Bart 13.11.2002 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Przeglądajac stare paiery znalazłem z żoną książeczkę mieszkaniową na nazwisko mojej żony. Co z tym dalej można zrobić?Okres oszczedzanie nie był zbyt długi i przypuszczam że zgromadzona kwota też jest niewielka. Zamieżamy budować dom czy można jakość to wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 13.11.2002 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Jak będziesz miał 20% zaawansowania możesz odebrac premie gwarancyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 13.11.2002 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Jak będziesz miał 20% zaawansowania możesz odebrac premie gwarancyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 13.11.2002 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 On 2002-11-13 12:51, Bart wrote: Okres oszczedzanie nie był zbyt długi i przypuszczam że zgromadzona kwota też jest niewielka. Kwota musi byc wyższa od 100 zł bys załapał się na premię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 13.11.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Przed, czy po denominacji Bo ja po denominacji miałam 6zł i premię dostałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 13.11.2002 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 On 2002-11-13 14:48, Alanta wrote: Bo ja po denominacji miałam 6zł i premię dostałam Jaki był to rok? Otrzymałam pismo z banku z czerwca 2001 r., w którym piszą między innymi tak: "gdy saldo na książeczkach mieszkaniowych jest niższe niż 100 zł.......... bez premii gwarancyjnej" Poszłam do banku, sprawdzić wysokość tejze premii, to pierwsze słowa "pani", pod warunkiem wyzszego wkładu niż 100 zł. Również ja wykorzystam przy zbudowaniu 20% domu. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Gajka dnia 2002-11-13 15:13 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 13.11.2002 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Oj nie pamiętam, 00 lub 01...To dziwne, ja miałam b.starą książeczkę z pełnym wkładem na M4 i się wysokości wkładu nie czepiali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankats 14.11.2002 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Przy kupnie mieszkania trzeba miec 60 % zaplacone, żeby można było uruchomić książeczkę. Ja miałam mało, zpremią wyszło 2 tys. Zawsze coś. Ale potrzebny jest wpis w hipotece (że to Twoje), albo złożenie wniosku w sądzie o taki wpis. Co oczywiście nie jest możliwe na etapie budowy bloku. Powiedzieli mi, że zapłacą później. Powyższe info mam z banków w Krakowie i Starachowicachankats Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ena 14.11.2002 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 Maz mial pelny wklad na M3 od 74r (i przez kilka lat placone bylo jeszcze 100 zl m-cznie).. z premia wyszlo 15700 zl. Pieniadze wyplacili po ok 50 dniach od przdstawienia aktu notarialnego. Skandal.. niezle ktos sie na tych ksiazeczkach dorobil..i nikt oprocz banku nie moze sobie nic policzyc... !Kiedys mieszkanie, a teraz na lazenke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 26.11.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 a czy ktoś może podesłać wzór pisma, które należy złożyć bankowi (chodzi o poświadczenie przez inspektora nadzoru - czyli w praktyce kierownika budowy - że zaawansowanie budowy jest już powyżej 20%) I tak na marginesie to kiedy to jest? Czy stan surowy otwarty daje już 20%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 27.11.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Zobacz w dziale "Dokumenty własne", chyba coś tam jest takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.11.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 a czy ktoś może podesłać wzór pisma, które należy złożyć bankowi (chodzi o poświadczenie przez inspektora nadzoru - czyli w praktyce kierownika budowy - że zaawansowanie budowy jest już powyżej 20%) I tak na marginesie to kiedy to jest? Czy stan surowy otwarty daje już 20%? Banki mają swoje "szimle" które możesz dać do podpisania kierownikowi budowy. Muszą być tam następujące elementy: - nazwisko inwestora - nr pozwolenia na budowę - lokalizacja - określenie, ze jest to budynek mieszkalny - % stanu zaawansowania - podpis i pieczątka - data wystawienia zaświadczenia. UWAGA ta data nie może być starsza niz bodaj, że 3 miesiące od daty złożenia wniosku do banku. Jest to swoisty absurd gdyż w tym czasie zaawansowanie prac może się tylko zwiększyć. % zaawansowania prac oblicza się kosztowo. W % zaawansowania prac wlicza się także zakupione i zeskładowane materiały budowlane. Czy stan surowy otwarty wystarczy? To zależy ile w kosztorysie cały dom pod klucz ma kosztować i ile ten "stan surowy otwarty" dotąd kosztował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 28.11.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts