Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strategia emerytalna - praca do 67 roku życia

Wowka

Recommended Posts

"Gazeta Prawna": Ministerstwo Polityki Społecznej zakłada zrównanie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn przy równoczesnym wydłużeniu okresu aktywności zawodowej do 67 roku życia.

Przygotowana przez rząd "Krajowa Strategia Emerytalna" przewiduje również podniesienie składek na ubezpieczenie emerytalne.

"Strategia" powstała na zlecenie Komisji Europejskiej. Dokument ma umożliwić ocenę, czy poszczególne kraje realizują wspólne cele Unii Europejskiej. Jednym z nich jest zasada równego traktowania kobiet i mężczyzn pod względem wysokości emerytur. Według "Gazety Prawnej" Polska może mieć problem z jego realizacją.

Dziennik zwraca uwagę, że utrzymanie obecnego powszechnego wieku emerytalnego spowoduje, że za kilka lat emerytury kobiet wypłacane tylko z nowego systemu - pierwszego i drugiego filaru - będą o jedną trzecią niższe niż świadczenia mężczyzn przy takich samych zarobkach.

Wydłużenie okresu aktywności zawodowej będzie konieczne również z powodu starzenia się polskiego społeczeństwa. Według prognoz ekspertów liczba osób w wieku produkcyjnym zacznie spadać od 2012 roku. Jeśli tak się stanie, konieczne będzie zwiększenie wysokości składek na ubezpieczenia społeczne.

źródło - http://wiadomosci.onet.pl/1126458,11,item.html

Wg mnie nie powinno być żadnego ustalonego wieku emerytalnego. Każdy powinien móc iść na emeryturę wtedy, kiedy by chciał. Oczywiście od czasu pracy i opłacania składek zależałaby wielkość emerytury.

Jeśli dużo zarabiałeś masz 30 lat, a nie chcesz mieć wysokiej emerytury to możesz zostać emerytem. Fajnie by było nie?

Niestety te i inne moje poglądy na gospodarkę pewnie nigdy nie zostaną zrealizowane, a szkoda.

Kurcze Mariuszu, nie wierzę :o nudzisz się? ;) a teściowa, zdrada czy inne dzieci, ciąże itp.? To też grupa "O budowaniu". Przepraszam, nigdy nie komentowałam wypowiedzi "strażników" pilnujących porządku na forum ("nie ten dział", "dlaczego tutaj?", "przenieś się do..."), choć drażnią mnie od zawsze :) Emerytura -> pieniądze -> dział "Prawo i pieniądze".

Gość M@riusz_Radom

TAMTE tematy dotyczą działu : O ludziach. Zwyciężasz, masz kłopoty - napisz, ktoś ci pomoże (dla wszystkich!)...

TEN dział to :"Ważne pytania, które stawiają budujący dom" a Wowka nie zadał pytania - przekleił informację z onetu.

Równie dobrze mogłbym tu zapytać o minimalną ilość papieru toaletowego potrzebnego do podtarcia tyłka, bo zakup papieru toaletowego -> pieniądze -> "Prawo i pieniądze"

TAMTE tematy dotyczą działu : O ludziach. Zwyciężasz, masz kłopoty - napisz, ktoś ci pomoże (dla wszystkich!)...

TEN dział to :"Ważne pytania, które stawiają budujący dom" a Wowka nie zadał pytania - przekleił informację z onetu.

Równie dobrze mogłbym tu zapytać o minimalną ilość papieru toaletowego potrzebnego do podtarcia tyłka, bo zakup papieru toaletowego -> pieniądze -> "Prawo i pieniądze"

Eh...

Po tych nieprzychylnych reakcjach widać, jak niechętnie :) myślimy o naszych emeryturkach.

A ta nas kiedyś ani chybi dopadnie, jakkolwiek byśmy na nią nie psioczyli.

I dopiero wtedy sprawa się rypnie, gdy nie będzie za co utrzymać siebie i naszych z mozołem zbudowanych domków :x

Bo chyba nie będzie. :roll:

Nie ulega kwestii, że system, pokoleniowy =

Zus "siądzie" jeszcze bardziej: mniej młodych -mniej składek, za to więcej chętnych , starzejących się nas do podziału.

Myślę, że problem pęcznieje, i kiedyś, o zgrozo, pęknie ze zdwojoną siłą.

Choć są pewne zachęty do indywidualnego oszczędzania, to - po pierwsze, za słabe ekonomicznie, żeby je ludzie wogóle zauważyli

po wtóre- (wynika z natury ludzkiej)- nie zawracam sobie głowy tym, co nie boli mnie teraz!!

Co można w tej kwestii zacząć wogóle sensownie robić??

Dajcie spokój Mariuszowi.

Facet ma jakieś kompleksy wobec mojej osoby. Łazi za mną po całym forum i szuka dziury w całym.

W jednym z postów napisałem wprost, że nie będę się wdawał z nim w dalsze polemiki gdyż jest to bezsensowne. Podtrzymuje zdanie i nie będę komentował Jego postu.

Tę swoją wypowiedź zamieściłem by zobrazować sytuację i uciąć dalszą dyskusję w temacie.

OK, a teraz popatrzcie - na podstawie http://pl.wikipedia.org/wiki/Polska :

Oczekiwana długość życia

W całej populacji 74,41 lat

Mężczyzn 70,3 lat

Kobiet 78,76 lat

Czyli typowy facet będzie na emeryturze tylko przez 3 lata. I na te 3 lata płaci PRZEZ CAŁE ŻYCIE TAKIE STAWKI ?!...

No kurdebalans !....

jestem za zrównaniem wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn

ja też jestem za zrównaniem wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn, bo niby czemu miałby być różny? Ale 67 lat to zdecydowanie za dużo. Wtedy należy się już człowiekowi odpoczynek.

Oczekiwana długość życia

W całej populacji 74,41 lat

Mężczyzn 70,3 lat

Kobiet 78,76 lat

Straszna ta różnica ponad 8 lat... :(

Gość M@riusz_Radom

Facet ma jakieś kompleksy wobec mojej osoby. Łazi za mną po całym forum i szuka dziury w całym.[/b].

Nie rozśmieszaj mnie ;) Pokaż no te tematy w którzych Cię "prześladuje"

Raptem w 4 wdalismy się w dłuższą dyskusję a Ty piszesz o przesladowaniu?Zerknij no ile tematów jest na tym forum i wyciągnij średnią.. Jeśli chcesz, abym zaczął łazić za Tobą po całym forum to daj znać.

Dałeś ciała umieszczając posta nie w tym dziale co trzeba - a to nie wypada "Najlepszemy na tym forum" ;)

Gość M@riusz_Radom
Straszne to jest to, że w takim wypadku istnieje duże ryzyko, że nie dożyjemy do pierwszej emerytury. A ja już się przestałem zastanawiać gdzie trafiają pieniązki z moich podatków.

A że prawie 80% mojej składki emerytalnej idzie na emerytury bliżej nieznanych mi pań to nie straszne ? :D

Noooooo to nawet straszniejsze ;) Ale na emerytury bliżej nieznanych Ci panów też chyba idzie?

Ale smutne to. Wprawdzie do emerytury mej jeszcze daleko, ale czasem myślę, co by było, gdyby stało się coś takiego: mam 60 lat (czy też nawet 50), tracę pracę, kto mnie zechce??? zatrudnić oczywiście :) No nic, trzeba już teraz się zabezpieczać.

Nie martw się, podobno za kilkanaście lat będzie brakowało w Polsce rąk do pracy..

za kilkanaście lat to ja wciąż młoda będę ;) zresztą napłynąć mogą do nas młode wilczki zza wschodniej (bądź też innej) granicy i stanowić będą niezłą konkurencję dla staruszków.

No ale po co te zmartwienia, pracować będę najwyżej do 55 roku życia, potem czas na prawdziwe hulaszcze życie ;)