Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książeczka mieszkaniowa

Bart

Recommended Posts

On 2002-11-13 14:48, Alanta wrote:

Bo ja po denominacji miałam 6zł i premię dostałam

Jaki był to rok?

Otrzymałam pismo z banku z czerwca 2001 r., w którym piszą

między innymi tak: "gdy saldo na książeczkach mieszkaniowych

jest niższe niż 100 zł.......... bez premii

gwarancyjnej"

Poszłam do banku, sprawdzić wysokość tejze

premii, to pierwsze słowa "pani", pod warunkiem wyzszego wkładu niż 100 zł.

Również ja wykorzystam przy zbudowaniu 20% domu.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Gajka dnia 2002-11-13 15:13 ]

Przy kupnie mieszkania trzeba miec 60 % zaplacone, żeby można było uruchomić książeczkę. Ja miałam mało, zpremią wyszło 2 tys. Zawsze coś. Ale potrzebny jest wpis w hipotece (że to Twoje), albo złożenie wniosku w sądzie o taki wpis. Co oczywiście nie jest możliwe na etapie budowy bloku. Powiedzieli mi, że zapłacą później. Powyższe info mam z banków w Krakowie i Starachowicach

ankats

Maz mial pelny wklad na M3 od 74r (i przez kilka lat placone bylo jeszcze 100 zl m-cznie).. z premia wyszlo 15700 zl. Pieniadze wyplacili po ok 50 dniach od przdstawienia aktu notarialnego. Skandal.. niezle ktos sie na tych ksiazeczkach dorobil..i nikt oprocz banku nie moze sobie nic policzyc... !Kiedys mieszkanie, a teraz na lazenke?

• 1 year później...
a czy ktoś może podesłać wzór pisma, które należy złożyć bankowi (chodzi o poświadczenie przez inspektora nadzoru - czyli w praktyce kierownika budowy - że zaawansowanie budowy jest już powyżej 20%)

I tak na marginesie to kiedy to jest? Czy stan surowy otwarty daje już 20%?

Banki mają swoje "szimle" które możesz dać do podpisania kierownikowi budowy.

Muszą być tam następujące elementy:

- nazwisko inwestora

- nr pozwolenia na budowę

- określenie, ze jest to budynek mieszkalny

- % stanu zaawansowania

- podpis i pieczątka

- data wystawienia zaświadczenia.

UWAGA ta data nie może być starsza niz bodaj, że 3 miesiące od daty złożenia wniosku do banku.

Jest to swoisty absurd gdyż w tym czasie zaawansowanie prac może się tylko zwiększyć.

% zaawansowania prac oblicza się kosztowo.

W % zaawansowania prac wlicza się także zakupione i zeskładowane materiały budowlane.

Czy stan surowy otwarty wystarczy? To zależy ile w kosztorysie cały dom pod klucz ma kosztować i ile ten "stan surowy otwarty" dotąd kosztował