marcin_budowniczy 07.07.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Witam Ostatnio rozmawiałem z kolegą i on stwierdził, że chce ogrodzić działkę siatką - bo mu się to podoba (oczywiście wszyscy tak mówią jeśli nie mają zbędnych 50 tys. na "lepszejsze" ogrodzenie - ja też do nich należę ), ale podwarunkiem, że na narożnikach działki wybuduje słupki z ładnej cegły przykryte estetycznym daszkiem, lub wymóruje takie "L"-ki. Oczywiście pozostałem słupki z rury stalowej, murowane tylko narożniki + ewentualna zatoczka do bramy (całość bez podmurówki). Po tym jak to mi powiedział to sobie przypomniałem, że gdzieś u kogoś takie rozwiązanie widziałem, ale kurcze nie moge sobie przypomnieć gdzie to było, chętnie bym temu się przyjrzał. Co Wy o takim rozwiązaniu myślicie, może ktoś ma takie fotki? a może ktoś takie ogrodzenie posiada? Oczywiście narożnikowe słupki "trzymają" całą siatkę i czy mogą być murowane? Nawiasem pisząc cały czas nie daje mi spać jedna myśl, czy standardowe siatki 1,5 m h. nie są za niskie? Takie jakieś małe mi się wydają bez podmórówki - może to przez mój wzrost prawie 190 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 07.07.2005 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 ... sorki ciągne temat, ale zależy mi na Waszym zdaniuCzy ktoś wogóle widział takie rozwiązanie?Podoba Wam się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 07.07.2005 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 ja ogrodziłem siatką, a wymurowałem z klinkieru tylko:- 2 słupki przy furtce- 2 słupki przy bramie- śmietnikNarożniki są ze słupków metalowych z taką skośną dodatkową podpórką. To w zupełności wystarcza do utrzymania całej siatki.O narożnikach "L-kach" myślałem, ale po obserwacji okolicznych narożników stwierdziłem że będą mi tam - łobuzy malowały mazaje- psy sikałyDałem siatkę i obsadziłęm ją winobluszczem, a zaoszczędzone 30 tys, poszło na ogród. Jestem zadowolony ze swojej decyzji bardzo i wszystkim gorąco polecam rozwiązanie tanie ogrodzenie + więcej kasy na ogród. Ogród niesamowicie odpręza, a widziałem sporo posesji w okolicy, które maja totalne ogrodzenie, a za nim łysawy trawnik. Przed czym ci ludzie się chcą zasłaniać, skoro i tak nie siedzą na dworzu. Nie wiem co ci ludzie się tak wstydzą sąsiadów, że się tak palisadują. Jak ktoś ma nowy, ładny dom, to przed czym się tu chować? Pozatym zawsze mam wrażenie, że za takim wysokim, pełnym ogrodzeniem z dech, złodziej może się ukryć i sobie spokojnie dłubać przy drzwiach, czy oknie albo podrzynać gardła psom i domownikom i nikt nie przybiegnie na pomoc (koloryzuję, wiem, wiem)Co do wysokości, ja dałem siatkę wyższą. Wzdłuż jednego boku działka mi opada i zrobiłem 3 uskoki na podmurówce, a górną krawędź siatki na równo. Siatka ma od 1,50 do 1,90 + podmurówka. Jak będziesz zamawiał siatkę u producenta, to on ci uplecie taką jaką będziesz chciał. Ta wysoka faktycznie daje poczucie "bardziejszego bycia ogrodzonym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 07.07.2005 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 a jak myślisz czy takie słupki murowane narożnikowe wytrzymają od naciągu siatki - w końcu one będą bez podpórki skośnej? kurcze mam jeszcze jeden dylemat - siatka ocynk (ja jestem za, ale mój tata taką kupił i leży w gospodarczym 2 lata nie rozwinięta i już zmatowiała i straciła swój blask - oczywiście zawsze można pomalować ale to nie należy do rzeczy ciekawych) czy powlekana taka ładna zieloniutka jak to mówi moja druga połowa , psa raczej nie będę miał. Trudny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 07.07.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 kurde, wcięło mi pół strony postu. JEszcze razSłupki murowane powinny wytrzymać, najwyżej obmuruj słupek stalowy (z wypustkami do zamocowania siatki).Siatka tylko i wyłącznie powlekana, bo pnącza na niej nie przemarzają w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 07.07.2005 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 (...) a widziałem sporo posesji w okolicy, które maja totalne ogrodzenie, a za nim łysawy trawnik. Przed czym ci ludzie się chcą zasłaniać, skoro i tak nie siedzą na dworzu. Nie wiem co ci ludzie się tak wstydzą sąsiadów, że się tak palisadują. Jak ktoś ma nowy, ładny dom, to przed czym się tu chować? Pozatym zawsze mam wrażenie, że za takim wysokim, pełnym ogrodzeniem z dech, złodziej może się ukryć i sobie spokojnie dłubać przy drzwiach, czy oknie albo podrzynać gardła psom i domownikom i nikt nie przybiegnie na pomoc (koloryzuję, wiem, wiem) Zgadzam się w 100% Mam podobny gust - to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 08.07.2005 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Nawiasem pisząc cały czas nie daje mi spać jedna myśl, czy standardowe siatki 1,5 m h. nie są za niskie? Takie jakieś małe mi się wydają bez podmórówki - może to przez mój wzrost prawie 190 cm? Raczej nie za niskie. Podmurówka ze 30 cm, prześwit pod siatką 3-5 cm - wychodzi ponad 180 cm. Następny rozmiar siatki da już ponad 2m ogrodzenia. Chyba że podmurówkę dasz symboliczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts