Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Edziecko

mordka

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Witam mamy forumowe. Ja jestem dumną mamą 2 latka (prawie) - Michałka. Czytam Dziecko w formie papierowej ale może czas zajrzeć na forum internetowe. W planach budowa domu i drugie dziecko. Moja koleżnaka stwierdziła ze jestem "heroiną" mając takie plany. Chętnie tu zajrzę i wymienię doświadczenia z rodzicami-budowniczymi. Pozdrawiam Ciechanka

• 2 weeks później...

I ja dzielę z Wami to dożywotnie hobby :wink:. Mam dwójeczkę: córcia lat 7 i synek 1,5 roku (..oraz trzecie w nieśmiałych planach...).

I ja także zaglądałam kiedyś często na edziecko, ale już mi trochę przeszło (wiadomo, człowiek z czasem krzepnie i radzi sobie bez konsultacji z różnymi problemami). Myślę że i to forum jest poniekąd "przechodnie" - pojawiają się pełni zapału nowi, "zieloni" budowniczy (jak np. Mordka - pozdrawiam! - i ja), a "wybudowani" wyjadacze z wolna znikają, by kontemplować swój nowy dom i oddawać się innym hobby...

Przy okazji jednak mam pytanie do Mam już mieszkających w swoich nowych domach z dala od miasta: czy zapisujecie (albo przenosicie)dzieci do szkół w nowym miejscu zamieszkania, czy wozicie do większego miasta (bo teoria teorią, a życie życiem)?

Alicjanka, Majka, inne Mamy Zadomowione - odezwijcie się.

Dopiero teraz tutaj zajrzałam, już odpowiadam.

Nasze dzieci - Ania 11lat i Michał 7 lat chodzą w dalszym ciągu do szkoły w Krakowie. Codziennie rano zawozimy ich do szkoły, potem idą na obiad do Babci /mieszka naprzeciwko szkoły/, wracają do domu najwcześniej na 17-stą. Ostatnio nawet o 20-stej.

Wiem, że nie jest to najlepsze dla nich, ale ze szkoły /1km od domu/ nie miałby kto ich odebrać, my długo pracujemy. Szkoła do której chodzą w Krakowie jest mała /po 1 klasie z rocznika/. Za 1,5 roku Ania pójdzie do gimnazjum, będziemy się starali aby trafiła do położonego w pobliżu pracy Tomka.

Dzieci po szkole chodzą na zajęcia dodatkowe - schola, zuchy, basen.

Wiem, że część rodziców przepisuje dzieci do szkół wiejskich, które w przeważającej większości są lepsze od miejskich :razz:

Magmi,

Mam dwoje dzieci Anię w 1 klasie (lat obecnie 8 ) i Gosię lat 5. U nas budowa była tak zaplanowana, żeby wprowadzić się przed wrześniem, bo chciałam, żeby dziecko nie musiało zmieniać szkoły z Pruszkowa na Grodzisk. Zdecydowałam się jednak w międzyczasie dać Anię do szkoły w Podkowie Leśnej, która jest między Pruszkowem a Grodziskiem. Powodem tej decyzji było to, że w Grodzisku w którym mieszkam obecnie są same "molochy", np z siedmioma klasami pierwszymi. Po drugie mimo, że mieszkam w tym mieście łatwiej nam dojechać kolejką spod domu do Podkowy, niż samochodem (którego nie mam) do którejkolwiek z miejscowych szkół. Tak więc zapisałam Anię od września do Podkowy a Gosię do przedszkola w Grodzisku (o 1 przystanek kolejką od naszego obecnego domu). Niestety przeprowadzka omskła się o 2 miesiące, wobec czego przedszkole na nas czekało, ale do szkoły trzeba było dziecko z Pruszkowa wozić. Było to bardzo uciążliwe lokomocyjnie, bo w jedną stronę trzeba było jechać autobusem i kolejką. Musiała wtedy z nami zamieszkać mama, która się tylko tym zajmowała, żeby Anię dowozić i przywozić. Podsumowując ja chciałam dziecku oszczędzić zmieniania szkoły na samym jej początku. Szkołe jednak wybierałam kierując się głównie jej opinią, dojazdem i warunkami (w Podkowie są tylko 2 klasy pierwsze).

Pozdrawiam,

Alicja

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2003-03-24 14:53 ]

• 1 month później...
Hej, ja tez mam dwie pociechy, jedna niedługo kończy pierwszą klasę, druga niedługo kończy 4 lata :smile: Młodsza od września pójdzie do przedszkola, dotychczas miała nianię, ale cóż budowa kosztuje. Posyłam ja do sprawdzonego przedszkola mimo że po przeprowadzce będzie dalej. Zastanawiam się natomiast co ze szkołą starszej. Może ktoś ma doświadczenia ze zmianą szkoły w pierwszych latach

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Uuuuu! :D jakia fajna dyskusja!!!

O swoich dzieciach nie będę pisał bo już dorosłe, ale od prawie trzech lat jestem dziadkiem! To jest dopiero przyjemność! Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy i tatusiów.

Tomek