rafal9 07.07.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Zakładam, że niedługo będę miał doprowadzony prąd do skrzynki w ogrodzeniu.Ile czasu trwa podłączenie do domu - chodzi mi o czas realny jaki jest potrzebny od chwili rozpoczęcia działań do chwili uruchomienia pierwszego odbiornika w domu (formalizmy i robocizna). Jest to o tyle istotne, bo jest szansa, że w październiku będzie właśnie ta skrzynka w ogrodzeniu i zastanawiam się czy przed ostrą zimą uda się coś jeszcze zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 07.07.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 witaj:)Jeżeli masz pozwolenie na budowę owego kabla to roboty kablowe możesz rozpocząć od zaraz. Po ułożeniu kabla, wykonaniu instalacji, pomiarów praktycznie w tym samym dniu przy odrobinie szczęścia możesz mieć podane napięcie i założony licznik. Wszystko zależy od Ciebie jak potrafisz sobie zgrać prace do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 07.07.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 dokładnie tak jak piszš wyżej. Kup kabel, zakop go na jakie 0,70 - 1 metra, ułóż folię niebieskš i zgło. Dzwoń dzwoń i jeszcze raz dzwoń, zawracaj głowę, daj odczuć, że pršd ci jest potrzebny, jeżeli to nie pomaga to "nawiedzaj" osobicie obsługę klienta czy co tam u was jest. aż do skutku. To jest najlepszy sposób na szybkie podłšczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 07.07.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 tak jak poprzednicy, przygotowałam wszystko wewnątrz i na zewnątrz - reszta załatwiona w 1 dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 07.07.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 witam:)Nie do końca tak jest. Przyłączenie realizuje dostawca w terminie określonym w umowie. Można prosić/ponaglać wykonawcę przyłącza z różnymi skutkami. Kabel od pomiaru do TE to Twoja działka i Ty masz ją wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 07.07.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Witam !!! Zaraz zaraz czy ja dobrze rozumię .Przecież z tego co mi mówili w zakładzie energetycznym to nie można zrobić sobie tego ot tak sobie samemu .To powinien zrobić ktoś z uprawnieniami elektrycznymi i budowlanymi .Oczywiście dołek wykopac można samemu i położyć kabel też ,ale papiery że robił to ktoś z uprawnieniami trzeba przedstawić w zakładzie energetycznym . pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 07.07.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 witam:) Oczywiście tak jest. Był to tylko mój skrót myślowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 08.07.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 można sobie dzwonić i ponaglać, ale musi zostać zorganozowany przetarg na wykonacę co rozpoczyna się wywieszeniem ogłoszenia (chyba 2 tygodnie) podpisanie umowy z wykonawcą itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 08.07.2005 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 można sobie dzwonić i ponaglać, ale musi zostać zorganozowany przetarg na wykonacę co rozpoczyna się wywieszeniem ogłoszenia (chyba 2 tygodnie) podpisanie umowy z wykonawcą itd Przetarg na wykonawcę podłączenia na terenie mojej działki? Nie rozumiem? Prąd jest (raczej będzie) doprowadzony do skrzynki w ogrodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 08.07.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 chodzi o ten prąd do działki, na terenie swojej działki już mam i teraz właśnie czekam na podłączenie ze słupa do działki, cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 08.07.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Kabelek kładziesz sobie sam. Prąd do skrzynki w ogrodzeniu podłączy ci firma którą zatrudni do tego celu zakład energetyczny. W moim przypadku musiałem podpisać oświadczenie że sam robiłem instalację za co biorę odpowiedzialność. I to było tyle. Firma która robiła podłączenie skrzynki do słupa (mam podłączenie z linii napowietrznej), za kilkusetzłotową opłatę załatwiła mi też wszelką papierologię z zakładem energetycznym. A wcześniej miałem przyłącze tymczasowe budowlane z którego pomocą, z gniazda siłowego, kabelkiem 5x4 mm2 podłączonym do reszty instalacji, zasilałem tymczasowo cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 08.07.2005 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Wyjaśnię dokładniej: sprawa przyłączenia do skrzynki do działki jest niezależna i jest aktualnie realizowana dla całej grupy działek powstałych z podziału.Zajmuje się tym agencja pośrednictwa, która sprzedała działki i zobowiązała się aktach notarialnych do doprowadzenia prądu do granicy.Aktualnie mają pozwolenia na budowę, uzgadniają szczegóły z wykonawcą i zakładem energetycznym.W październiku do każdej działki do skrzynki doprowadzony będzie prąd. Zastanawiam się ile czasu zajmie podłączenie od tej skrzynki do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 08.07.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Zero. Jeśli wcześniej zrobisz całość instalacji na działce, w chwili podłączenia prądu do skrzynek masz go w domu. Nie musisz czekać z instalacją do momentu aż ci prąd podłączą U mnie było tak: Zrobili przyłącze tymczasowe budowlane, do słupa wkopanego na działce od najbliższego słupa który był dostępny. Potem wybudowałem dom. Z domu wystawał kabelek 5x6 mm2, który przedłużaczem własnej roboty podłączyłem do gniazda siłowego na owym słupie i tak sobie mieszkałem W międzyczasie zakład energetyczny projektował linie, oglaszał przetargi itp itd Potem przyjechali chłopcy, postawili cztery słupy. Póżniej przyszli, od jednego z nich podłączyli kabelek, przenieśli skrzynkę ze słupa na ścianę domu, wymienili licznik na dwutaryfowy, dali mnóstwo papierów do podpisania i było po wszystkim, miałem przyłącze docelowe. Przerwa w dopływie prądu trwała kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 08.07.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Zero. Jeśli wcześniej zrobisz całość instalacji na działce, w chwili podłączenia prądu do skrzynek masz go w domu. Nie musisz czekać z instalacją do momentu aż ci prąd podłączą Tylko wczesniej musisz wiedziec w ktorym miejscu bedzie stac skrzynka . Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts