Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Białe szaleństwo" czyli relaks na stoku narciarskim?

EDZIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 336
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byliśmy we Francji...masa śniegu i piękne słońce...Wróciliśmy opaleni...nieco śmiesznie, bo z wyraźnym odbiciem okularów p/słonecznych na nosie :)

Ło matko! Ja tak wyglądałam kilka lat temu, jak byliśmy we Włoszech w marcu. To, co się ze mnie śmiali znajomi po powrocie - to moje :lol: - wyglądałam jak szop pracz!!

Mam nadzieję, że w tym roku mnie to ominie - zabieram odpowiednie kremy :roll:

Jedziemy już 24!!! Oby tylko to euro nie szło tak w górę, bo bankructwo pewne!! :-?

Do Szanownego grona wprawionych narciarzy.

Mam zamiar wybrac się pierwszy raz na stok.

Co powinienem zrobić aby nie być przeszkodą dla innych?

A moze nie jechać .Choć bardzo mnie kusza opowiadania syna,który w ubiegłym sezonie zaraził się tym bakcylem.

Jasne, że jechać !!! Może tylko wziąć kilka lekcji z instruktorem...

Takich, jak Ty - początkujących jest zawsze sporo, bo to naprawdę wciąga ! I nie zrażaj się, jeśli nie wszytko na początku będzie Ci wychodzić...

bagi69 nawet sie nie zastanawiaj. Oczywiście, że jechać. Ja teraz z perspektywy czasu żałuję, że dałam mężowi tak późno się namówić (wtedy jeszcze nie był mężem) :oops: Miałam 20 lat i 20 zim straciłam.. I tak jak mówi kubaimycha bierz instruktora. Nie zniechęcaj się i nie rezygnuj.To naprawdę piękny sport.

no to może ja zapytam.... :)

jaki jest wiek dzieci, które by można potencjalnie zabrac na stok? moje mają 5 i 3,5 roku

czy takim maluchom lepiej kupić sprzęt, czy jakoś pożyczyć?

gdzie pojechać na początek?

no i jaki sprzęt, jest w miarę dobry, a nie zrujnuje finansowo?

aaa i dzień dobry :)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Wiajcie :D

Bardzo Serdecznie chce podziekować Wam; Kubaimycha oraz Bea7777.

Jestem zaszczepiony na wskroś nartami.

Własnie przyjechałem z rodzinką do domku z urlopiku na nartach.

To niesamowicie wciąga.

Bylismy w Gliczarowie Górnym cały tydzień.Poczatki były trudne ,ale już na drugi dzień jeżdziliśmy po bocznej trasie stoku "U Steni" aby nie stwarzać zagrożenia innym.

W kolejnych dniach i stok nie był dla nas obcy.W czwartek 12.02.2009 zaliczyłem sześc zjazdów na "Małych Cichych" i to bez żadnego upadku po szybkiej trasie przy orczyku.

Mimo tego że z Zakopanego do Krakowa jechaliśmy 5 godz. to własnie siedzę piszę i myślę jak zamieszać w zleceniach żeby wygospodarować jeszcze tej zimy kolejny wyjazd.

Zal było jechac do domu,tym bardziej że przez trzy dni padało ,padało i padało bez przerwy.

• 1 month później...
no to może ja zapytam.... :)

jaki jest wiek dzieci, które by można potencjalnie zabrac na stok? moje mają 5 i 3,5 roku

czy takim maluchom lepiej kupić sprzęt, czy jakoś pożyczyć?

gdzie pojechać na początek?

no i jaki sprzęt, jest w miarę dobry, a nie zrujnuje finansowo?

aaa i dzień dobry :)

syn wsiadł w zeszłym roku pierwszy raz na narty - miał 4 lata

od razu załapał bakcyla

a chrześnica miała wtedy 2 latka i zabierała mu ciągle i ... też super jej szło

obydwoje są własnie w Zakopanem

inwestorek już samodzielnie jeżdzi - ma 5,5 roku i swoj własny sprzęt

a maleństwo 3letnie ma sprzęt wypożyczony, ale podobnie już też sama kawałkami zjeżdża

• 2 weeks później...
Z tym wiekiem 3.5 to różnie. Znam sporo dzieci, które zaczynały w tym wieku i mają się dobrze i zdrowo. Na pewno poniżej 3 lat nie można - bo właśnie stawy.

5 lat - akurat.

Moje dzieciaki zaczynały w wieku 4+ (jeden w tym roku).

Nasze córki zaczynały:

Pierwsza miała ledwie co ukończone 3 latka. Na nartach z wielką ochotą zjeżdżała - nie jeździła, a właśnie zjeżdżała. Postawiona na górce jechała w dół utrzymując równowagę, skręcając nawet jakoś (chyba balansem ciała). "Pługu" nie potrafiła zrobić. Rok później jeździła już jak szatan na Gubałówce.

Druga miała 3,5 roku. Pół godziny spędziła ze mną na oślej łączce - ona zjeżdżała, ja ją wciągałam na górę. Od razu załapała, co to jest pług i do czego służy. Po pół godzinie obudziła się najmłodsza, która do tej chwili spała w wózeczku, więc zawołałam małża, żeby przejął opiekę nad narciarką. Nie chciało mu się zdejmować nart i biegać po łączce, więc wziął kawał sznura (świetna metoda!), uwiązał młodą i heja na stok. Na wyciągu, oczywiście, jechała z nim. Stok nie był wyczynowy, ale Madzia i tak zrobiła furorę, bo bez najmniejszego śladu lęku po prostu pojechała. Ma niebywały dryg do nart. Jeździła jakby uczyła się ze dwa tygodnie! Następnego dnia już bez linki. Rok później trudno ją było dogonić - strasznie piraciła, musieliśmy ją temperować, bo na normalnym stoku w Sieprawiu jechała właściwie na krechę osiągając prędkość dźwięku. Teraz trochę wyobraźnia jej się rozwinęła i wreszcie w tym roku zaczęła jeździć rozważniej (7,5 roku miała zimą).

Najmłodsza zaczęła w wieku 3,5 roku. Jest znacznie ostrożniejsza od średniej siostry. Jeździła, owszem, pługiem też się nauczyła, ale nie rozpędzała się tak strasznie. W tym roku (4,5) bez problemów pokonywała stoki na Śnieżnicy w Kasinie i na Chełmie w Myślenicach.

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...