Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura pod sufitem - jak ją ukryć?

asiaasia1719499938

Recommended Posts

Witam.

Urządzamy sobie z mężem mieszkanie na parterze domu rodziców, to jest taki niski parter (2,2m wys.), dawniej rodzice mieli tam piwnicę i pomieszczenia gosp.

Pojawił się problem z jedna rurą (od centralnego ogrzewnia), znajduje się pod sufitem i przechodzi przez całą szerokość pokoju, który zpalanowaliśmy jako dzienny. Zastanawiamy się nad zabudowaniem jej karton-gipsem, tylko że tam jest dość nisko i może to nie najlepiej wyglądać. Może do tej zabudowy kart.-gips. dołączyć jakieś ośwetlenie. Sama nie wiem.

Może macie jakiś pomysł?

Pozdrawiam!

Jezeli ta rura jest dobrze cieplnie zaizolowana to chyba zamontowanie halogenow w suficie podwieszanym nie powinno stanowic zadnego problemu.

Musisz sie tylko zastanowic czy obudowac tylko rure przez co powstanie cos w rodzaju belki (osobiscie mam cos takiego na granicy salonu i aneksu kuchenengo. ale nie z powodu rury :-)), czy moze wieksza powierzchnia np jakies polkole lepiej by wygladalo mimimo niewielkiej wysokosci pomieszczenia.

Pozdrawiam

To półkole to chyba nie bardzo, ponieważ ta rura pzrechodzi mniej więcej w połowie dlugości pokoju. To pomieszczenie ma 3,80m na 9,50m i ma być płączeniem pokoju dziennego z kuchnią i jadalnią. Rura jest w częci gdzie ma stać kanapa lub narożnik. Gdybyśmy chcieli zrobić półkole to musiałoby ono być mniej więcej na połowie sufitu, a to trochę za dużo.

Myślę o czymś w rodzaju belki, o której piszesz, z oświetleniem. Mam jednak wątliwości czy to będzie dobrze wyglądało. Tym bardziej że ta rura dochodzi do ściany i idzie w dół, więc przy ścianie też trzebaby było ja zabudować.