Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile dawać kasy ekipie w czasie budowy ?

doli

Recommended Posts

Jak w temacie - słyszałam różne zdania, powiem jak jest u mnie:

Buduja naraz dwa domy mój i moich przyjaciół na działce obok. Za obydwa mają dostać 31.000 (mój 16.000, znajomych 15.000) wszystko oprócz balchy na dachu. Jesteśmy na etapie zalewania stropów - ekipa jest OK, jesteśmy z nich bardzo zadowoleni, ale co tydzień chcą dostawać kasę i tak już do stropów dalismy im łącznie 14.500 zł, więc zostało jeszcze do końca 16500 zł jak myslicie - ile zostawić na koniec pracy ? - czy 10.000 zł na koniec wystarczy, czy może za mało, żeby się do końca starali ? proszę o porady :-?

U mnie większość jest zrobiona - pozostało uzupełnienie drobnych tematów - gdzieś nam zabraklo nadbitki, trzeba uzupełnić scianki bo dojechal materiał którego niesttey w niewielkiej ilosci tez zabrakło, podkuć strop w miesjcu gdzie szalunek troszkę puscił - na koniec zostało nam 6 000 do zapłaty - będzie juz jako ostateczne rozliczenie.

Wg mnie można płacić za wykonane roboty i wbudowane materiały + ew. zaliczka na materiały.

Mój wykonawca co mniej-więcej 3 tygodnie przedstawia mi jakie prace wykonał, robimy odbiór i płacę za te roboty i zużyte materiały. Do tego daję zaliczkę na materiały (część osób będzie zaraz przeciwna).

Podziel sam lub z pomocą ekipy pozostałe prace na etapy i oszacuj koszt każdego z nich (robocizna + materiał) i wg tego płać.

Nie widze powodu, żeby nie płacić za wykonane prace od razu po ich zakończeniu,