m.dworek 07.07.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 witamostatnio naszla mnei mysl kiedy biegalem z wiadrami rozprowadzajac chudy beton pod lawy 1 m3 to juz naprawde jst bieganina a co dopiero kiedy ktos mialby tego z 10 m3 lub wiecejwpadlem na pomysl zrobienia pompy do betonuwiem ze to pomysl dziwaczny i nawet nei wiem czy wykonalnypotrzebny bylby mocny sillnik oraz lejek z slimakiem czy cos......oprocz tego potrzebny bylby waz o srednicy co najmniej 6 cmtylko pytanie czy to ma sens...??? teoretycznie mozna by tym robic rozniaste rzeczy a jest takich przy budowie na prawde masa i bylby to wspanialy komplet do betoniarki..... co myslicie?zastanawial sie ktos kieds nad takim szalonym pomyslem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.07.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Dlaczego zmieniłeś tzw. nicka? Ukrywasz się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Francuz75 07.07.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 ja bym po prostu wzial ten beton do taczki i z niej ladowal do wykopu. wiadrami czlowiek moze sie nameczyc a robienie pompy wlasnorobki to tylko stres i pozniejsza regulacja z naprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.07.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Pomysl niezly ale raczej nie wykonalny i malo oplacalny. Kiedys sie oplacalo robic samemy takie ilosci betonu teraz jednak taniej wychodzi zamówic gotowy beton. Po pierwsze przywioaza beton odpowiedniej klasy i w godzinke wszystko mozna zalac. Zeby ukrecic 10 m3 betronu niezle trzeba sie nacharowac w kilka osób a oszczednosci nawet jak beda to niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 11.07.2005 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 dzieki za odpowiedzine chodzi wylacznei o oszczednosci u mnei np jest to kwestia mozliwosci zastosowania w ogole technologii lania betonubede wylewal prawdopodobnie sciane 3 warstwowa a miedzy sciankami umieszcze (przed zalaniem ) 20 cm styropianu nie wyobrazam sobie jakos jak to wylac pompa duzanatomiast mala mozna sie pomalutku bawicnajpierw planuje zrobic szalunek potem umiescic styropian a na koncu zalac scianke oslonowa betonem (mam nadzeje ze styropian to wytrzymana drugi dzien zamowie juz chyba beton do zalania sciany nosnej (tylko dlatego ze mocniejszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redii 11.07.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Witam, Czy Ty to Ty (Leon z Katowic).Jeśli pompa do betonu to wąż 6 mc to chyba za mały.Ostatnio na składzie złomu (Ursus / Warszawa) widziałem takie ślimaki – wiertła do wiercenia studni od długości po 3m. Można by je wsadzić w rurę osłonowa o średnicy 110 mm i mamy ślimak do tłoczenia betonu do tego podłączyć rurę elastyczną od szambiarki i jest OK. Albo kupić na giełdzie w Słomczynie pompę do szamba (taka wielka z silnikiem i ślimakiem w rurze około 1 metra za 1450 zł) podłączyć wąż strażacki i rzadki beton tłoczy bez problemu.Takie mi na szybko wpadły pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 11.07.2005 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 fajne pomyslydziekito nei leonniestety....mi chodzi raczej o mini pompe do betonu o wydajnosci okolo 1 m3 na godzinewaz pwinien byc o srednicy wew okolo 6 cmaby latwiej go bylo dzwigac i czyscic (pojemnosco okolo 2 litrow na metr biezacy) swoja droga ma ktos pomysly gdzie mozna kupic takiego weza i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.07.2005 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Niektórzy to maja wyobraznie zycze powodzenia w konstruowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redii 12.07.2005 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Węża można nabyć w Z O O albo zobaczyć w sklepach z akcesoriami do odkurzaczy centralnych mają takie po 7m lub 9m . Lepsze i mocniejsze ale droższe są w sklepach HILTI takie od odkurzaczy przemysłowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 12.07.2005 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 wpadlem na pomysl zrobienia pompy do betonu "...Leon, Leon, co ty w sobie masz !..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 12.07.2005 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 nadal poszukuje tanich wezy gumowych, lub podgumoanych niekarbowanych w sumie to zobacze jeszcze jak to bedzie z ta pompa jak mi sie ja uda zrobic w pare godzin to bedzie a jak nie to to oleje w sumie na tym etapie musze wylac tylko okolo 4 m3 scianki oslonowej fundamentowej i to mozna od biedy zrobic wiadrami (okolo 6 godzin pracy w dwie osoby) a sciane nosna to juz wyleje ze stettera no nic ciesze sie w kazdym razie ze co niektorzy sie tematem zainteresowali a propo korzystajac z okazji to chcalbym wspomniec ze zrobilem tez maszynke do prostowania drutu na 5 rolkach ( na szczescie zaelo to tylko okolo 20 minut) bo okazalo sie ze drutu fi 6 nie da sie tym czyms wyprostowac ostatecznie prostowalem autem osobowym w kawalkach okolo 50 metrow co do wibratora do betonu wlasnej produkcji to na razie nie mialem okazji go przetestowac, gdyz akcja zalewania law byla na tyle absorbujaca, ze ani do glowy by mi nei przyszlo jeszcze cos wibrowac natomiast moze skorzystam z tego wibratora wlasnie podczas zalewania scianki oslonowej fundamentowej grubosci 10 cm i wysokosci okolo 80 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 12.07.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 > nadal poszukuje tanich wezy gumowych, lub podgumoanych niekarbowanych Zaproponowałbym zwulkanizowanie z używanych.... ehm..., nie, nie powiem, bo znowu JoShi zarzuci mi, że jestem nieobyczajny... A tak BTW: jak się prostuje drut autem osobowym w kawałkach po 50m ?!... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 12.07.2005 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 > nadal poszukuje tanich wezy gumowych, lub podgumoanych niekarbowanych Zaproponowałbym zwulkanizowanie z używanych.... ehm..., nie, nie powiem, bo znowu JoShi zarzuci mi, że jestem nieobyczajny... A tak BTW: jak się prostuje drut autem osobowym w kawałkach po 50m ?!... a tak BTW, WBT, TWB, to calkiem spoko mfg 3maj sie ps:pomysl z kondomem jest przedni n.c.b.b a.m.e.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 12.07.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 a tak BTW, WBT, TWB, to calkiem spoko mfg 3maj sie ps:pomysl z kondomem jest przedni n.c.b.b a.m.e.n. Chyba nie na bieżąco jestem. Co znaczy WBT? TWB? mfg? n.c.b.b? Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.07.2005 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 A tak BTW: jak się prostuje drut autem osobowym w kawałkach po 50m ?!... Normalnie - jedzie się do przod jak się ma drut podczepiony z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts