Nefer 07.05.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Potrafia szybko rosnąć ( te maja ok 5lat) http://images1.fotosik.pl/62/gunficc2k9euubu9.jpg http://images4.fotosik.pl/26/qy0452o86p9zu2tg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.05.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Ja tak jeszcze wtącę do pierwszych pytań gdzie sadzić.Brzoza jest gatunkiem bardzo światłożądnym. W zawiązku z tym nie należy jej sadzić w miejscach zacienionych i w duzym zwarciu w innymi gatunkami. Ma małe wymagania do gleby jednak sama jako gatunek silnie transpirujący mocno osusza glebę. Dodatkowo jesli chcemy mieć brzozę przy innym drzewie pamiętajmy, że brzoza to "brzydki" gatunek i mechanicznie uszkadza drzewa rosnące poprzez biczowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasia 10.05.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Mam pytanie gdzie kupujecie swoje brzozy?Słyszałam, że można te drzewa kupować w szkółkach leśnych(tam podobno są tanie). Ale czy one nie są gorszego gatunku niż te sprzedawane w centrach ogrodniczych, a może do ogrodów sadzi się jakieś specjalne odmiany(wolniej rosnące, bardziej rozkrzewine??)Jestem laikem. Chciałabym posadzić kilka(2-3) i bardziej zależy mi na jakości niż ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.05.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Zależy co chcesz mieć. Jeśli ma to być taka zwykłą normalna brzoza o pokroju nornalnego drzewa to wystarczy taka ze szkółki leśnej (ale to już nie pora, nie słyszałęm, by brzozy hodowano w pojemnikach - z zakrytym sestemem korzeniowym). Jeśli ma to być szczepiona - niska lub co tam ludziska wymyślają to tylko z centrum ogrodniczego - chyba, że lokalna szkółka leśna bawi się w coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 11.05.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Marek Mazon - pisałeś, że swoją brzozę ostro tniecie... Ja muszę podciąc kilka - kiedy najlepiej ciąć? Wiosna? jesień?buzia K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 12.05.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam! najlepsze cięcia są w styczniu, lutym. nie można ciąć na wiosnę! brzozy strasznie wtedy "płaczą" a jesienią jak niezdążą zdrewnieć to mogą uschnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 21.08.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Witam Ja tak jeszcze wtącę do pierwszych pytań gdzie sadzić. Brzoza jest gatunkiem bardzo światłożądnym. W zawiązku z tym nie należy jej sadzić w miejscach zacienionych i w duzym zwarciu w innymi gatunkami. Ma małe wymagania do gleby jednak sama jako gatunek silnie transpirujący mocno osusza glebę. Dodatkowo jesli chcemy mieć brzozę przy innym drzewie pamiętajmy, że brzoza to "brzydki" gatunek i mechanicznie uszkadza drzewa rosnące poprzez biczowanie. Działka po lewej stronie naszego domu jest na nasypie wys. około 1,5m, mamy wysoki murowany płot który chcielibyśmy w jakiś sposób zasłonić. Sąsiadujemy z łąką na której rosną samosiejki - sosny (i ponieważ ten teren jest wyrównywany spychaczem i dzielony na działki budowlane) więc powoli przesadzam sosny na swoją działkę. Żonie bardzo podobają się brzozy, znalazłem na tej łące kilka sztuk i przesadziłem jedną z nich do siebie. Posadziłem ją przy tym wysokim płocie, z lewej odl. ok 2m ma jako sąsiedztwo jodłę, z prawej ok. 1,5m - agrest czerwony, z tyłu płot, z przodu ok. 2,5m kompostownik. Rafałek: wspomniałeś o osuszaniu, jak myslisz czy mojej jodle i agrestowi coś "grozi" ze strony brzozy? Czy lepiej wyeliminować brzozę? Pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 21.08.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Marek Mazon - pisałeś, że swoją brzozę ostro tniecie... Ja muszę podciąc kilka - kiedy najlepiej ciąć? Wiosna? jesień? buzia K. hm... ostatnio cialem na jesien i jakos nie uslchla... w tym roku tez bedziemy cieli... po ostatnim cieciu nie wiele urosla w gore... wlasciwie chyba w ogole... co dziwne, nie wydaje sie tez byc duzo gesciejsza, ale to moze dlatego ze juz poporstu jest bardzo gesta. hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanek 05.09.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Witam serdecznie.Szukam informacji na temat sadzenia drzewek co jest mi do tego potrzebne jaki nawóz w jaki sposób się to praktycznie robi od niedawna mam działkę i chcę na niej posadzić pierwsze drzewko …… dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 06.09.