Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hurrraaaa !!!! Uchwalili rekompensaty za wzrost VATu

inż. Mamoń

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zgodnie z art 5.1 ustawy

"...zwrot przysługuje 68,15% kwoty podatku VAT ..."

"zwrot podatku .... dotyczy wydatków poniesionych i udokumentowanych fakturami wystawionymi od dnia 1 maja 2004...."

"................ prawo do zwrotu ...przysługuje pod warunkiem zakończenia inwestycji prze upływem 5 lat , licząc od końca roku kalendarzowego w którym otrzymano pozwolenie na budowę ...."

"do wniosku nalezy dołaczyc pozwolenie na budowe oraz dokumenty potwierdzajace zakończenie inwestycji ..."

w najlepszym razie pieniądze po 1 roku od zakończenia inwestycji i 3-4 lata od dokonania inwestycji (zakupu) ... ja nie będe czekał

w najlepszym razie pieniądze po 1 roku od zakończenia inwestycji i 3-4 lata od dokonania inwestycji (zakupu) ... ja nie będe czekał

Rezi - jak ktoś teraz dostaje ulgę budowlaną to też często czeka latami na pieniądze (jak ulgi są większe od podatków zwroty otrzymuje się w kolejnych latach aż do całkowitego odliczenia).

Rezi - jak ktoś teraz dostaje ulgę budowlaną to też często czeka latami na pieniądze (jak ulgi są większe od podatków zwroty otrzymuje się w kolejnych latach aż do całkowitego odliczenia).

możesz wnioskowac w urzedzie skarbowym o zaniechanie poporu podatku

zresztą .... przeczytałem projekt ustawy i opinie prawne ...

problem zakupu bez faktury dotyczy np usług lub zakupu materiałów, surowców masowych ( zwir, piasek kamień etc , produktu bardziej związane z usłgą lub nie podlegające kontroli magazynowej - ale i to nie zawsze)

Nie namawiam nikogo do zakupów bez rachunku ...ale jestem sceptykiem jeżeli chodzi o opłacalnosc takiej inwestycji, rynek nie znosi prózni i na pewno sytuacja będzie podobna do tej

-Inwestor " .... prosze Pana ale materiały to ja kupie bo mi zwróca Vat"

-Wykonawca " a ile Pan za to płaci"

-Investor ...( pada kwota brutto) ale mi zwróca ( pada kwota) z róznicy Vatu

-Wykonawca ....ja zrobie to panu bez rachunku ( pada kwota jw-10%

co co wybierzesz ?

Nie namawiam nikogo do zakupów bez rachunku ...ale jestem sceptykiem jeżeli chodzi o opłacalnosc takiej inwestycji, rynek nie znosi prózni i na pewno sytuacja będzie podobna do tej

-Inwestor " .... prosze Pana ale materiały to ja kupie bo mi zwróca Vat"

-Wykonawca " a ile Pan za to płaci"

-Investor ...( pada kwota brutto) ale mi zwróca ( pada kwota) z róznicy Vatu

-Wykonawca ....ja zrobie to panu bez rachunku ( pada kwota jw-10%

co co wybierzesz ?

Nie często miałem okazję na takie wybory. Dom budowała mi taka sobie firemka i nie było mowy ani o materiałach na 7% ani o materiałach na lewo.

Ja wraz z Żoną do tej pory, jak tylko się dało cały czas korzystaliśmy z 7%VAT (materiał + usługa).Dotyczyło to głównie dużych inwestycji np: dach, ogrzewanie centralne, a część materiałów kupiliśmy przed 1 maja 2004. Korzystaliśmy również z innych „MYKÓW” i nie płaciliśmy VAT od transportu żwiru.

Nie mniej jednak chyba większość wydatków była robiona zgodnie z zapotrzebowaniem majstrów na bieżąco (hipermarkety, składy budowlane, producenci, małe sklepiki) i cały czas kasowaliśmy FV VAT. No może wyjątkiem są przedsiębiorczy producenci, którzy mieli „różne ciekawe promocje” aby nie wystawić FV VAT.

Zmierzam jednak do tego, że jeżeli pojawia się jakaś furtka to z pewnością wykorzystamy okazję i każdą najmniejszą FV VAT przedstawimy w Urzędzie Skarbowym.

I jeżeli tylko dojdzie to do skutku, i czy jest to kiełbasa wyborcza czy inny trik naszych geniuszy to nie widzę żadnego powodu, żeby obrażać się na własne ciężko zarobione pieniądze.

Też się bardzo cieszymy, będą pieniądze na które w ogóle nie liczyliśmy, te kilkanaście tys. to przecież meble do domu albo odstawiony taras i dróżki w ogrodzie. Kupa forsy i jestem optymistką, przecież głosowało za tą ustawą 100 % posłów - kto będzie miał odwagę to ruszyć?

Po przeczytaniu artykułu o zwrocie Vaty wzięłam kalkulator i zaczęłam liczyć. Niestety w żaden sposób nie wychodzi mi ok 22tys zwrotu przy wydatkach 180 tyś za materiały i zwrocie 15% vat różnicy. 15% od 180 tyś to 27tyś a może jest jakas kwota wolna czy coś w tym stylu? :(

Może ktoś wie jak do tej kwoty doszed łposeł Janowski?

pzdr

Ludzie, a czym się tak podniecacie?

Senat - Prezydent - Trybunał Konstytucyjny - kasa, o tyle o ile?

Popieram stańczykowy głos rozsądku :) - poczekajmy na przepisy wykonawcze a jak je przeczytamy to będzie o czym mówić. Ważne jak będzie ta ustawa wyglądać "po Senacie" który jest bardziej podatny na rządowe sterowanie. Ale obiekytywnie patrząc to lepiej mieć 20 000 zł niż ich nie mieć :wink: Pozdrawiam.

Jakie 20 tys? Już cieszę sie mniej bo policzyłam i wyszło, że na zwrot 20 tys musiałabym mieć faktur za 300 tys. A mam za 100 tys. Ma być zwrot za 70 m. powierzchni domu - chyba całkowitej? Kwoty podatku do zwrotu trzeba podzielić przez pow. domu i zrobić razy 70 m. U mnie wyszło niewiele.

Uchwalili ustawę o zwrocie VAT-u, ale......

...Jan Rokita z PO (cytat za Gazetą Wyborczą) zapowiada, że CELEM PLATFORMY OBYWATELSKIEJ BĘDZIE ZNIESIENIE ZWROTU ORAZ OBNIŻENIE VAT-U DO POZIOMU 15%.

Namawiam, więc Szanownych Forumowiczów do niegłosowania w wyborach na tą formację!!!! :evil: :evil:

W której Wyborczej to było, proszę podaj, bo być moze bedę musiał zmienić moje preferencje polityczne, ale wolałbym przeczytać to osobiście.

arecki