Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z fugą

ewelinam29

Recommended Posts

Wczoraj sama postanowiłam położyc fugę na moich kaflach balkonowych. Po polożeniu fugi na częsci balkonu zaczął padać deszcz i nie miałam możliwości od razu umyć fugi. Po kilku godzinach fuga tak stwardniała,że niemożna jej zmyć. Wczoraj szorowałam dwie godziny i dzisiaj czeka mnie to samo. Jest to bardzo pracochłonne.

Może ktoś zna sposób na taką twardą fugę, może są jakieś preparaty?

Pozdrawiam

Atlasem Shop'em można skutecznie zmyć fugę z kafli po uprzednim oskrobaniu tego co się da szpachelką . Niestety odbarwi się fuga - z brązowej zrobi się beżowa . Ale na to jest sposób , trzeba fugę wyskrobać głębiej (między kaflami) i nałożyć nową cienką warstwę lub zmywając dalszą część pofugowanych kafli (bo jak rozumię deszcz odgonił Cię od pracy) przetrzeć te zmyte wcześniej Atlas Shop'em.

Pozdrawiam

Dorze mówi. Tyle że śmierdzi i BHP. Konieczne rękawice gumowe,abyś skórki z rąk nie zdjęła.

Może tęż być kwas fosforowy, tę rozcieńczony jw. lub bardziej.

Kwasy mineralne MOGĄ ZŻERAĆ szkliwo ceramiki. Najpierw popróbować na jakimś gruzie z roboty.

Może ktoś zna sposób na taką twardą fugę, może są jakieś preparaty?

Pozdrawiam

Jezeli plytki maja gladka powierzchnie,to uzywam kawalek klocka drewnianego,deseczki o kacie sciecia 90 st.Drzewo nie rysuje powierzchni plytek,co szpachelce sie zdarza.

Jezeli powierzchnia plytek jest porowata,to szczotka z twardym wlosiem.

Dziękuję za wszystkie rady. Udało się! w Castoramie kupiłam super preparat firmy mapei, ponieważ fuga też jest z tej firmy.

Preparat był bardzo żrący, konieczne były rękawice. Rozpuszczał fugę, ale i tak była to męczarnia. 4 godziny ostrego szorowania. Na całe szczęście mam to juz za sobą.

Pozdrawiam