Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za duży otwór okienny.

Recommended Posts

Niestety nie zwróciłem uwagi na to co robią murarze i teraz mam otwór w murze o wymiarach 2090x1560 gdzie ma być montowane okno o wymiarach 2065x1435. Wydaje mi się że te 12,5 cm to zdecydowanie za dużo jak na montaż parapetu i piankę montażową. Wysokość parapetu wychodzi na około 80 cm, nie chciałbym go podnosić podmurowując otwór. Wolałbym zmniejszyć otwór od góry – czy jest taka możliwość aby w prosty sposób nadbudować wnękę okienną o jakieś 5 cm?

jasne :)

wystarczy ze zamontujesz okno tak jak chcesz, zuzyjesz wiecej piany niz potrzeba, zakotwisz !!!!! dokladnie gore !!! (jesli kotwy za krotkie to je przedluz koniecznnie a nie zaginaj ich pod katem prostym do okna -jak inni to robia - to blad!!!. a pozniej te szpare wykoncz - albo tynkiem albo styropianem i siatka - dowolnie :) kotwa powinna byc lekko odchyona od swojej pierwotnej pozycji po wcisnieciu w rowki)

Hola mości panowie, czy nie będzie tak, że będzie nadproże a pod nim, we wnęce okiennej kawałek ścianki i dopiero rama okienna? Żeby to głupio nie wyglądało...

Ja mam jedno nadproże za wysoko w porównaniu do innych (o ok. 20cm) i zostanie to wyrównane GK (a więc na gotowo wnęka okienna będzie identyczna jak pozostałe).

Hola mości panowie, czy nie będzie tak, że będzie nadproże a pod nim, we wnęce okiennej kawałek ścianki i dopiero rama okienna? Żeby to głupio nie wyglądało...

Ja mam jedno nadproże za wysoko w porównaniu do innych (o ok. 20cm) i zostanie to wyrównane GK (a więc na gotowo wnęka okienna będzie identyczna jak pozostałe).

G-k to ewentualnie od wewnątrz....