Grzegorz63 08.07.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 ...Chcecie skończyć jak pielęgniarki?... Nie do końca trafne porównanie. Tutaj płatnikiem będzie Skarb Państwa (chyba poprzez Urzędy Skarbowe) a nie zadłużone szpitale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 08.07.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 zgodnie z art 5.1 ustawy"...zwrot przysługuje 68,15% kwoty podatku VAT ..." "zwrot podatku .... dotyczy wydatków poniesionych i udokumentowanych fakturami wystawionymi od dnia 1 maja 2004...." "................ prawo do zwrotu ...przysługuje pod warunkiem zakończenia inwestycji prze upływem 5 lat , licząc od końca roku kalendarzowego w którym otrzymano pozwolenie na budowę ...." "do wniosku nalezy dołaczyc pozwolenie na budowe oraz dokumenty potwierdzajace zakończenie inwestycji ..." w najlepszym razie pieniądze po 1 roku od zakończenia inwestycji i 3-4 lata od dokonania inwestycji (zakupu) ... ja nie będe czekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 08.07.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 ja nie będe czekał[/b] Czyli kupisz bez faktury? Czy się obrazisz i wyrzucisz faktury? Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 08.07.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Odbija to sobie na akcyzie i na póżniejszej emeryturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 08.07.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 ja nie będe czekał[/b] Czyli kupisz bez faktury? Czy się obrazisz i wyrzucisz faktury? Arecki albo przez wykonawce na 7% albo .............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 08.07.2005 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 w najlepszym razie pieniądze po 1 roku od zakończenia inwestycji i 3-4 lata od dokonania inwestycji (zakupu) ... ja nie będe czekał Rezi - jak ktoś teraz dostaje ulgę budowlaną to też często czeka latami na pieniądze (jak ulgi są większe od podatków zwroty otrzymuje się w kolejnych latach aż do całkowitego odliczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 08.07.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 w najlepszym razie pieniądze po 1 roku od zakończenia inwestycji i 3-4 lata od dokonania inwestycji (zakupu) ... ja nie będe czekał Rezi - jak ktoś teraz dostaje ulgę budowlaną to też często czeka latami na pieniądze (jak ulgi są większe od podatków zwroty otrzymuje się w kolejnych latach aż do całkowitego odliczenia). możesz wnioskowac w urzedzie skarbowym o zaniechanie poporu podatku zresztą .... przeczytałem projekt ustawy i opinie prawne ... problem zakupu bez faktury dotyczy np usług lub zakupu materiałów, surowców masowych ( zwir, piasek kamień etc , produktu bardziej związane z usłgą lub nie podlegające kontroli magazynowej - ale i to nie zawsze) Nie namawiam nikogo do zakupów bez rachunku ...ale jestem sceptykiem jeżeli chodzi o opłacalnosc takiej inwestycji, rynek nie znosi prózni i na pewno sytuacja będzie podobna do tej -Inwestor " .... prosze Pana ale materiały to ja kupie bo mi zwróca Vat" -Wykonawca " a ile Pan za to płaci" -Investor ...( pada kwota brutto) ale mi zwróca ( pada kwota) z róznicy Vatu -Wykonawca ....ja zrobie to panu bez rachunku ( pada kwota jw-10% co co wybierzesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 08.07.2005 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Nie namawiam nikogo do zakupów bez rachunku ...ale jestem sceptykiem jeżeli chodzi o opłacalnosc takiej inwestycji, rynek nie znosi prózni i na pewno sytuacja będzie podobna do tej -Inwestor " .... prosze Pana ale materiały to ja kupie bo mi zwróca Vat" -Wykonawca " a ile Pan za to płaci" -Investor ...( pada kwota brutto) ale mi zwróca ( pada kwota) z róznicy Vatu -Wykonawca ....ja zrobie to panu bez rachunku ( pada kwota jw-10% co co wybierzesz ? Nie często miałem okazję na takie wybory. Dom budowała mi taka sobie firemka i nie było mowy ani o materiałach na 7% ani o materiałach na lewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 08.07.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 a czy żwir na tynki kupiłes na fakturę ??a za transport zapłaciłeś VAT ....................etc przeczytaj uwaznie mój post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 08.07.