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 stanek: jakie "drzewko" ? Owocowe, iglak? Moja pierwsza jabłonka została po prostu wsadzona do dziury, przysypana ziemią i podlana. To był czas budowy i nie było możliwości "bawienia się" w nawożenie... Teraz już mieszkamy i więcej czasu poświęca się na prace w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 02.05.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Podciągam temat. Kusi mnie zagajnik brzózek-samosiejek pod lasem. Można jeszcze je przesadzać czy czekać do jesieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yonagold 02.05.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Brzozy niby ładne drzewka, nawet ludzie jakiś sok z nich potrafią wydobyć. . . Ale jak się rozrosną to mogą być zagrożeniem dla domku. Dlatego moim zdaniem brzozy tak ale troszkę dalej... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 02.05.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Podciągam temat. Kusi mnie zagajnik brzózek-samosiejek pod lasem. Można jeszcze je przesadzać czy czekać do jesieni? no właśnie, bo ja też mam takie zapędy???? dwa lata temu w środku lata przesadzałam tak śwoerczki, nic im nie było i nadal pieknie rosną??? czy to się uda z brzózkami, może po prostu wybrać mniejsze egzemplarze??? żona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.05.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 jesienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 02.05.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 02.05.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 my ratowaliśmy brzozy rosnace w obrysie domu. Przesadzaliśmy na przedwiośniu, jak jeszcze liści nie było - wszystko ok, przyjęły się. Jedna - duża już była - miała już liście - z nią było gorzej, ale przyjęła się - trzeba tylko pamiętać o podlewaniu... i oczywiście o tym, że brzozy to straszne śmieciuchy - drobne liście sypią sie przez całą jesień, a potem to wszystko trzeba grabic, brrr....K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentile 03.05.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Wszystkie drzewa to tzw "smieciuchy" bo gubią liscie ale tylko w kategoriach ludzkiego postrzegania. Te tzw śmiecie w postaci lisci, igieł itp to niezbędny dla ciagłości wegetacji składnik. Liście są nawozem, wzbogacaja glebę, bez nich doszłoby do szybszego jej wyjałowienia. Stanowia baze ściółki leśnej i budulec próchnicy. Smiecie sensu stricto produkuje tylko człowiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 03.05.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 nefer jak zrobiles ta brzozke na pierwszej fotce? mam jakies 7-8 brzoz zasadzonych w rzedzie przy plocie mam zamiar doporowadzic je do wysokosci okolo 2 m i wlasnie zrobic z nich placzace dzieki czemu uzyskam ciekawy szczelny zywoplot tylko jeszcze nie wiem jak mam je tak powyginac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 03.05.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 gentile - wszystko sie zgadza.... tylko zdaje się, ze mówimy o róznych sprawach - mój ogród nie jest tworem natury. Tworzę go od zera (szczere pole perzowe z kilkoma brzozowymi i sosnowymi samosiejkami). Czerpię oczywiscie na maksa z natury, ale ogród ten ma mi być użyteczny - dlatego nie chcę na trawniku rozkładającej się warstwy liści, choćby nie wiem jak ekologiczne/naturalne było to zjawisko. Myślę, że zgodzi się ze mna większość osób, które zakładały trawniki w swoich ogrodach. Dlatego wspomniałam o tym śmieciuszeniu - brzozy dostarczają mnóstwo roboty i trzeba sie z tym liczyć zciagając je do ogrodu. Taka czeremcha na ten przykład dla porównania ma liście wieksze i zrzuca je niemal wszystkie na raz (no w porownaniu z brzozą to tak mozna powiedzieć), wiec wszystkie można zgrabić przed zimą na dwa podejścia. A z liśćmi brzozy można wojować całą jesień, a na wiosnę i tak zostanie. Ot co myślę o brzozach, oprócz tego, że są piękne...I żeby cię trochę uspokoić - segreguję swoje śmieci.buzia _ K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentile 03.05.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Spróbuj choć raz nie "sprzątać" liści po brzozie czy innych drzewach. Ja nigdy tego nie robie, pomijajac zamiatanie tarasu i czyszczenie rynien. Jesienne wiatry wymiotą jakies 60 %,lub wiecej. Reszta doskonale rozłoży sie i wkomponuje w glebe tak ze na wiosne praktycznie nie bedzie po nich śladu.A nawet jeśli w całości nie znikną to nie są to śmieci i nie wymagają sprzątania. w końcu ogród nie musi być sterylnym obszarem, niczym z katalogu Castoramy czy Obi bo to śmiertelnie nudne. Odrobina natury nikomu nie zaszkodziła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts