rs6000 07.07.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Witam Czy ktoś z Was ma jakieś informacje dotyczące nowych uregulowań w zakresie przyłączy wodnych, które wg nowej ustawy ma wykonywać na swój koszt zakład komunalny? Ustawa wchodzi w życie od 1-08-2005. http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/3191_u.htm Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercedes 07.07.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 rzucilam okiem na ta ustawe. W art.15 jest zapis mowiacy o tym, ze przedsiebiorstwo wod-kan ponosi koszty nabycia, zainstalowania i utrzymania wodomierza glownego. Nie znalazlam zapisu mowiacego o tym, ze komunalka/gmina ponosi koszt wykonania calego wodociagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 07.07.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 rs6000 proszę zmniejsz obrazek, ja i pewnie nie tylko ja mam stary monitor i lewa kolumna to pół monitora , kiepsko się czyta, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercedes 08.07.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 moze jednak ktos z Forumowiczow jest zorientowany w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.07.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Z tego co wiem, to mowa jest o I studni na terenie posesji ( a ta robiona jest 1-2 m za ogrodzeniem ) reszta na koszt właściciela. ...ale ponieważ nie ma przepisów wykonawczych to rzeczywistość jaka jest wszyscy widzą Pozdro J ...czekajmy na rozwój wypadków, do sierpnia niedaleko, po drodze urlop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercedes 08.07.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Jerzysio, wlasnie zastanawiam sie, czy nie warto poczekac z podlaczeniem wody do sierpnia, skoro i tak mamy potem placic wyzsza stawke za wode. Chyba, ze ustala inna stawke za wode dla tych co partycypowali w kosztach budowy wodociagu i inna dla tych co nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 08.07.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 u mnie właśnie ciągną wodociąg i od niego mam z 50m granicy działki, czy ta ustawa może mieć jakiś wpływa na moje opłaty za przyłaczę do granicy, warto poczekać miesiąc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.07.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 ...no właśnie tu chyba jest pies pogrzebany Jak ktoś ma od wodociągu do granicy działki np . 12 m ( bo po drugiej stroni drogi ) a od granicy dom np. 4 m to wiadomy jest, że większość kosztów przyłącza jest poza działką! ...ale jak ktoś ma wodociąg metr od ogrodzenia, a dom 50 - 60 m w głebi działki, to zważywszy na to, że wodociągi postawią studnie wodomierzową metr za płotem, reszta inwestycji i tak będzie "lwią" częścią kosztów. Dla tych co to "nie muszą" - czekać, Ci co "muszą" - też czekać Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freak 08.07.2005 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Jednak chyba za przyłącza zapłacą co myslicie o art 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freak 08.07.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 oraz definicja przylącza art 2 "przyłącze wodociągowe - odcinek przewodu łączącego sieć wodociągową zwewnętrzną instalacją wodociągową w nieruchomości odbiorcy usług wrazz zaworem za wodomierzem głównym," Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 08.07.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Czyli w sumie nie wiadomo jak to ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 09.07.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 freak ...a co piszą nt. studni wodomierzowej?...albo studni rewizyjnej na przykanaliku?pozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 09.07.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 freak ...a co piszą nt. studni wodomierzowej? ...albo studni rewizyjnej na przykanaliku? pozdro J To jest właśnie ciekawe - co będą zawierały przepisy wykonawcze ? Dołączę się z pytaniem: co piszą o projektach przyłączy wodnego i kanalizacyjnego ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 11.07.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 To jest właśnie ciekawe - co będą zawierały przepisy wykonawcze ? Dołączę się z pytaniem: co piszą o projektach przyłączy wodnego i kanalizacyjnego ? Pozdrawiam. ruszę temat bo dla mnie (i nie tylko) ciekawy i bez sensu zakładać nowy. Coś bardziej już wiadomo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 11.07.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Nie wiem skąd się wzięła fama, że zakład wod/kan ma płacić za wykonanie przyłącza. Niestety jest to nieprawda. Mam przed sobą tekst jednolity ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków z dnia 7 czerwca 2001r. Po ostatniej nowelizacji (Dz.U.05.85.729), która wchodzi w życie 17-08-2005 art. 15. pk.2 przedmiotowej ustawy ma postać: "Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci" Tak więc bardzo mi przykro ale nikt nam prezentu nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.07.2005 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Klaus ...zatem chyba wszystko jest jasne .... no chiba, że ktosik ma insze wieści Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 11.07.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Mdzalewscy a co z Waszym dziennikiem się dzieje? Domek taki ładny a dziennik jak stanął tak stoi. Może chociaż jakąś fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 11.07.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Mdzalewscy a co z Waszym dziennikiem się dzieje? Domek taki ładny a dziennik jak stanął tak stoi. Może chociaż jakąś fotkę? już niedługo , niech mi tylko tynki i hydraulikę skończą, a wtedy walnę sporo tego No to mnie Klaus zasmuciłeś z tą wodą, ale lepiej żyć w prawdzie niż w błędnej nadzieji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.07.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Nie wiem skąd się wzięła fama, że zakład wod/kan ma płacić za wykonanie przyłącza. Niestety jest to nieprawda. Mam przed sobą tekst jednolity ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków z dnia 7 czerwca 2001r. mysle ze nei chodizlo o placenie za przylacze tylko za budowe wodociagu w ulicy do wyskokosci posesji ale moze sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 12.07.2005 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Zmieniło się prawo. Prezydent podpisał w maju nową ustawę regulującą kwestię kanalizacji. http://www.e-instalacje.pl/124_2125.htm Będzie obowiązywać od sierpnia.Teraz PWiK ciągnie kanalizację na swój koszt do granicy twojej działki. Prawdopodobnie zmieniło się też prawo jeśli chodzi o przyłącza elektryczne. Wczoraj dzwoniłem do rejonu i powiedział mi gość że energetyka daje na swój koszt wszystko co się wiążę z przyłączem- skrzynkę i wszystko co w tej skrzynce. Twóje wydatki, to te które zrobisz za skrzynką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts