marcin_budowniczy 07.07.2005 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Na wstępie powiem, że używałem funkcji szukaj dużo znalazłem dot. służebności drogowej, ale tego co mnie interesuje nie znalazłem (zanim zapytam już się tłumaczę ) mianowicie: Tata zrobił podział swojej ziemi na dwie części z czego dostałem jedną z nich ale... Na podstawie projektu podziału działki (wykonanego przez geodetę) Prezydent mojego miasta wydał decyzję pozytywnie opiniującą podział ziemi pod warunkiem ustanowienia odpowidniej służebności drogowej. (w/g mnie wszystko jasne, droga do mojej działki należy do mojego taty i tata u notariusza wyraża zgodę na przejście, przejazd, media itp. czyli jego działka tj. droga zostaje obciążona na koszt mojej żebym mógł się do działki legalnie dostać i z niej wydostać . Występując o WZ zauważyłem, że moją działkę też obciążono DD drogą dojazdową i to sporo. Wkreślili - poszerzeżili drogę dotej pory 4 m. do 10 m w liniach rozgrniczających! Automatycznie działka się dużo zwęziła. I tu zgłupiałem bo: 1. Granice działki pozostały jak były, ale chyba nie dostanę zgody na budowę domku wchodząc poza linie DD? Będę płacił podatek za całą działkę pomimo tego że częśc jest pod DD. 2. Czy mogę sobie ogrodzić działkę zgodnie z granicą nie bacząc na DD (drogę dojazdową), która przebiega po części na mojej działce a w rzeczywistości jej tam niema. Droga jest na terenie taty i tam zostanie na zawsze. Tata nic przeciwko temu nie ma żebym z niej korzystał. I też namawia mnie do tego żebym grodził całość nie patrzył na tą wkreśloną DD. Czy to jest zgodnie z prawem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 08.07.2005 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 08.07.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Ta droga dojazdowa na Twojej działce pojawiła się w WZ czy w decyzji o podziale? Nie odwołałeś się? WZ są już prawomocne? 10 m szerokości? To chyba drogę wojewódzką chcą Ci tam założyć . Z tego co piszesz trudno skapować czy jest to jedna droga, tylko szersza (częściowo na Twojej działce, częściowo ojca, czy też z drugiej strony działki "założyli" ci inną drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 08.07.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 bardzo dziwna sprawa z tą drogą 10 m, my mamy służebność drogi od teściów 3,5 m do naszej działki oraz oni przez naszą również (za naszą działką mają kawałek pola) całą działkę mamy ogrodzoną a służebnośc dotyczy tylko przejazdu. wpis jest taki iż od granicy z dz. xxxxx jest pas 3,5 m jako droga dojazdowa (służebnośc). W urzędzie powiedzieli nam że służebności drogi nie nanosi się na mapy i możemy zagrodzić tą drogę tyle tylko że teściowie czy my możemy z niej korzystać do woli. w WZ zaznaczone jest tylko tyle ile jest w Akcie notarialnym. i to my płacimy za całą działkę z z ta drogą - odcinek który leży na naszym terenie. to bardzo dziwne że w WZ coś takiego napisali. wychodzi że u was auta ciężarowe bokiem będą jezdzić. niezły zgryz odwołaj się od decyzji jeśli możesz niech Ci wyjaśnią dlaczego taki zapis.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 08.07.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 A czy przypadkiem nie chodzi o odsunięcie się z zabudową do tych 10 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 08.07.2005 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 ...w skład tej poszerzonej drogi wchodzą obustronne chodniki po 1,2 m.Nie założyli mi nowej drogi tylko starą sobie znacząco poszerzyli moim i taty kosztem.Zrobie tak jak Edzio i ZIbi ogrodzę całość działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 08.07.2005 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Pamiętaj zaznaczyć, że masz ją płatną tylko w momencie zawarcia umowy, potem juz użytkowanie gratis (Tata, niech żyje 150 lat!, nie będzie żył wiecznie), potem i tak musisz się prosiś o przeprowadzenie mediów własciciela drogi, w/g mnie bezsens, ale tak u mnie kcą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts