Ceny dostałem niższe niż przy pierwszym pytaniu na infolinii (na pierwsze tankowanie jest np. promo) , ale mi też handlowiec dopiero potem wyliczał i mówił, że to indywidualnie, przez telefon za pierwszym razem podają tylko standardowe ceny i mówią, że reszta do negocjacji.

pozdrawiam i wpadnę pewnie za parę tygodni jak się ze wszystkim uporam.

Antek

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

propan jest też w naziemnych. a propan-butan chyba też, tylko jest bardziej wrażliwy na niskie temperatury i się skrapla, co powoduje że zmieniają się proporcje i coś nie odparowuje. Niech mnie kto poprawi, jeśli się pomyliłem.

przy prawidłowo wykonanej instalacji -przy podziemnych zbiornikach z mieszanką propan-butan - nie ma żadnych problemów.

pozdr ol

andrzej100 napisał:

Mnie się wydaję że propan gaz oferowany jest tylko w podziemnych zbiornikach

propan jest też w naziemnych. a propan-butan chyba też, tylko jest bardziej wrażliwy na niskie temperatury i się skrapla, co powoduje że zmieniają się proporcje i coś nie odparowuje. Niech mnie kto poprawi, jeśli się pomyliłem

Przy pisaniu machnął mi się chochlik. Miało być propan-butan.

Mnie się wydaje (i to mocno), że mieszanka jest tylko w podziemnych zbiornikach, jak to ładnie zauważyłeś ze względu na różne parowanie gazów.

redrum wydaje mi się, że ma rację. O ile jest porzadnie zaizolowany zbiornik to nie powinno być kłopotów (podziemny oczywiście)

• 2 weeks później...

A czy ktoś próbował "ożenić" się z Progas Eurogaz?

Ja podpisałem z nimi umowę na 5 lat. Instalację mam już założoną, gaz w butli czeka na sezon grzewczy.

Porównywałem głównie ceny gazu poza okresem promocyjnym i zdaje się, że mają najlepsze ceny (prównując do innych "markowych dostawców").

• 6 months później...
A czy ktoś próbował "ożenić" się z Progas Eurogaz?

Ja podpisałem z nimi umowę na 5 lat. Instalację mam już założoną, gaz w butli czeka na sezon grzewczy.

Porównywałem głównie ceny gazu poza okresem promocyjnym i zdaje się, że mają najlepsze ceny (prównując do innych "markowych dostawców").

Jak układa się współpraca z Progas ? Pytma ponieważ chcę podpisać z nimi umowę ? Czy założenie instalacji poszło sprawnie ? Jaka cena za gaz ?

Jeżeli ktoś jeszcze napisze że z paliwem nie ma problemów tzn piec nie szwabkuje na nim etc to chyba się zdecyduje na Progas ponieważ z tego co czytałęm nie znalałem o nich na forum ani jednej niepochlebnej opini (dobra, jedną, ale Porgas stanął na wysokości zadania i zrekompensował w miarodajny sposób klientowi problemy).

Mam jeszcze tylko pytanie ogólne, moze odrobinę przekombinowane : czy nie uważacie, że wyższa cena zimowa propanu nie wynika głównie z większego zapotrzebowania na surowiec, a z różnicy wagowej pomiędzy tankowaniem latem a zimą (zimą 1l gazu jest cięższy niż latem ze względu na temperaturę w jakiej tankowany jest zbiornik ) ?

Jeżeli ktoś jeszcze napisze że z paliwem nie ma problemów tzn piec nie szwabkuje na nim etc to chyba się zdecyduje na Progas ponieważ z tego co czytałęm nie znalałem o nich na forum ani jednej niepochlebnej opini (dobra, jedną, ale Porgas stanął na wysokości zadania i zrekompensował w miarodajny sposób klientowi problemy).

Mam jeszcze tylko pytanie ogólne, moze odrobinę przekombinowane : czy nie uważacie, że wyższa cena zimowa propanu nie wynika głównie z większego zapotrzebowania na surowiec, a z różnicy wagowej pomiędzy tankowaniem latem a zimą (zimą 1l gazu jest cięższy niż latem ze względu na temperaturę w jakiej tankowany jest zbiornik ) ?

Napewno jest coś w tym co piszesz. Myśle jednak że to i tak nie zrekompensuje rzeczywistych różnic w cenie które sięgają 30%.

• 2 weeks później...
REDRUM, a skąd weźmiesz te 100 cystern, przecież ani cystern, ani magazynów gazu nie macie, więc współczuje waszym klientom jak będzie kilkudniowy problem z gazem na granicy, chyba będą musieli wspomóc się prądem, a każdemu sugruję wiązać się z firmami, które mają magazyny gazu i są na rynku od kilku lat, acha i pamiętajcie o referencjach, ale prawdziwych nie tych z forum