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Popieram Kroyenę, proces legislacyjny jeszcze długi, będziemy się cieszy jak podpisze prezydent. A na razie ustawa może nie przejśc przez senat, a przez prezydenta może zosta zawetowana.Ale gorąco trzymam kciuki i już liczę kasę do zwrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faraon76 09.07.2005 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Ja wraz z Żoną do tej pory, jak tylko się dało cały czas korzystaliśmy z 7%VAT (materiał + usługa).Dotyczyło to głównie dużych inwestycji np: dach, ogrzewanie centralne, a część materiałów kupiliśmy przed 1 maja 2004. Korzystaliśmy również z innych „MYKÓW” i nie płaciliśmy VAT od transportu żwiru.Nie mniej jednak chyba większość wydatków była robiona zgodnie z zapotrzebowaniem majstrów na bieżąco (hipermarkety, składy budowlane, producenci, małe sklepiki) i cały czas kasowaliśmy FV VAT. No może wyjątkiem są przedsiębiorczy producenci, którzy mieli „różne ciekawe promocje” aby nie wystawić FV VAT.Zmierzam jednak do tego, że jeżeli pojawia się jakaś furtka to z pewnością wykorzystamy okazję i każdą najmniejszą FV VAT przedstawimy w Urzędzie Skarbowym.I jeżeli tylko dojdzie to do skutku, i czy jest to kiełbasa wyborcza czy inny trik naszych geniuszy to nie widzę żadnego powodu, żeby obrażać się na własne ciężko zarobione pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 09.07.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Też się bardzo cieszymy, będą pieniądze na które w ogóle nie liczyliśmy, te kilkanaście tys. to przecież meble do domu albo odstawiony taras i dróżki w ogrodzie. Kupa forsy i jestem optymistką, przecież głosowało za tą ustawą 100 % posłów - kto będzie miał odwagę to ruszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 09.07.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Po przeczytaniu artykułu o zwrocie Vaty wzięłam kalkulator i zaczęłam liczyć. Niestety w żaden sposób nie wychodzi mi ok 22tys zwrotu przy wydatkach 180 tyś za materiały i zwrocie 15% vat różnicy. 15% od 180 tyś to 27tyś a może jest jakas kwota wolna czy coś w tym stylu? Może ktoś wie jak do tej kwoty doszed łposeł Janowski? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 09.07.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 ... Może ktoś wie jak do tej kwoty doszed łposeł Janowski? pzdr 147541 zł netto +22% Vatu = 180000 zł czyli sam Vat wynosi 32459 zł czyli 68% Vatu (15/22) wynosi 22131 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 09.07.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Ludzie, a czym się tak podniecacie? Senat - Prezydent - Trybunał Konstytucyjny - kasa, o tyle o ile? Popieram stańczykowy głos rozsądku - poczekajmy na przepisy wykonawcze a jak je przeczytamy to będzie o czym mówić. Ważne jak będzie ta ustawa wyglądać "po Senacie" który jest bardziej podatny na rządowe sterowanie. Ale obiekytywnie patrząc to lepiej mieć 20 000 zł niż ich nie mieć Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 09.07.2005 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Jakie 20 tys? Już cieszę sie mniej bo policzyłam i wyszło, że na zwrot 20 tys musiałabym mieć faktur za 300 tys. A mam za 100 tys. Ma być zwrot za 70 m. powierzchni domu - chyba całkowitej? Kwoty podatku do zwrotu trzeba podzielić przez pow. domu i zrobić razy 70 m. U mnie wyszło niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek ww 10.07.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Uchwalili ustawę o zwrocie VAT-u, ale...... ...Jan Rokita z PO (cytat za Gazetą Wyborczą) zapowiada, że CELEM PLATFORMY OBYWATELSKIEJ BĘDZIE ZNIESIENIE ZWROTU ORAZ OBNIŻENIE VAT-U DO POZIOMU 15%. Namawiam, więc Szanownych Forumowiczów do niegłosowania w wyborach na tą formację!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 11.07.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 No i jeszcze inna "optymistyczna" informacja: http://www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1320432&type_id=1&order=priority&priority=2-20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 11.07.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Słusznie. Przecież nie można narażać budżetu na stratę paru mld złotych. Lepiej żeby była szara strefa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 11.07.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Uchwalili ustawę o zwrocie VAT-u, ale...... ...Jan Rokita z PO (cytat za Gazetą Wyborczą) zapowiada, że CELEM PLATFORMY OBYWATELSKIEJ BĘDZIE ZNIESIENIE ZWROTU ORAZ OBNIŻENIE VAT-U DO POZIOMU 15%. Namawiam, więc Szanownych Forumowiczów do niegłosowania w wyborach na tą formację!!!! W której Wyborczej to było, proszę podaj, bo być moze bedę musiał zmienić moje preferencje polityczne, ale wolałbym przeczytać to osobiście. arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts