Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja pokryłem folią zalecaną prze Brassa, chyba Divorol.

Specjalna folia na deskowanie pod dachówkę.

Przy zakupie całego dachu i folii od razu różnica między folią a papą wyszła, jak dobrze pamiętam, 200 zł drożej folia.

Pozdrawiam

Proponuje zastosowanie membrany wysokoparoprzepuszczalnej.

Jednak uwaga nie wszystkie nadają się na dach deskowany!!!!

propouje zajrzec na strone http://www.proctor.pl.

A w szczególnosci membrana Roofshield Super.

odpowiedź jest bardzo prosta chodzi o wentylację i sposób w jaki dach ma oddychac czyli jak ma się wydostawac para.

dach deskowany z papą nie oddycha - mozna zrobić odpowietrzenia jednak prawidłowa cyrkulacja powietrza bedzie zawsze zachwiana przez dodanie jakiegos załamania kosza badź inne tego typu sprawy.

a jak dach nie oddycha to para sie skrapla i niedosć że zniszczy dechy to jeszcze zaczna siepojawiac zacieki od wewnetrznej strony domu.

Tylko folia mebranowa .

Pod papą deski po kilku latach ulegną zniszczeniu.

co ty wypisujesz ??? widziałeś kiedyś deski pod papą po kilku latach??? - chyba nie bo piszesz takie rzeczy i wprowadzasz ludzi w błąd :evil:

Tylko folia mebranowa .

co ty wypisujesz ??? widziałeś kiedyś deski pod papą po kilku latach??? - chyba nie bo piszesz takie rzeczy i wprowadzasz ludzi w błąd :evil:

TYLKO NIE WIEM ILE JEST W TYM PRAWDY (GNICIU DESEK POD PAPĄ )

Tylko folia mebranowa .

TYLKO NIE WIEM ILE JEST W TYM PRAWDY (GNICIU DESEK POD PAPĄ )

Jeśli poddasze nie będzie wentylowane to tak się zdarzyć może.

jesli dach zostanei zrobiony zgodnie ze sztuką czyli przy ociepleniu zostanie zostawiona szczelina wentylacyjna między deskami a ociepleniem i w kalenicy zostanie zostawiana równiez szczelina a dodatkowo zostaną zastosowane dachówki wentylacyjne to nic nie będzie gniło.

miałam taki sam dylemat przez pół roku- papa czy folia na deski???

dzisiaj kupiłam folię Tyvek HD Soft bodajże

jak się będzie sprawowała zobaczymy

jakoś tak jestem przeciwniczką wszelkiego rodzaju bitumom

a jak sobie pomyślę jaka będzie temperatura pod tą dachówką to.........

tak więc wybrałam folię

lubię wszystko co oddycha :lol:

Tak się zastanówcie: macie kurtki z goretexu (itp) po 10 latach one nadal takie wysokoparprzepuszczalne?

Czas robi swoje, kurz, pył tworzy powłokę....

Czy ona, ta powłoka nadal taka wysokoparoprzepuszczalna?

Ja bede zakladal folie, ale nie bede mial pelnego deskowania dachu jak bym dach deskowal nie zastanawialbym sie nawet zastosowal bym pape, pomimo tego ze teraz wszyscy producenci proponuja folie. Papa to material znany juz od dawna i jest niezawdony a z deskami napewno nic sie nie bedzie dzialo. A folia to folia wszycy ja reklamuja, ale nikt nie ma z nia doswiadczenia jak sie zachowa za np 20 -30 lat.

Ostrzegam wszystkich przed stosowaniem gówna (inaczej nie można nazwać :D ) tzw. membran dachowych wysokoparoprzepuszczalnych. Jak ktoś chce zobaczyć jak to badziewie wygląda po czterech latach od położenia to zapraszam na mój strych. Aż boję się myśleć co jest w miejscu gdzie leży wełna ocieplająca poddasze. Pewnie jeszcze ze dwa sezony i czeka mnie remont poddasza bo to gówno całkiem się rozsypie. I nie wciskajcie mi zaraz kitu o niewłaściwej technologi układania bo była właściwa. Dowodem na to jest fakt iż od stony północnej dachu z membraną nic się nie dzieje, za to od południa sypie się jak diabli. Więc moi mili płyta OSB (lub dechy) i na to PAPA :D Pozdrawiam wszystkich, współczuję tym którzy wpadli z membraną i życze dobrych wyborów tym którzy mają to jeszcze przed sobą :D

aha, jeszcze jedno... membrana jest porządnej poniekąd firmy Dorken - Delta Vent żeby nie było że nie chciałem żeby nie było porządnie ;)