Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Ja wybrałbym bez wahania Dom pod jarząbem. Oto dlatego:

1. bardziej zwarta, prostsza i tańsza w budowie, szybsza do nagrzania bryła domu

2. jest przyjemniejszy dla oka (tak uważam)

3. jest większy, więc daje nadzieję, że będzie wygodniejszy

4. ma garaż, więc dom nie wymaga przeróbek (oszczędzasz koszty)

Pozdr.

M

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za odpowiedz. Faktycznie, istotne argumenty - jednak dom w serdeczniku jest mniejszy tylko o metr (nie licząc garażu domu pod jarząbem), Archon podaje również niższą cenę domu w serdeczniku w porównaniu do domu pod jarząbem w wersji bez garażu. Wynika więc z tego, że jego budowa jest tańsza. Z czego te obliczenia wynikają - nie wiem. Pozdrawiam serdecznie.

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=338&IdKolekcji=41

A to projekt na który chyba się zdecyduję w najbliższych dwóch tygodniach :-) :)

Oto mój projekt, domek ma ok. 140m2 a więc jakiej wielkości działka powinna być, czy ok.1000 m2 to wystaczająca działka, czy powinnam szukac troszkę większej. Nie mam zamiaru robić nie wiadomo jakiego ogrodu botanicznego, sadu, ogródka itp. Po prostu jakaś rabatka, jakiś krzaczek, choineczka i to wszystko. Jak duże wy macie działki??

Witam wszystkich!

Na tym forum jestem od kilkudziesięciu godzin!

dopiero raczkuje!

Jestem na etapie wyboru projektu!

mam małą działeczkę 18,5x30,5

Wiadomo znaleźć projekt gotowy najlepiej jest w internecie!

Tyle tych stron...

Natrafiłem na taką,która bardzo mi pomogła

http://www.Twojprojekt.pl (polecam)

Strona ta ma ponad tysiąc projektów do wyboru(z kilku znanych pracowni: Murator, archon+,archipelag, agrobisp....)i to bardzo ułatwia bo nie trzeba wchodzić na 7,8czy 9 różnych stron tylko na jedną!

No a teraz przez tą stronę mam dylemat bo znalazłem kilka fajnych projektów!Niestety nie mogłem kierować sie przy wyborze stronami świata czy też innymi kryteriami!mam małe pole manewru!działka naroznikowa, w prostokącie,z jednej strony za płot robi kawałek móru(2m wysokości),a dalej to pomieszczenie gospodarcze sąsiada(dość duże)!

Czekam na Wasze opinie.

No to zmierzmy sie z problemem. :D

Wielkiego pola manewru nie zostawiasz - Nika01 :(

Tylko alternatywa:

A . dom pod jarząbem

B. dom w serdeczniku

Zacznijmy od tego co je łączy.

I to krytycznie – wbrew pozorom dla Twoojego dobra. :roll:

To najlepszy moment na krytykę – wtedy decyzje bedziesz podejmować ze świadomością pewnych nie koniecznie oczekiwanych walorów.

Nie wolno natomiast NIGDY krytykowac, kiedy juz przychodzimy na parapetówę, np.

No to jak nie wtedy – to teraz. :roll:

Obydwa mają ładną nietuzinkową bryłę, z atrakcyjnym wielopłaszczyznowym (czytaj: drogim i niefunkcjonalnym) dachem. Cos za coś. :wink:

Jarząb ma efektowniejsza elewacje czołową w stosunku do Serdecznika którego elewacja krzyżuje dwa niezbyt zgodne ze soba style (chodzi o ten wykusz i łamane wejscie).

Obydwa domki są małe – co nie znaczy tanie (niestety). :(

Zapala się też lampka z napisem „ogrzewanie”.

Niby domek mały ale, kominek – odpada (no chyba w płaszczyku), Legalett – odpada, pompa ciepła – znowy drogo, gaz/podłogówka?

Żaden nie ma , albo nie może mieć przyzwoitego garażu :o , oczywiście z przejściem do domu (co jest już standardem).

