Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile betonu wchodzi na zalanie terrivy?

Recommended Posts

Witam... nie wiem ile mam zamowic betonu na zalanie stropu terrivy 4.0/1 czyli wysokosc pustaka 21 cm, z po zalaniu strop ma 24 cm. jak to obliczyc? a moze ktos z Was wie ile trzeba przyjac? i czy to jest podane juz z betonem na zalanie wienca od razu, czy bez wienca? bo sie pogubilam w tym :(

pozdrawiam i dziekuje za pomoc :)

mundzia

Uzupełnie jeszcze trochę bo nie wiem dokładnie ,która to teriva...

Teriva I - 0,0525 m3/m2

Teriva Ibis - 0,081 m3/m2

Teriva II - 0,103 m3/m2

Teriva III - 0,103 m3/m2

Na stronie jednego z producentów podane są nieco inne zużycia:

http://www.prefabet-lubartow.com.pl/tech/24.html

Radziłabym przeliczyć matematycznie ile Wam potrzeba betonu i nie zapomnieć o ewentualnych nadprożach zalewanych ze stropem i miejscach, gdzie nie ma bloczków, jeśli takie macie. W zeszłym roku przy zalewaniu stropu zamówiliśmy sobie o połowe za mało betonu, bo korzystalismy z gotowych przelicznków na m2.

U mnie na część stropu o powierzchni 60 m kw zamówiłem 9 m3 betonu i tylko odrobinka została. Były w tym wieńce, żebra rozdzielcze i balkon, ale nie było schodów. Oczywiście te 9m3 to duuuużo więcej niż wychodzi z informacji producenta (tam nie uwzględniają wieńców i innych elementów, ale to akurat bardzo łatwo sobie dodać).

Przy Terivie z rozstawem belek co 60 cm zużycie betnu na 1m2 stropu to 0.06323 m3/m2 stropu - bez wieńców.

Teriva co 45 cm - 0,08078 m3/m2 stropu .....

Geno, a ja myślałem, że odpowiednio: 0.063235 i 0,8079 :D

a moze wygodniej byłoby w mm.

pzdr

Budulec please - nie "cfaniakuj" - podałem zużycie zgodnie z KNR.... :wink:

U mnie też wyszło dużo więcej betonu niż wynikałoby to z przelicznika (żebra rozdzielcze, wieniec). W sumie na powierzchnię 167m2 wyszło 21m3 betonu.

Danka

wience,podciagi itd . nie wchodza w zakres normy zuzycia betonu - bo de fakto w sensie produktu jaki oferuje producent nie jest to element stropu (oczywiscie w sensie konstrukcyjnym jest) - nikt przeciez nie sprzedaje pustakow,belek razem z podciagami i wieńcami - te się liczy jako odzielne elementy.....

Nie chcę tu wywoływać kolejnej polemiki nt wyższości monolitu ale lekko mnie zszokowały podane przez Was zużycia. Przeliczyłem sobie podane przez Was wielkości i wyszło mi od 0,125 do 0,2 m3/m2 stropu. Ja zalewałem monolit o grubości płyt 14, 16 i 18cm, z wieńcami, podciągami itp i wyszło mi 0,2125 m3/m2. Czyli niewiele więcej - i to mnie zdziwiło.

Czasem mam wrażenie że to wykonawcy Wam wybierają stropy które im szybko i łatwo ułożyć. Wybór stropu gęstożebrowego moim zdaniem nie jest uzasadniony ani kosztowo ani jakościowo z punktu widzenia inwestora. Mój kręcił nosem, potem przygotowywał strop równe 2 tygodnie - ale ja na początku uciąłem wszelkie dyskusje nt zmiany technologii stropu. Wiem wiem, trzeba kupić deski na szalowanie (do wykorzystania) oraz stal, ale to wszystko i tak wyszło mnie poniżej 100zł/m2. Czego i Wam życzę

Pozdrawiam tych z gęstymi żebrami - monolityczny KaiM :lol:

Nie chcę tu wywoływać kolejnej polemiki nt wyższości monolitu ale lekko mnie zszokowały podane przez Was zużycia. Przeliczyłem sobie podane przez Was wielkości i wyszło mi od 0,125 do 0,2 m3/m2 stropu. Ja zalewałem monolit o grubości płyt 14, 16 i 18cm, z wieńcami, podciągami itp i wyszło mi 0,2125 m3/m2. Czyli niewiele więcej - i to mnie zdziwiło.

Czasem mam wrażenie że to wykonawcy Wam wybierają stropy które im szybko i łatwo ułożyć. Wybór stropu gęstożebrowego moim zdaniem nie jest uzasadniony ani kosztowo ani jakościowo z punktu widzenia inwestora. Mój kręcił nosem, potem przygotowywał strop równe 2 tygodnie - ale ja na początku uciąłem wszelkie dyskusje nt zmiany technologii stropu. Wiem wiem, trzeba kupić deski na szalowanie (do wykorzystania) oraz stal, ale to wszystko i tak wyszło mnie poniżej 100zł/m2. Czego i Wam życzę

Pozdrawiam tych z gęstymi żebrami - monolityczny KaiM :lol:

Gęstożebrowy to po prostu w znacznym stopniu prefabrykowany strop - a prefabrykacja ma przyepieszyć wykonanie - to jes główna zaleta gęstożebrowych + oczywiście zaleta dla architektów bo sobie z takim spokojnie poradzą :wink: