annie 07.07.2005 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 okazuje sie, ze bardzo, ale to bardzo slychac puszczana wode, sasiada w wannie i inne atrakcje. na scianie bedzie wprawdzie szafa, ale to za malo. czym wygluszyc? wolalabym uniknac welny i plyt g-k. zastanawiam sie nad wariantem styropian (tylko jaki???) i na to plecy od szafy, znalazlam tez wersje wygluszenia - korek, ale pyta korkowa jest tylko jednocentymetrowa... poradzcie. ktos wygluszal styropianem albo korkiem? wariant korka podoba mi sie bo mozna go potraktowac jako plecy szafy dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36486-wygluszenie-sciany-lazienka-sasiadow-za-sciana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 07.07.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 też mam ten problem z sypialnią sąsiadów- czasem mam wrażenie, że bawimy się w sex grupowy- bo ich znamy i są fajni, ale nie aż tak, żeby Na mojej ścianie na razie nie ma nic, ale w jakimś pisemku wyczytałam o tapecie dźwiękoizolacyjnej i muszę pogadać z jakimś kompetentnym specem od tapet, bo nie wiem czy to reklama czy nie i może to zastosuję. Pamiętam ze studenckich czasów praktyki w radiu i wnętrze studia wyłożone jakimiś płykami dźwiękochłonnymi- co to było -nie wiem. Do sypialni by mi się nie podobało- ale może to pomysł dla Ciebie. Aaa i jeszcze mi coś świta, że najlepszą barierę dla dźwięku stanowią przegrody niejednoraodne, czyli im więcej warstw (nawet cienkich), tym lepiej. Znalazłam ciekawy wątek w tym dziale: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=746814#746814 Myślę, że masz tam podpowiedzi też dla siebie, chociaż chyba tam problem dotyczył wytwórcy dźwięków, a nie odbiorcy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36486-wygluszenie-sciany-lazienka-sasiadow-za-sciana/#findComment-727437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 07.07.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Nie sledzilem tego watku, Magoska mi zwrocila uwage , pozwole sobie wtracic 3 grosze. Z tlumieniem dzwiekow jest jak z izolacja cieplna - powinno sie izolowac od strony zrodla.Tlumienie styropianem nie ma sensu z prostego powodu - styropian przyklejony do sciany zwieksza efekt dudnienia /info od prof.Pekali, dr Augustyniaka/.Lazienka to dodatkowy problem -materialy i brak miekkich elementow rozpraszajacych. Lepszym sposobem bedzie polozenie plyty ze spienionego poliuretanu / calkiem dobre wlasnosci akust./i uszczelnienie wszystkich "dziur" akustycznych jak wspolne przewody kan. przepusty rur etc. Klejenie korka poprawi problem , ale czy w lazience ?Korek bowiem wilgoc wytrzyma tylko czy klej do korka bedzie sie dobrze zachowywal w pomieszczeniu wilgotnym?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36486-wygluszenie-sciany-lazienka-sasiadow-za-sciana/#findComment-727628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.07.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 okazuje sie, ze bardzo, ale to bardzo slychac puszczana wode, sasiada w wannie i inne atrakcje. na scianie bedzie wprawdzie szafa, ale to za malo. czym wygluszyc? wolalabym uniknac welny i plyt g-k. zastanawiam sie nad wariantem styropian (tylko jaki???) i na to plecy od szafy, znalazlam tez wersje wygluszenia - korek, ale pyta korkowa jest tylko jednocentymetrowa... poradzcie. ktos wygluszal styropianem albo korkiem? wariant korka podoba mi sie bo mozna go potraktowac jako plecy szafy dzieki Styropian nic nie da. Dlaczego uważasz, że szafa to za mało? Moim zdaniem taka pełna ciuchów i szparagałów szafa będzie znakomitą barierą dźwiękochłonną (szafa jak rozumiem zabudowana na całą tą ścianę?), dużo lepszą niż wszystkie płytki głuszące. J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36486-wygluszenie-sciany-lazienka-sasiadow-za-sciana/#findComment-727892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 07.07.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Przed prawie dwoma laty, kiedy nie śniło mi się nawet, że będę budował dom, korespondowałem z biegłym Ligi Walki z Hałasem. To fragmenty tej korespondencji: 1. Moje pytania:Mieszkam na 1 piętrze w bloku z wielkiej płyty. Zależy mi na:a) izolacji akustycznej pokoju córki, który przylega bezpośrednio do schodów i kroki każdego wchodzącego lokatora słychać jako głuche dudnienie. b) izolacji całego mieszkania od hałasów (przede wszystkim muzyka, telewizja, głośne rozmowy, spotkania towarzyskie) dochodzących z mieszkań poniżej i powyżej. Jakie materiały powinny najlepiej sprawdzić się w takim przypadku? Obecnie na podłodze jest parkiet. Czy można położyć coś pod płytki? Czy lepiej myśleć o wymianie całej podłogi na korkową? Czy panele korkowe jako grubsze od podłóg korkowych lepiej tłumią dźwięki? Czy boazerię korkową można malować (gdybym wyłożył sufit to zależy mi, aby pozostał on biały)?Zapewne materiały na ścianę i podłogi to nie wszystko, aby wyciszyć mieszkanie. Na jakie jeszcze zagadnienia należy zwrócić uwagę?Znalazłem ponadto w Internecie informację, która mnie zaniepokoiła. Napisano tam mianowicie, że zdecydowane wyciszenie tzw. dźwięków materiałowych (spadające przedmioty, uderzenia, kroki) może dać izolacja akustyczna od strony, gdzie te dźwięki powstają. Wynikałoby z tego, że jeżeli źródła dźwięków nie odgrodzą się ode mnie, to ja odgrodzić się nie mogę. Czy oznacza to, że nie ma możliwości odgrodzenia się od hałasów dochodzących z dołu i np. położenie warstwy izolacyjnej (nowej podłogi lub modernizacja istniejącej) nic nie da? 2. I odpowiedź:Niestety, nie mam dla Pana dobrych informacji. Adaptacje akustyczne wewnątrz mieszkania zmniejszą oczywiście pogłos w pańskim mieszkaniu, a tym samym będzie nieco ciszej, ale w przypadku braku wewnętrznych (czyli u Pana) źródeł dźwięku może wystąpić sytuacja, że będzie Pan jeszcze lepiej słyszał (tu - wyróżniał) hałasy zewnętrzne, pomimo relatywnego spadku ich natężenia. Nadmierne zlikwidowanie pogłosu też jest niewskazane z innych względów - takie pomieszczenie przestaje być akceptowalne: widzimy ściany i sufit, ale ich nie słyszymy - brak odbicia sugeruje naszym zmysłom, że jesteśmy w otwartym terenie.Raczej brak jest możliwości istotnego zwiększenia izolacyjności akustycznej ścian w istniejących budynkach, wszelkie wykładanie ścian może co prawda zmniejszyc emisję wtórną, ale nie należy oczekiwać rewelacji - wszelkie dźwięki niosące jakąś informację (stuki, głosy, muzyka) nadal będą wyróżnialne.Kilka informacji dodatkowych:- korka oczywiście nie wolno malować - straci swoje własności dźwiękochłonne (dźwiękoizolacyjne ma i tak marne!),- mozna zastosować białe płytki sufitowe (też tylko dźwiękochłonne) z kartongipsu (stosowane w systemach sufitów podwieszanych),- modernizacja podłogi u Pana zapewni, że stuki i kroki w pańskim mieszkaniu będą mniej uciążliwe dla sąsiadów niżej.Jeżeli sytuacja akustyczne jest bardzo dokuczliwa dla Pana, to niestety, musi się Pan zastanowić nad zmianą mieszkania - i wybierać nowe lokum biorąc pod uwagę aspekt akustyczny. I nalezy szukać raczej wolnostojącego domku - w każdej innej konfiguracji będą występowały hałasy zza ściany, które nigdy do końca nie będą mogły być wyeliminowane.Wiem, że bynajmniej Pana nie pocieszyłem.PS. Kosztów konsultacji nie podaję, bo nie spodziewam się żadnych sukcesów na tym polu, niestety Pozostawiam bez komentarza. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36486-wygluszenie-sciany-lazienka-sasiadow-za-sciana/#findComment-727941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 07.07.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 A. Nadmierne zlikwidowanie pogłosu też jest niewskazane z innych względów - takie pomieszczenie przestaje być akceptowalne: widzimy ściany i sufit, ale ich nie słyszymy - brak odbicia sugeruje naszym zmysłom, że jesteśmy w otwartym terenie. B. - mozna zastosować białe płytki sufitowe (też tylko dźwiękochłonne) z kartongipsu (stosowane w systemach sufitów podwieszanych), Witam To ciekawa opinia, dodam natomiast 2 uwagi do cytowanych wypowiedzi. adA. Nadmierne likwidowanie poglosu w lazienkach , sypialniach itd. jest na omawianym poziomie nierealne. Tzn nie da sie uzyskac takiego stopnia wytlumienia aby otrzymac efekt , o ktorym pisze Pan biegly. Jest to do uzyskania w zasadzie tylko w komorach ciszy, a wiec spoko i niech to bedzie marzenie audiofila. adB. Biale plytki sufitowe /te dzwiekochlonne / nie robi sie z gipsokartonu.Gips - karton to kiepski material tlumiacy, te plytki robi sie z prasowanej welny/waty/ szklanej / czasem mineralnej,mocno prasowanej wlokniny lub miekkiej pilsni/calosc dla ozdoby pokryta jest cienka warstwa gipsowlokniny lub obciagnieta plotnem.Wykorzystuje te patenty m.in. Armstrong i Ecophone. pozdrawiam wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36486-wygluszenie-sciany-lazienka-sasiadow-za-sciana/#findComment-727997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 09.07.2005 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 wolalabym uniknac welny i plyt g-k. ja też ale zdecydowałem sie na twardą wełne tą od systemu ocieplen zewnętrznych, jest super twarda, na to siatka i klej na ostro, a na to 1,5 cm maszynowego tynku gipsowego i tak w całym segmencie. mam wyciszenie i nie mam GK, o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36486-wygluszenie-sciany-lazienka-sasiadow-za-sciana/#findComment-731002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamale 30.12.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 okazuje sie, ze bardzo, ale to bardzo slychac puszczana wode, sasiada w wannie i inne atrakcje. na scianie bedzie wprawdzie szafa, ale to za malo. czym wygluszyc? wolalabym uniknac welny i plyt g-k. zastanawiam sie nad wariantem styropian (tylko jaki???) i na to plecy od szafy, znalazlam tez wersje wygluszenia - korek, ale pyta korkowa jest tylko jednocentymetrowa... poradzcie. ktos wygluszal styropianem albo korkiem? wariant korka podoba mi sie bo mozna go potraktowac jako plecy szafy dzieki Witam, mam podobna sytuacja, czy udalo sie Pani jakos poradzic z tym problemem? uzyla Pani jakiegos wygluszenia? i jeszcze jedno pytanie, czy to jest stare czy nowe budownictwo? bylabym bardzo wdzieczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36486-wygluszenie-sciany-lazienka-sasiadow-za-sciana/#findComment-6254441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 01.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Przecież wątek jest sprzed 8 lat. Pewnie już dom pobudowała.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36486-wygluszenie-sciany-lazienka-sasiadow-za-sciana/#findComment-6257646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts