Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Białe szaleństwo" czyli relaks na stoku narciarskim?

EDZIA

Recommended Posts

Witam wszystkich dzielnych narciarzy!

Wszędzie mnóstwo śniegu, nic tylko zebrać się w góry - i na narty!

Jak Wasze plany na ten sezon?

Mój mały już opanował trudną sztukę jazdy na krechę. Teraz czas na naukę skręcania i hamowania niekoniecznie na pupie.

Pozdrawiam,

gaga2

• Odpowiedzi 336
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gaga tylko pozazdrościć rozpoczęcia sezonu narciarskiego. My planowaliśmy wyjazd na narty połączony z kuligiem też w Brennej, niestety życie chciało inaczej i wyjazd przełożony na ....?

Mam jednak nadzieję, gaga że w tym sezonie narciarskim pozjeżdżamy na stokach w Brennej ;)

pozdrawiam Ewa

Majka, kask koniecznie muszę kupić. Chociaż teraz mały jak sie trochę rozpędzi to ze strachu siada na pupę :)On już taki jest - ostrożny. :) Ale już i tak połknął bakcyla - jest taki zacięty, sam nieproszony nie zejdzie ze stoku, zapomina o chłodzie i głodzie.

A reszta forumowiczów? Nikt już nie myśli o nartach? Tak Was budowy pochłonęły?

Z Alpami na razie damy sobie spokój (bo nam się kosztorys domu nie chce dopiąć :D) ale mamy plany wyjazdu do Bukowiny T. na początek marca. Czy o tej porze można tam liczyć na śnieg?

Pozdrawiam z zasypanych śniegiem Katowic

gaga2

Kask kup, z regulowanym wewnętrznym wkladem /aby rósł/ wraz z dzieckiem. Przyda się na później także, wlosi wprowadzili nakaz jazdy w kaskach dla dzieci do lat 14stu!

W marcu jest snieg w Bukowinie.

I pamietaj o szelkach /mogą być takie jak uzywałas do wózka, a do tego dluga smycz lub linka alpinistyczna. Są tez gotowe do kupna w sklepach sportowych i np. w Selgrosie /kamizelka + pas/

• 1 month później...
witam

a czy komuś zdarzyło się w alpach połamać narty mając jeszcze dwa dni skipassu - oczywiście musiałem wypożyczyć za twardą walutę - przydarzyło mi się to w 2002 w Neustift

Mojemu chłopu się to właśnie przytrafiło - złamał jedną nartę. Na szczęście znalazł się chętny do jeżdżenia na jednej narcie - więc się zamienili :lol: :lol: :lol:

• 2 weeks później...

Piotrek a gdzie się wybierasz na rozpoczęcie sezonu ?

Ja też rozpoczynam w przyszłym tygodniu sezon narciarski w Zakopanym i mam ochotę na zjazd z Kasprowego, tylko czy się jeszcze odważę :-?

pozdrawiam narciarzy

Edzia

W tym sezonie celem jest dolina Aosta-północno zachodnie Włochy, przy granicy ze Szwajcarją. Rejon wygląda wspaniale a więcej powiem jak wrócę. Warunki śniegowe; ze względu na wysokość wyśmienite i oczywiście włoska kuchnia splendido !!!; z wyjątkiem pieczywa. Najbardziej jednak, lubię te chwile, kiedy można przystanąć na i posłuchać ciszy, a jak jeszcze człowiek rozejży się dookoła nie widząc zbyt wielu ludzi i to w oddali, wtedy odetchnie głęboko i... poczuje w sobie moc i chęć do życia dla takich właśnie odczuć.

Metra śniegu pod ślizgiem

Też się tego boję. Rejon faktycznie duży, ale jak jadę taki kawał drogi na dwa tygodnie, nie chcę przerabiać jednego stoku. Uwielbiam takie długie wycieczki bez zdejmowania nart; polecam Dolomity-SellaRonda, rejon Isgchl z wyprawą na szwajcarską stronę. Szmat drogi, to prawda, trzeba tylko rozłożyć drogę na dwa dni i spokojnie przez Czechy każdy obrót koła przybliża do celu.

A ja w tym roku - z braku kasy - musiałam zadowolić się Polską. I wcale nie żałuję! Obraziwszy się na Szczyrk, Korbielów i Zakopane pojechałam do Krynicy na Jaworzynę. Warunki były zaskakująco dobre!

- zero kolejek do wyciągów

- metr śniegu

- zero lodu

- cztery fajne, zróżnicowane trasy

- ratrakowane

- tanio

- inne atrakcje (pijalnie wód, konkurs gitary klasycznej, muzeum Nikifora, miasteczko)

Jak na cztery dni to super!

Polecam KRYNICĘ wszystkim, którzy nie mają kasy, a którzy zasmakowali Dolomitów lub Austrii.

W Krynicy tanio???? Od kiedy? Niestety nie da sie porownac jednego stoku do 220 km w jednym karnecie w Dolomitach wloskich, czy jazdy powyzej 3tys metrów w Alpach. Jeżdżę w polskie góry, bo nie mamy teraz czasu ani kasy pojechać w Alpy. Ale tutaj to na 1 dzień. :-?

Piotr zabierzcie mnie po drodze

:lol: :lol: :lol:

Melduję się po powrocie z Bukowiny. Muszę przyznać, że warunki dla rodzin z małymi dziećmi są super - plusem jest np. jazda z instruktorem który może dogadać się z dzieciakami (po polsku). Mój mały załapał o co chodzi w tym szaleństwie już po drugim dniu jazdy - teraz nawet nie czeka na mnie w kolejce na wyciągu. :).

I przyznaję, że jeśli w przyszłym sezonie czas i kasa na to pozwolą, to jadę na tydzień do Bukowiny (razem z przyjacióółki też z maluchami) a potem - marzy mi się marcową porą jakaś Valle D'Aosta ... )

Pozdrawiam wszystkich narciarzy - zapaleńców :)

gaga2

No to i ja melduję się po narciarskiej wyprawie do Zakopanego. Słońce, śnieg i umiarkowana ilość ludzi / na stoku/ to marzenie każdego narciarza. To wszystko spotkało mnie w ten weekend. Żałuję tylko, że halny / nieczynne kolejki/ uniemożliwiły mi zjazd z Kasprowego. :( . Może w przyszłym roku się uda, tylko czy jeszcze się odważę :wink:

pozdrawiam

Edzia

no to moze ja tez cos wtrace ostatnio tj 2 tygodnie temu bylem w Miedzybrodziu Żywieckim otwarli tam nowy stok i kolejke na gore Żar ale raczej zadna rewelacja :( spodziewalem sie lepszych warunkow, mniejszych kolejek ...kurde u nas to wszystko musi kulec :(

lepiej odkladac kaske i raz w roku ........... Alpy :) polecam doline Zillertal

• 3 weeks później...
Witam po powrocie. Udało się w jednym kawałku, co niezmiernie sobie chwalę. Już trochę odgrzebałem się z zalegających biurko papierów i mogę powiedzieć słów kilka o Aosta Valley. Warto było tłuc się taki kawał drogi; mimo dwóch pogiętych felg, bo nasi południowi sąsiedzi też czekają na drogi finansowane przez Unitów i dziury maja nie gorsze od naszych. Rejon piękny i można poszaleć, mimo tłoku na stokach w rejonie Cervinii, za to Valtournenche - bajka, mało ludzi i bardzo przyjemne stoki wraz z knajpką przy 6. Polecam też jazdę po szwajcarskiej stronie do Zermatt i wejście na platformę widokową na małym Matterhornie z której roztacza się wspaniały widok, oraz zwiedzenie groty lodowej wydrążonej w lodowcu. Trzeba tylko uważać na pogodę, żeby nie zamkneli połączenia z włoską stroną i czas, żeby złapać kolejki na górę.

• 8 months później...

witam wszystkich,

muszę przyznać, że Bukowina T. przypadła mi do gustu, zgodnie z zasadą, że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;)

w tym roku mamy zamiar powierzyć naszą mała Niunię instruktorowi, w końcu za niecałe dwa miesiące skończy 3 latka.

A wyjazd w Alpy...... musi jeszcze poczekać.... :) oby nie za długo.

Pozdrawiam,

gaga2

Witam w nowym sezonie :D rozpoczęłam go w Dolince Szczęścia w Szklarskiej.Niestety dla koleżanki z naszej ekipy pierwszy zjazd skończył się ręką w gipsie.Ja cała,zdrowa i narciarsko zakręcona już marzę o następnym wyjeździe.Co do Dolinki - to nie ma się tam gdzie rozbujać,ale mam małe dzieci i im wystarczy.