Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać - Peugeot 206 czy VW Polo ?

Recommended Posts

Wczesną jesienią przymierzamy się do kupna drugiego autka . Na placu boju zostały te dwa . Prosimy , szczególnie użytkowników , o spostrzeżenia i opinie . Peugeot ma dobrą ofertę , ale po przeczytaniu na forum wątku o 307 -ce trochę zwątpiliśmy .

Pozdrowienia - Maxtorka :)

A może VW Lupo ?

zdecydowanie 206 - to auto z charakterem, o dynamicznej stylistyce, a Polo to auto dla szaraków, bez polotu, wszędzie szarość, ergonomi aż do bólu, a że jesteś kobietą to tylko 206-tka, nawet nie powinnaś się pytać o takie żeczy :wink:. Zastanów się jeszcze na Yarisiem ? I jeszcze jedna żecz 206-tki mają lepsze wyposażenie niż Polo, Peugeot ma często klimę, poduchy, ABS, a Polo czesto są bardzo ubogie, bo w Polo trzeba było dopłacać nawet za wycieraczki, obrotomierz, materiał na siedzienia, bieżnik na oponach ( :wink: ). Peugeot 206 poprostu się udał dla francuzów jak mało co, dużo silników od 1.1(60KM) do 2.0Turbo (WRC~300KM), różne wersje nadwoziowe, np. combi czy CC(coupe->cabrio)

zawsze mielismy peugeoty,teraz mamy juz kawalek czasu 406 i jest ok.

zanajomi maja 206 i naprawde to spoko autko post jw, jest lepiej wyposazony, ladniejszy ...a polo no coz..nic nie ma w srodku ciosany..ale fakt faktem niby vw. a chyba ma polo poduszke pow w standarcie.

Dzięki serdeczne za wypowiedzi .

Serduszko puka w rytmie " Peżocika " i oczka się do niego śmieją , fakt , jest ładniutki , zgrabniutki i ma charakter , ale troszkę się boję awaryjności . Nie chciałabym za często się z nim rozstawać i zostawiać go na pastwę mechaników ( bez urazy ) .

A Yariska i Micra też były brane pod uwagę , podobnie jak Ibiza .

Trochę czasu jeszcze mam , żeby podjąć decyzję , przymierzymy się do zakupu po wakacjach .

Pozdrowionka - Maxtorka :)

Witam ,

muszę jeszcze raz wobec tego przyjrzeć się Nissanowi Micra , choć wiualnie jest dla mnie trochę udziwniony , takie , moim zdaniem skrzyżowanie New Beetle z Mini ( ale osobno te autka są fajne ) .

Jeśli chodzi o przestrzeń w środku , nie mam wzrostu modelki i gabarytów Agatki Wróbel , jestem raczej " kompaktowa " i autko będzie głównie woziło moją skromną osobę , ale fakt , komfort jest bardzo ważny .

i ja dorzuce swoje grosze, jak w dowcipie - nie chcesz miec problemow nie kupuj aut ktorych nazwy zaczynaja sie na litere F czyli ford, fiat i francuskie, jezdzilem francuskimi, hamerykanskimi , niemieckimi, koreanczykami i angielskimi ale nie ma jak to niemiecka solodnosc

a wiec VW dla mnie to cos wiecej jak francuz.

i ja dorzuce swoje grosze, jak w dowcipie - nie chcesz miec problemow nie kupuj aut ktorych nazwy zaczynaja sie na litere F czyli ford, fiat i francuskie, jezdzilem francuskimi, hamerykanskimi , niemieckimi, koreanczykami i angielskimi ale nie ma jak to niemiecka solodnosc

.

Czyli 3 x F - słyszałam , słyszałam i to mnie właśnie zastanawia i zarazem niepokoi ( forda i fiata nie braliśmy w ogóle pod uwagę )

To tak jak najlepszy włoski jest ...makaron :) :wink:

• 1 month później...

Jak patrzysz na wygląd to tylko polo...........no dobra żartowalem ale poważnie jak chcesz coś ładnego i niemieckiego to IBIZA (podobne koszty co wybierane przez Ciebie a łączy zalety obu wygląd i niemiecka solidność ) choć to ostatnie to już tylko legenda startch samochodów.

A z tych dwóch wybrałbym 206 ropniaczka ( francuskie tdi nie ma sobie równych)

• 1 month później...

Ja polecam Yaris albo Micrę. Co do niezawodności VW, to nie potwierdzę co niesie wieść gminna, nie miałem nigdy VW. Faktem jest jednak że szwabiska strasznie zdzierają i każą dopłacać za wszystko - w cenie gołego polo znajdziesz u konkurencji bardziej wypasione wozy. No i nie oszukujmy się - wózki VW są bez jaj i polotu (nie dotyczy to wersji GTI oczywiście ) :lol: .

Odpowiadając na pytanie - ja bym wziął P206 - ze wzgledu na charakter i wyposarzenie.

• 3 months później...

Przypomiałam sobie właśnie , że jakiś czas temu pytałam Was o wybór autka i pomyślałam , że grzecznie by było napisać na co się zdecydowałam . Otóż jeżdżę ( a właściwie uczę się jeżdzić ) Micrą . Za dobrą cenę dostałam autko " wypasione " , w dodatku w kolorze czarny metalik . Jestem z mojej Misi bardzo zadowolona :D . Dzięki za podpowiedzi :)

Pozdrowionka :)

• 3 weeks później...

Porównywanie samych marek niewiele może znaczyć. Bierz pod uwagę wersje wyposażenia, silnik itd. Z reguły wyższy standard wyposażenia łączy się też z lepszymi materiałami wykończeniowymi itd.

Jeśli chodzi o silniki - tu też jest tak duża rozpiętość, że powiedzieć że VW jest lepszy od Peugeota - nic nie wnosi. Znajomy jeździł 206 z silnikiem HDI (2.0), zrobił ponad 100 000 km i był bardzo zadowolony. Ja z kolei pracując swego czasu w serwisie VW - spotkałem się z usterkami Polówek, Golfów i Passatów - które tej marce nie powinny się przydarzyć.

Osobiście odłożyłbym na bok emocje wiążace się z wyglądem pojazdu i sławą marki. Popatrz na warunki gwarancji. Niektóre japończyki oferują 3 lata gwarancji. Osobiście przeanalizowałbym na Twoim miejscu Hondę Jazz, Toyotę Yaris, Nissana Micrę, Suzuki Swift. Oczywiście P206, ale również Citroena C3. VW mimo wszystko jest przereklamowany i jego cena nie odzwierciedla rzeczywistej wartości.

Co do jakości - to większość nowych aut prezentuje już teraz podobny poziom (usterki dotyczą raczej pierdułek), ale wszędzie zdarzają się przypadki że siądzie coś naprawdę poważnego. warto spojrzeć w raporty TUV dla samochodów do 3 lat. Znajdziesz odpowiedź, które auta są najmniej awaryjne.

Mam pod ręką wydanie rankingu TUV z 2005 roku.

Dla samochodów 2-3-letnich interesujące Cię pojazdu prezentują się tak:

1......

6. Toyota Yaris - 3,4 %

13. Opel Corsa ( :o ) - 3,9% - tego się niespodziewałem :wink:

16. Ford Fiesta - 4,3 %

34. Skoda Fabia - 5,2 %

39. VW Polo - 5,6 %

45. Suzuki Swift - 6,1 % - starszy model - teraz jest nowy

63. Peugeot 206 - 6,8 %

64. Nissan Micra - 6,9 %

Średnia usterkowość dla tych roczników to 6,5 %. Czyli tyle aut miało jakikolwiek problem z przejściem przeglądu TUV. Czasem może to być żarówka lub coś innego, ale pewien przegląd sytuacji masz.

Tak jak pisałam wcześniej zdecydowaliśmy się na Micrę i jesteśmy a właściwie to ja jestem zadowolona . Autko ma silnik o poj. 1,2 , 65KM , więc jest to wersja najsłabsza , ale dla mnie początkującej wystarczająca . Poza tym będę jeździć głównie po mieście . A jak odkryję w sobie żyłkę rajdowca :wink: , to za parę lat zmienię je na wersję bardziej sportową :D

Do Micry przekonali nas także znajomi użytkownicy aut no i panowie instruktorzy ze szkół jazdy , którzy potwierdzili niezawodność tego modelu ( szczególnie w porównaniu z Corsą - notabene dziwi mnie tak wysokie miejsce Corsy w rankingu :o ) .

Znaczenie miała także cena . Tak bogatego wyposażenia nie oferowała żadna firma , a braliśmy pod uwagę także Ibizę , Yaris , Polo , 206 . Peugeot co prawda cenowo był porównywalny , ale nie zdecydowaliśmy się na niego ze względu na jego kiepskie notowania wśród znajomych użytkowników a także dlatego , że lada moment , bodajże na wiosnę wchodzi nowy model - 207 . Natomiast inne firmy za cenę wypasionej Micry oferowały " golasy " , zwłaszcza VW strasznie się cenił .

Pozdrowionka :)

• 2 months później...