nowy inwestor 07.07.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Witam,zamierzam kupić działkę. Niestety nie jest ona uzbrojona. Media znajdują się w odległości 100m. Media trzeba ciągnąć w drodze prywatnej.Napiszcie proszę jaki może być koszt podciągnięcia mediów:1. woda2. gaz3 prąd4. kanalizacjaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankazik 07.07.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Jeżeli myślisz o wszystkich mediach, które wymieniłeś, to - niestety - możesz się zbliżyc nawet do kosztu wybudowania niewielkiego domu Rozważ tak: woda - własne ujęcie prąd - musisz doprowadzić gaz - płynny ze zbiornika kanalizacja - szambo albo POŚ pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga70 05.08.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Woda u mnie 40 metrów - ok. 1500 zeta razem z usługą geodezyjną - wykonawca to miejscowe wodociągi. Sąsiedzi zadowoleni, ja się umawiam na prace we wrześniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 05.08.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Witam, zamierzam kupić działkę. Niestety nie jest ona uzbrojona. Media znajdują się w odległości 100m. Media trzeba ciągnąć w drodze prywatnej.Napiszcie proszę jaki może być koszt podciągnięcia mediów: 1. woda 2. gaz 3 prąd 4. kanalizacja Pozdrawiam Jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji, ja w związku z identycznymi dylematami rozpoczęłam wątek pompy ciepła w sondażach. U mnie kanalizacja - POŚ, prąd - linia energ. podziemna, natomiast dociągnięcie wodociągu i gazu ziemnego sondażowo wg moich znajomych to ok. 30tys. zł. Muszę to sprawdzić w odpowiednich zakładach, natomiast pompa ciepła i przy okazji odwiertów studnia to podobno ok. 40 tys. Wszystkie dane jeszcze bez potwierdzenia, ale pompa w eksploatacji jest dużo korzystniejsz cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hector 17.01.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Otóż jak masz do wybudowania linię energetyczną wbrew pozorom jest to korzystne rozwiązanie, opłaca się budowac linie ale nie dłuższe niż 210 m (powyżej tej magicznel liczby potrzebne sa specjalne pozwolenia) - ja miałem wybór albo prąd od sąsiada i płacę wtedy ok 4000 zł (za przydział mocy) + szafka i inne drobne wydatki lub wersja któraja przerobiłem czyli samodzielna budowa, wyszło szybciej i taniej, za prąd na działce w gniazdku zapłaciłem 2000 zł, cały trik polega na tym, że zakład energetyczny odkupuje od Ciebie linię którą zbudowałeś za cenę która pokrywa w znacznej części wydatki, ja zapłaciłem za kabel + robocizna + projekt itd 15 000 a ZE zwrócił mi 13 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgo77 20.01.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Witaj hector! z nieba mi spadłeś z tym postem!, mam podobną sytuację, tzn do wybudowania linię do zasilania docelowego jakieś 130 m, ZE napisał mi że postawi mi skrzynkę w takiej odległości od działki i ja mam wziąść sobie firmę z uprawnieniami, która położy mi ten kabel, który ja oczywiście kupię, napisz proszę na jakiej podstawie odkupili od Ciebie tą linię?, miło by było jakby dało się zaoszczędzić jakieś 10.000, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hector 20.01.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 cd o tym prądzie...były to umowy cywilnoprawne z ZE, 1-sza to "o przyłączenie do sieci"2-ga to "sprzedaży przyłącza energetycznego wraz z dokumentacją projektową"w jakiś sposób to musi wynikać z prawa energetycznego, ale nie zagłebiałem się w to, możesz poszukać sobie jeszcze kogoś do przyłaczenia wtedy sila przebicia wzrasta, napisz do mnie na GG to powiem szczegolowo jak to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIOUX 22.01.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 U mnie wyglada to tak:WODA - 2000 zl;PRAD - 2400 zl;GAZ - 2800 zl;Kanalizy niestety nie moge miec. Wszystkie media obok dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakowiak 31.01.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Jeśli chodzi o prąd to ja podłaczałem w 2005 (Enion Kraków). Opłata za podłączenie od słupa do skrzynki z licznikiem w ogrodzeniu wynikała z wyliczenia: ilość kilowatów wnioskowanej mocy*cena za 1kW (jeśli się nie mylę było to 100 zł dla przyłącza napowietrznego i 120 dla kablowego, z tym że przy większej odległości jest chyba 150). W tym jest skrzynka i licznik.W moim przypadku było to 11 kW i przyłącze kablowe więc opłata do ZE wynosiła około 1500 brutto. Nie wiem czy tak jest w całym kraju, ale u mnie Enion robi przetarg na przyłączenie i gość który wygrał mój, zgłosił się do mnie i załatwił wszelkie formalności związane z wykonaniem i odbiorem. Od skrzynki do domu to jest robota prywatna i to mnie kosztowało jeszcze 2 tys, ale w tym była druga skrzynka, 20m kabla w ziemi na mojej działce, połączenie rozdzielni, wykonanie uziemienia (bednarka w ziemi) i odbiór mojej instalacji w budynku. Tych wydatków by nie było gdybym wybrał przyłącze napowietrzne. Wtedy ZE doprowadza prąd do skrzynki z licznikiem na budynku ale ma to tę wadę że ZE nie pozwala zasłonić ociepleniem kabla który idzie po ścianie do skrzynki (w obawie przed podkradaniem energii) a skrzynka musi być na ścianie od ulicy. Proponuje zadzwonić do zakładu energetycznego i zapytać o koszt przyłaczenia lub poszukać cennika na stronie internetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 31.01.2006 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Opłata za podłączenie od słupa do skrzynki z licznikiem w ogrodzeniu wynikała z wyliczenia: ilość kilowatów wnioskowanej mocy*cena za 1kW (jeśli się nie mylę było to 100 zł dla przyłącza napowietrznego i 120 dla kablowego, z tym że przy większej odległości jest chyba 150). W tym jest skrzynka i licznik. mnie powiedzieli w wielickim oddziale Eniona, że za skrzynkę muszę sam zapłacic ok.500 pln a ceny poszły w górę po 1 stycznia i dla przyłącza napowietrznego wynosi 123 pln (brutto)za KW powiedz mi Krakowiak czy miałeś napisane w warunkach przyłączenia coś o tej skrzynce? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakowiak 01.02.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 mnie powiedzieli w wielickim oddziale Eniona, że za skrzynkę muszę sam zapłacic ok.500 pln a ceny poszły w górę po 1 stycznia i dla przyłącza napowietrznego wynosi 123 pln (brutto)za KW powiedz mi Krakowiak czy miałeś napisane w warunkach przyłączenia coś o tej skrzynce? pozdrawiam Coś tam było ale na pewno nic na temat płacenia. Cała moja opłata przyłaczeniowa wynikała z wyliczenia jak wyżej podawałem i na fakturze nie ma nic oprócz niej. Zadnej skrzynki. Ponieważ mam przyłącze kablowe to u mnie są dwie skrzynki - jedna na drugiej. Jedną na 100% dawał ZE, za tą drugą płaciłem elektrykowi który wykonywał przyłącze. Na Twoim miejscu podrążyłbym ten temat w ZE (co ci szkodzi zapytać o to samo w Rejonie Dystrybucji Podgórze na ul. Niwy, pod który podlega chyba Wieliczka) bo może to być zwykłe naciąganie naiwnych (taki biznes po Polsku ). O zasadach przyłączenia i cenach można poczytać na http://www.enion.pl/pl/zek/taryfa O właśnie widzę że jest o tym w punkcie 8.4 w drugim akapicie. Wygląda na to że w dla przyłącza kablowego szafka złączowo-pomiarowa jest w cenie. Przy napowietrznym trzeba chyba za nią zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 01.02.2006 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Stawki opłat za przyłaczenie podmiotów zakwalifikowanych do IV i V grupy przyłaczeniowej uwzgledniaja wydatki ponoszone na wykonanie prac projektowych i geodezyjnych, uzgodnienia dokumentacji, uzyskania pozwolen na budowe, zakup lub budowe elementów odcinków sieci słuacych do przyłaczenia podmiotów, wykonanie robót budowlano montaowych wraz z nadzorem, wykonanie niezbednych prób, a take opłaty za zajecie terenu. A jak to rozumieć? czy to znaczy że nie muszę robić projektu przyłącza ani uzgodnień, że to wszystko jest zawarte w cenie?bo juz kompletnie zgłupiałem... ale w sumie to chyba tylko do przyłącza kablowego...zapytam jutro w enionie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts