Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt uzbrojenia działki

Recommended Posts

• 4 weeks później...
Witam,

zamierzam kupić działkę. Niestety nie jest ona uzbrojona. Media znajdują się w odległości 100m. Media trzeba ciągnąć w drodze prywatnej.Napiszcie proszę jaki może być koszt podciągnięcia mediów:

1. woda

2. gaz

3 prąd

4. kanalizacja

Pozdrawiam

Jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji, ja w związku z identycznymi dylematami rozpoczęłam wątek pompy ciepła w sondażach. U mnie kanalizacja - POŚ, prąd - linia energ. podziemna, natomiast dociągnięcie wodociągu i gazu ziemnego sondażowo wg moich znajomych to ok. 30tys. zł. Muszę to sprawdzić w odpowiednich zakładach, natomiast pompa ciepła i przy okazji odwiertów studnia to podobno ok. 40 tys. Wszystkie dane jeszcze bez potwierdzenia, ale pompa w eksploatacji jest dużo korzystniejsz cenowo.

• 5 months później...
Otóż jak masz do wybudowania linię energetyczną wbrew pozorom jest to korzystne rozwiązanie, opłaca się budowac linie ale nie dłuższe niż 210 m (powyżej tej magicznel liczby potrzebne sa specjalne pozwolenia) - ja miałem wybór albo prąd od sąsiada i płacę wtedy ok 4000 zł (za przydział mocy) + szafka i inne drobne wydatki lub wersja któraja przerobiłem czyli samodzielna budowa, wyszło szybciej i taniej, za prąd na działce w gniazdku zapłaciłem 2000 zł, cały trik polega na tym, że zakład energetyczny odkupuje od Ciebie linię którą zbudowałeś za cenę która pokrywa w znacznej części wydatki, ja zapłaciłem za kabel + robocizna + projekt itd 15 000 a ZE zwrócił mi 13 000 zł

Witaj hector!

z nieba mi spadłeś z tym postem!, mam podobną sytuację, tzn do wybudowania linię do zasilania docelowego jakieś 130 m, ZE napisał mi że postawi mi skrzynkę w takiej odległości od działki i ja mam wziąść sobie firmę z uprawnieniami, która położy mi ten kabel, który ja oczywiście kupię, napisz proszę na jakiej podstawie odkupili od Ciebie tą linię?, miło by było jakby dało się zaoszczędzić jakieś 10.000, pzdr :D

cd o tym prądzie...

były to umowy cywilnoprawne z ZE, 1-sza to "o przyłączenie do sieci"

2-ga to "sprzedaży przyłącza energetycznego wraz z dokumentacją projektową"

w jakiś sposób to musi wynikać z prawa energetycznego, ale nie zagłebiałem się w to, możesz poszukać sobie jeszcze kogoś do przyłaczenia wtedy sila przebicia wzrasta, napisz do mnie na GG to powiem szczegolowo jak to zrobic

• 2 weeks później...

Jeśli chodzi o prąd to ja podłaczałem w 2005 (Enion Kraków). Opłata za podłączenie od słupa do skrzynki z licznikiem w ogrodzeniu wynikała z wyliczenia: ilość kilowatów wnioskowanej mocy*cena za 1kW (jeśli się nie mylę było to 100 zł dla przyłącza napowietrznego i 120 dla kablowego, z tym że przy większej odległości jest chyba 150). W tym jest skrzynka i licznik.

W moim przypadku było to 11 kW i przyłącze kablowe więc opłata do ZE wynosiła około 1500 brutto. Nie wiem czy tak jest w całym kraju, ale u mnie Enion robi przetarg na przyłączenie i gość który wygrał mój, zgłosił się do mnie i załatwił wszelkie formalności związane z wykonaniem i odbiorem. Od skrzynki do domu to jest robota prywatna i to mnie kosztowało jeszcze 2 tys, ale w tym była druga skrzynka, 20m kabla w ziemi na mojej działce, połączenie rozdzielni, wykonanie uziemienia (bednarka w ziemi) i odbiór mojej instalacji w budynku. Tych wydatków by nie było gdybym wybrał przyłącze napowietrzne. Wtedy ZE doprowadza prąd do skrzynki z licznikiem na budynku ale ma to tę wadę że ZE nie pozwala zasłonić ociepleniem kabla który idzie po ścianie do skrzynki (w obawie przed podkradaniem energii) a skrzynka musi być na ścianie od ulicy.

Proponuje zadzwonić do zakładu energetycznego i zapytać o koszt przyłaczenia lub poszukać cennika na stronie internetowej.

Opłata za podłączenie od słupa do skrzynki z licznikiem w ogrodzeniu wynikała z wyliczenia: ilość kilowatów wnioskowanej mocy*cena za 1kW (jeśli się nie mylę było to 100 zł dla przyłącza napowietrznego i 120 dla kablowego, z tym że przy większej odległości jest chyba 150). W tym jest skrzynka i licznik.

mnie powiedzieli w wielickim oddziale Eniona, że za skrzynkę muszę sam zapłacic ok.500 :o pln a ceny poszły w górę po 1 stycznia :x i dla przyłącza napowietrznego wynosi 123 pln (brutto)za KW

powiedz mi Krakowiak czy miałeś napisane w warunkach przyłączenia coś o tej skrzynce?

pozdrawiam

mnie powiedzieli w wielickim oddziale Eniona, że za skrzynkę muszę sam zapłacic ok.500 :o pln a ceny poszły w górę po 1 stycznia :x i dla przyłącza napowietrznego wynosi 123 pln (brutto)za KW

powiedz mi Krakowiak czy miałeś napisane w warunkach przyłączenia coś o tej skrzynce?

pozdrawiam

Coś tam było ale na pewno nic na temat płacenia. Cała moja opłata przyłaczeniowa wynikała z wyliczenia jak wyżej podawałem i na fakturze nie ma nic oprócz niej. Zadnej skrzynki. Ponieważ mam przyłącze kablowe to u mnie są dwie skrzynki - jedna na drugiej. Jedną na 100% dawał ZE, za tą drugą płaciłem elektrykowi który wykonywał przyłącze. Na Twoim miejscu podrążyłbym ten temat w ZE (co ci szkodzi zapytać o to samo w Rejonie Dystrybucji Podgórze na ul. Niwy, pod który podlega chyba Wieliczka) bo może to być zwykłe naciąganie naiwnych (taki biznes po Polsku :D ). O zasadach przyłączenia i cenach można poczytać na http://www.enion.pl/pl/zek/taryfa

O właśnie widzę że jest o tym w punkcie 8.4 w drugim akapicie. Wygląda na to że w dla przyłącza kablowego szafka złączowo-pomiarowa jest w cenie. Przy napowietrznym trzeba chyba za nią zapłacić.

Stawki opłat za przyłaczenie podmiotów zakwalifikowanych do IV i V grupy przyłaczeniowej

uwzgledniaja wydatki ponoszone na wykonanie prac projektowych i geodezyjnych,

uzgodnienia dokumentacji, uzyskania pozwolen na budowe, zakup lub budowe elementów

odcinków sieci słuacych do przyłaczenia podmiotów, wykonanie robót budowlano

montaowych wraz z nadzorem, wykonanie niezbednych prób, a take opłaty za zajecie

terenu.

A jak to rozumieć? :o czy to znaczy że nie muszę robić projektu przyłącza ani uzgodnień, że to wszystko jest zawarte w cenie?bo juz kompletnie zgłupiałem... :roll: ale w sumie to chyba tylko do przyłącza kablowego...zapytam jutro w enionie

pozdrawiam