Obydwa maja fatalny współczynnik kubatura/pow.uzytk. co świadczy o duzym marnotrawstwie przestrzeni\, (tego typu domy juz tak mają).

W obu przewidziano monolityczny strop żelbetowy, nie bardzo wiedzieć czemu służący, skoro nie ma poddasza. :o

No i najwazniejsze – TO NIE SĄ PROJEKTY NA TĘ SAMĄ DZIAŁKĘ – JAKBY JE NIE OBRACAŁ !!! :-?

Jarząb jest na działkę północną, ew. zachodnią ( lustro na północna, ew. wschodnią )

Serdecznik na działke południową ew. wschodnią (lustro na południową, ew. zachodnia)

Nie da sie tych domów zamiennie ustawić sensownie na tej samej działce, co już przytomnie zauważyła Ulkaszpulka

Teraz cechy indywodualne projektów:

A . dom pod jarząbem:

- piękny widok dla gości na zlew i gary w kuchni,

- salon z jadalnią nie z duży, za to dosyć nieustawny, ale okrągły stół (więc można sie dogadać) – tylko dlaczego takim kosztem. Wszak ten wykusz wraz z zadaszeniem wystajacym z dachu, chyba po to by podrozyc i skomplikować orynnowanie - nie wydaje mi sie tego warty.

- 1 nieduża łazienka (oj bedą kolejki) i brak pralni

- brak przejscia z garażu do domu (duża wada i nieodwracalna)

B. dom w serdeczniku:

- obrócenie go o 90 stopni, to jakieś nieporozumienie – będzie stał wtedy bokiem (zresztą najmniej atrakcyjnym) do wjazdu i frontem do sąsiada.

- niepraktyczne i nieintuicyjne wejscie pod kątem 45 st.

- pokój dzienny z wykuszem przy którym wykusz jarzebia – to mały pikuś. Tutaj dopiero projektant zaszalał z jego zadaszeniem i orynnowaniem (dawno nie widziałem tak głupiego pomysłu na podwyższenie kosztów budowy).

- znowu piękny widok dla gości na zlew i gary w kuchni,

- jak na 100-metrowy domek, to hol imponujacy (14 m2) przy 5- metrowej łazieneczce .

- gdziekolwiek by nie dostawic garaż – bedzie zawsze bez przejścia do domu, za to zabierze widok z okien.

Tyle tytułem pierwszego wejrzenia. :roll:

Jak widzisz – projekty te nie powaliły mnie, ale nie miałem wyboru.

Ktoś Ci powinien teraz zwrócić uwagę na pewne szczegóły, a Ty je uznasz za wady lub nie.

W koncu to Ty chcesz w nich mieszkać.

A ładne są obydwa, ze zdecydowanym wskazaniem na Jarzebia. :)

Pozdrawiam.

:D

Witam serdecznie. To mój pierwszy post na forum.

Chciłabym skorzystać z wiedzy i doświadczenia Forumowiczów. Rozważam budowę domu parterowego. Wymagania: 5 pokoi, wejście od zachodu, od północy minimalna ilość okien ze względu na sąsiada na granicy, pewne ograniczenia wymiarowe ze względu na szerokośc działki. Po wertowaniu katalogów i internetu mam dwie propozycje (w odbiciu lustrzanym):

http://www.bienkowscy.pl/modules.php?file=szukaj&name=Szukaj_projektu&id=112

http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m3f27a703f15b2

Bardzo proszę o opinie i rady, ewentualnie inne projekty.[/code]

Witam,

Wydaje mi sie ze mnostwo osob szuka wlasnie takiego projektu, oczywiscie kazdy ma swoje preferencje, ktore bedzie mogl tutaj przedstawic.

Ja jeszcze niestety nie mam swojego projektu i wlasnie dlatego tez otworzylem taki temat. ale mysle o domu dosc prostym, o powierzchni uzytkowej do 140 - 175m2 i rozsadnym cenowo w budowie jak i w eksploatacji.

Prosze zalaczac linki do projektow, ktore Waszym zdaniem sa godne polecenia.

Pozdrawiam

Witam,

Wydaje mi sie ze mnostwo osob szuka wlasnie takiego projektu, oczywiscie kazdy ma swoje preferencje, ktore bedzie mogl tutaj przedstawic.

Ja jeszcze niestety nie mam swojego projektu i wlasnie dlatego tez otworzylem taki temat. ale mysle o domu dosc prostym, o powierzchni uzytkowej do 140 - 175m2 i rozsadnym cenowo w budowie jak i w eksploatacji.

Prosze zalaczac linki do projektow, ktore Waszym zdaniem sa godne polecenia.

Pozdrawiam

Przedstawię ci kilka czynników, które dla mnie miały znaczenie przy wyborze projektu;

- dom 130 - do 150 m - czynniki ekonomiczne, ponieważ średnia mojego i męża wieku to 40 lat więc przy średnim wkładzie własnym i zasileniem się kredytem nie możemy się zbyt mocno obciążyć, aby mćc spłacać kredyt oceniając realnie swoją zdolność "przeżycia" po uwzględnieniu rat, dodam, że mam dwójke dorastajacych dzieci (a potrzeby ich rosną z wiekiem)

- dom powinien być funkcjonalny, tzn koniecznie na parterze nasza sypialni i łazienka, jak będę stara i niedołężna uniknę chodzenia po schodach.

- chociaż mały strych - wile ludzi ma łazienki na poddaszach, a tam jest problem, aby pod skosami zawiesić chciażby suszarke na bielizne

- spiżarnia - aby uniknąc zbędnego zagracania kuchni garnkami itp bedzie mi słyzyc jako wygodny schowek.

- na poddaszu koniecznie 2 sypialnie dla dzieci i jeden pokoik na ew. garderobę oczywiście tez druga lazienka.

- miejsce pod schodami powinno dac sie zabudowac i zagospodarować chociażby do przechowywania odkurzacza.

- itp

Musisz dokladnie sie zastanowic czego oczekujesz, aby potem dobrze czuć się we wlasnym domu.

http://www.postawdom.pl

projekt W21-12a z małymi przerobkami

[quote name="hela32"

http://www.postawdom.pl

projekt W21-12a z małymi przerobkami

Dzieki hela32 dosc ladny i napewno bardzo praktyczny i ekonomiczny projekt.

Jezeli ktos ma uwagi krytyczne to tez prosze je przedstawic.

Czy mieszkasz (hela32) juz w nim, i czy masz jakiej uwagi krytyczne?

dzieki

Polecam projekt który ja będę realizować na wiosnę (link w stopce). Zmian jest niewiele -tylko podniesienie ścianki kolankowej do 125cm (co daje metraż 130m pow.uzytk), powiększenie wiatrołapu , drzwi do kotłowni z wiatrołapu a nie z hallu, rezygnacja z drzwi kuchennych z wiatrołapu i z drzwi zamykających schody i dobudowa przylegającego dwistanowiskowego garażu krytego daszkiem dwuspadowym o 20 st. nachylenia z przejściem z kotłowni.

Mnie i mężowi bardzo sie podoba projekt, do tego jest funkcjonalny, ekonomiczny w budowie i ma stosunkowo duzo pokoików jak na ten metraż.

Pozdrawiam, Dagmara.

Szczerze moge powiedziec ze dziwie sie ze chcesz wybudowac dom 5 pokojowy w parterze. Przy tak duzej liczbie pomieszczen zdecydowanie bardziej oplaca sie budowac patrer z poddaszem uzytkowym - zobacz dom w miodunkach. Jest tani w budowie (prosta konstrukcja dachu, doskonale zagospodarowana przestrzen i 5 pokoi + dzienny)

Znajdziesz go na stronie Archonu lub: http://www.twojprojekt.pl/projekty/dom_w_miodunkach

a w dodatku istnieje mozliwosc wykonczenia poddasza w pozniejszym czasie.