mundzia 08.07.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Witam... nie wiem ile mam zamowic betonu na zalanie stropu terrivy 4.0/1 czyli wysokosc pustaka 21 cm, z po zalaniu strop ma 24 cm. jak to obliczyc? a moze ktos z Was wie ile trzeba przyjac? i czy to jest podane juz z betonem na zalanie wienca od razu, czy bez wienca? bo sie pogubilam w tym pozdrawiam i dziekuje za pomoc mundzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doli 08.07.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 dołączam się do pytania !!! strop teriva około 80 m2. I jeszcze jedno, czy na poddaszu (strop przy skosach) zrobić monolit, terivę, czy tylko karton - gips, czy ktoś ma jakieś doświadczenia ? Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.07.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Przy Terivie z rozstawem belek co 60 cm zużycie betnu na 1m2 stropu to 0.06323 m3/m2 stropu - bez wieńców. Teriva co 45 cm - 0,08078 m3/m2 stropu ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 08.07.2005 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Geno dziękuję... :) jak zawsze służysz w kwestaich betonu dobrą pomocą... jeszcze raz bardzo dziękuje mundzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.07.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Uzupełnie jeszcze trochę bo nie wiem dokładnie ,która to teriva... Teriva I - 0,0525 m3/m2 Teriva Ibis - 0,081 m3/m2 Teriva II - 0,103 m3/m2 Teriva III - 0,103 m3/m2 Na stronie jednego z producentów podane są nieco inne zużycia: http://www.prefabet-lubartow.com.pl/tech/24.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 08.07.2005 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 pole 5m./6m. około 3.5m sześciennego razem z wieńcem na dwóch ścianachczyli 0.085m3/1m2 ale nie ma problemów przecież oni zabieraja nadmiar betonu bez płacenia a i tak nikt nigdy nie wie ile tak naprawdę tego betonu wylali zawsze oszukaują też muszą z czegoś żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 08.07.2005 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Geno jeszcze raz WILEKIE DZIĘKI za pomoc!! !! !! mam strop z firmy konbet z roztawem belek co 60 cm nie wiem jaki to bis czy inny nie znam sie tak za bardzo ale bardzo mi pomogłeś i jeszcze raz bardzo dziękuję... pozdrawiam serdecznie mundzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 08.07.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Radziłabym przeliczyć matematycznie ile Wam potrzeba betonu i nie zapomnieć o ewentualnych nadprożach zalewanych ze stropem i miejscach, gdzie nie ma bloczków, jeśli takie macie. W zeszłym roku przy zalewaniu stropu zamówiliśmy sobie o połowe za mało betonu, bo korzystalismy z gotowych przelicznków na m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 08.07.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 U mnie na część stropu o powierzchni 60 m kw zamówiłem 9 m3 betonu i tylko odrobinka została. Były w tym wieńce, żebra rozdzielcze i balkon, ale nie było schodów. Oczywiście te 9m3 to duuuużo więcej niż wychodzi z informacji producenta (tam nie uwzględniają wieńców i innych elementów, ale to akurat bardzo łatwo sobie dodać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 08.07.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Najlepiej to wszystko dokładnie policzyć, ale znajomy pompiarz(do betonu) mówił mi, że średnio na domkach wychodzi ok.0.2m3 betonu na 1m2 stropu łącznie z wieńcami . Jak coś zostanie to trzeba mieć w zanadrzu jakiś szaluneczek do ogrodzenia czy coś takiego. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 08.07.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Przy Terivie z rozstawem belek co 60 cm zużycie betnu na 1m2 stropu to 0.06323 m3/m2 stropu - bez wieńców. Teriva co 45 cm - 0,08078 m3/m2 stropu ..... Geno, a ja myślałem, że odpowiednio: 0.063235 i 0,8079 a moze wygodniej byłoby w mm. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.07.2005 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Przy Terivie z rozstawem belek co 60 cm zużycie betnu na 1m2 stropu to 0.06323 m3/m2 stropu - bez wieńców. Teriva co 45 cm - 0,08078 m3/m2 stropu ..... Geno, a ja myślałem, że odpowiednio: 0.063235 i 0,8079 a moze wygodniej byłoby w mm. pzdr Budulec please - nie "cfaniakuj" - podałem zużycie zgodnie z KNR.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danutka 09.07.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 U mnie też wyszło dużo więcej betonu niż wynikałoby to z przelicznika (żebra rozdzielcze, wieniec). W sumie na powierzchnię 167m2 wyszło 21m3 betonu.Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.07.2005 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 U mnie też wyszło dużo więcej betonu niż wynikałoby to z przelicznika (żebra rozdzielcze, wieniec). W sumie na powierzchnię 167m2 wyszło 21m3 betonu. Danka wience,podciagi itd . nie wchodza w zakres normy zuzycia betonu - bo de fakto w sensie produktu jaki oferuje producent nie jest to element stropu (oczywiscie w sensie konstrukcyjnym jest) - nikt przeciez nie sprzedaje pustakow,belek razem z podciagami i wieńcami - te się liczy jako odzielne elementy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 10.07.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Tak trochę głupio zapytam: ile kubików betonu wchodzi do gruchy na podwoziu "tatry"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 10.07.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Tak trochę głupio zapytam: ile kubików betonu wchodzi do gruchy na podwoziu "tatry"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 11.07.2005 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Bardzo dziękuję Wam wszystkim za rady i pomoc... mam juz mniej więcej orientację w tym czego sie mogę spodziewać :) dziękuję jeszcze raz bardzi serdecznie mundzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 11.07.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Nie chcę tu wywoływać kolejnej polemiki nt wyższości monolitu ale lekko mnie zszokowały podane przez Was zużycia. Przeliczyłem sobie podane przez Was wielkości i wyszło mi od 0,125 do 0,2 m3/m2 stropu. Ja zalewałem monolit o grubości płyt 14, 16 i 18cm, z wieńcami, podciągami itp i wyszło mi 0,2125 m3/m2. Czyli niewiele więcej - i to mnie zdziwiło. Czasem mam wrażenie że to wykonawcy Wam wybierają stropy które im szybko i łatwo ułożyć. Wybór stropu gęstożebrowego moim zdaniem nie jest uzasadniony ani kosztowo ani jakościowo z punktu widzenia inwestora. Mój kręcił nosem, potem przygotowywał strop równe 2 tygodnie - ale ja na początku uciąłem wszelkie dyskusje nt zmiany technologii stropu. Wiem wiem, trzeba kupić deski na szalowanie (do wykorzystania) oraz stal, ale to wszystko i tak wyszło mnie poniżej 100zł/m2. Czego i Wam życzę Pozdrawiam tych z gęstymi żebrami - monolityczny KaiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.07.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Nie chcę tu wywoływać kolejnej polemiki nt wyższości monolitu ale lekko mnie zszokowały podane przez Was zużycia. Przeliczyłem sobie podane przez Was wielkości i wyszło mi od 0,125 do 0,2 m3/m2 stropu. Ja zalewałem monolit o grubości płyt 14, 16 i 18cm, z wieńcami, podciągami itp i wyszło mi 0,2125 m3/m2. Czyli niewiele więcej - i to mnie zdziwiło. Czasem mam wrażenie że to wykonawcy Wam wybierają stropy które im szybko i łatwo ułożyć. Wybór stropu gęstożebrowego moim zdaniem nie jest uzasadniony ani kosztowo ani jakościowo z punktu widzenia inwestora. Mój kręcił nosem, potem przygotowywał strop równe 2 tygodnie - ale ja na początku uciąłem wszelkie dyskusje nt zmiany technologii stropu. Wiem wiem, trzeba kupić deski na szalowanie (do wykorzystania) oraz stal, ale to wszystko i tak wyszło mnie poniżej 100zł/m2. Czego i Wam życzę Pozdrawiam tych z gęstymi żebrami - monolityczny KaiM Gęstożebrowy to po prostu w znacznym stopniu prefabrykowany strop - a prefabrykacja ma przyepieszyć wykonanie - to jes główna zaleta gęstożebrowych + oczywiście zaleta dla architektów bo sobie z takim spokojnie poradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts