Mn1s1ek 08.07.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Kupiłem mieszkanie w bloku. Chciałbym wymienić grzejniki i zmienić rurki od pionów na miedziane i schować je wścianę.Czy można to jakoś zrobić bez spuszczania wody z instalacji w całym bloku - nie usmiecha mi się płacić za kilkadziesiąt (lub kilkaset) metrów wody...A grzejniki wyglądają tak:http://www.biskupiec.mm.pl/~pam/05_temp/foto/1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 08.07.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Ale spółdzielnie mimo ze to nie najlepsza praktyka po sezonie spuszczają często wodę - może uda ci sie wstrzelic w taki okres. Patentem na zdjecie grzejników jest zamrożenie wody (pewnie jakieś częściowe)- wiem ze znajomy pracujący w Niemczech był zachwycony taką możlwiością - do tego jest jednak potzrebny jakiś specjalny sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 08.07.2005 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Też tak myślałem, że spuszczają ale się właśnie dowiedziałem, że jednak NIE ! Bo większa korozja no i ... oszczędności.A z tym zamrażaniem to ciekawe - trzeba tylko załatwić trochę ciekłego azotu i oblać nim kawałek pionu...A może coś prostszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 08.07.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Więcej takich spółdzielni proszę......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 08.07.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 zalejesz ciekłym azotem stukniesz i cały pion do wymiany ciekawa perspektywa a pytanie w stylu leona_z_katowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 08.07.2005 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 zalejesz ciekłym azotem... To był oczywiście żart - poszukuję bardziej dostępnego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 08.07.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Spytaj w spółdzielni.Ten sprzęt jest już bardziej dostępny jak słyszałem. Obejmuje rurę i zamraża czasowo jej odcinek tworząc korek z lodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.07.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Tylko odcinkowe zamrożenie. Pytanie, czy użycie tego sprzętu nie będzie kosztowalo więcej niż koszt spuszczenia wody.Wodę wystarczy zresztą spuścić tylko do Twojego poziomu?? Zamrożenie stosuje się raczej przy krotkotrwajacych robotach - wymiana zaworu, grzejnika, wpięcie zaworu itp. By skrócić czas użycia tego sprzętu do minimum, należałoby wszystkie prace wykonania równoległej instalacji + wykucia wykonać wcześniej a przy użyciu zamrożenia dokonać jedynie przepięcia starej instalacji na nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 08.07.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Kupiłem mieszkanie w bloku. Chciałbym wymienić grzejniki i zmienić rurki od pionów na miedziane i schować je wścianę. Czy można to jakoś zrobić bez spuszczania wody z instalacji w całym bloku - nie usmiecha mi się płacić za kilkadziesiąt (lub kilkaset) metrów wody... A grzejniki wyglądają tak: http://www.biskupiec.mm.pl/~pam/05_temp/foto/1.jpg Mn1s1ek cena wody uzupełniającej u mnie to 7,62 netto za m3. Cena nie jest więc wysoka, a założę się że nie będziesz musiał spuszczac ani kilkanaście, ani kilkadziesiąt metrów sześciennych wody. Ja za spuszczenie wody nie zapłaciłem nic. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 08.07.2005 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Wodę wystarczy zresztą spuścić tylko do Twojego poziomu?? Pech chciał, że mam mieszkanie na parterze... Właśnie się dowiedziałem, że mój wujo ma dostęp do "zamrażarki" więc mam chyba problem z głowy )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larzwo 08.07.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Chciałbym wymienić grzejniki i zmienić rurki od pionów na miedziane i schować je wścianę. po co wymieniać grzejniki? i tak w przypadku nowych sprawnosć ich wzrosnie minimalnie. chyba, że zlezy Ci na estetyce. zamiana rurek na miedz ( tylko u siebie w domu) jak dla mnie bezsensowne posuniecie. poza tym dowiedz sie czy przypadkiem spóldzielnia nie bedzie robiła wymiany rur za jakis rok czy dwa.... Czy można to jakoś zrobić bez spuszczania wody z instalacji w całym bloku - nie usmiecha mi się płacić za kilkadziesiąt (lub kilkaset) metrów wody... wystarczy z pionów które masz w mieszkaniu. nie powinno być tego wiecej niz 10mł. u mnie była woda spuszczana raz w sezonie i dwa razy poza sezonem grzewczym na moje "widzimisię" i nie zapłaciłem ani grosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 08.07.2005 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Właśnie głównie zależy mi na ESTETYCE ! Stare grzejniki wyglądają koszmarnie, nie pomoże już nawet pomalowanie - jest juz na nich kilka warstw łuszczącej się farby.A rurki doprowadzające do nich wodę wyglądają podobnie i położone są strasznie krzywo i koślawo - biegną na wierzchu przez pół ściany. Nie jestem przesadnym estetą ale dzisiejszy standard wykończenia jest troszke inny.Dlatego wymieniam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts