Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strzemiona- ile warte?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie rozmawiałam o tym ze swoim szefem i zasugerowałam, że jego ekipa mogłaby robić te strzemiona. Powiedział, że ten drut kupuje się na rolkach i b. ciężko go wyprostować .

Zmyśla, czy nie. Jaki Wy kupowaliście? Dostępne są tylko w rolkach????(chodzi mi o drut fi 6 bez zebr.)

Żaba - weź tych swoich panów zbierz do kupy i porządnie op....dol.

Wszystkie (lub duuuża większość) ekip robi sama strzemiona i jest to oczywiste bo mogą na tym trochę zarobić. Potrzebne jest tylko urzędzenie (do zrobienia przez każdego debila) składajęce się z dwóch łożysk i kawałka pręta. U mnie wszystkie strzemiona robili na budowie i z pręta w rolce.

Pozdrawiam

Żaba - weź tych swoich panów zbierz do kupy i porządnie op....dol.

Wszystkie (lub duuuża większość) ekip robi sama strzemiona i jest to oczywiste bo mogą na tym trochę zarobić. Potrzebne jest tylko urzędzenie (do zrobienia przez każdego debila) składajęce się z dwóch łożysk i kawałka pręta. U mnie wszystkie strzemiona robili na budowie i z pręta w rolce.

Pozdrawiam

Nurni, ale jak to zrobić? Ja nie umię przeklinać!! :roll:

Jak mam powiedzieć? - Drodzy panowie. To nie są żarty, qrka wodna. :evil: .Czy mogłabym Was prosić qrka, żebyście robili mi strzemiona na budowie qrka. Inni robią, a Wy w czasie pracy zbieracie owoce qrka, albo plotkujecie....Jak nie, qrka, to będzie mi bardzo przykro.... :-? :-? :-?

Właśnie rozmawiałam o tym ze swoim szefem i zasugerowałam, że jego ekipa mogłaby robić te strzemiona. Powiedział, że ten drut kupuje się na rolkach i b. ciężko go wyprostować .

Zmyśla, czy nie. Jaki Wy kupowaliście? Dostępne są tylko w rolkach????(chodzi mi o drut fi 6 bez zebr.)

Zaba, ale z tego twojego majstra kanciarz :evil:

W hurtowniach we Wrocku wrecz odchodza od sprzedawania pretów w kregach (oczywiscie mozna je nadal kupic, ale odrazu radza kupic prosty). Zreszta w niektorych hurtowniach juz w kregach nie sprzedaja, a mi np. sprzedano proste prety w cenie pretow w kregach (1.95 brutto) ;).

Prety w kregach faktycznie ciezko sie prostuje . Te w kregu sa poza tym troche ekonomiczniejsze, bi nie zostaje ci tyle skrawków, ale osobiscie sadze ze warto kupic proste - robota chlopakom szybciej pojdzie ;) - chociaz patrzac na tych twoich to ich dodatkowo na praktyki do kamieniolomów trzebaby poslac :evil:

nurmi-

gratuluje zdolnosci negocjacyjnych :D - dlugo ich przekonywales do tych pretów w kregach ? (moja ekipa za to poweidzila jak im kupilam proste prety, ze to nie ma dla nich znaczenia, a za 2 dni sasiadce powiedzieli ze oni tylko beda robic z prostych pretów-cwaniaczki 8) i w ogole ich nie obchodzilo ze juz kupila prety w kregach...)

u mnie byl prostowany drut

Zabagonia - opierniczaja sie, trenuja sobie Ciebie, nie daj sie bo bedzie coraz gorzej, niestety...

a gdzie Twoj kierownik? powiedz, ze ma byc tak i tak, maja termin taki i taki, zgodnie z umowa, jak sie nie podoba to poszukasz innych,

to Ty mowisz szefowi ekipy czego oczekujesz i on ma to wykonac i wyegzekwowac dobra prace od swoich ludkow,

nie masz nikogo kto by uzeral sie w Twoim imieniu?

Zbrojenie fundamentów wykonałem sam. Osobiście na naprędce wykonanej giętarce skręcałem strzemiona z drutu fi6. Drut zakupiony w kręgach wyprostowałem przy pomocy traktora. Robota prosta i szybka - jakieś 30 minut. Ile może wynosic koszt wynajęcia traktora, koparki, spychacza czy innej ciężkiej maszyny - 30 zł ?- 50 zł?

Wobec powyższego jeśli potrafie zrozumieć Twoją decyzję, że nie będziesz zbrojenia wykonywać osobiście pomimo, że jest to prosta sprawa. Rozumiem - postanowiłaś wynająć do tych prac fachowców. To jednak absolutnie nie potrafię zrozumieć skomleń Twoich wykonawców.

Chcą Ciebie naciąć na wyższą kasę niż była uprzednio przewidziana w umowie. Żle to rokuje na przyszłość.....

Żaba

Sęk w tym, że ja też nie za bardzo umiem w ten sposób wyrażać się do ludzi. Choć po roku budowy ze zdziwieniem stwierdzam, że nawet już mi to łatwo wychodzi. Dlatego za 1500 zł mam inspektora, do kótrego dzwonię i jak mam jakiekolwiek wątpliwości to on się pojawia na budowie i ku...wi na lewo i prawo. Pa paru takich akcjach już nawet nie musiałem dzwonić do inspektora bo panowie wiedzieli czym to się skończy więc i tak i tak robili jak trzeba.

Strzemiona u mnie robili z drutu i w kręgu i prostego. Po prostu wykonawca (do stanu surowego zamkniętego) miał resztkę w zwoju a resztę dokupił prostego. Ani razu nie słyszałem uwag na temat pracy dotyczącej strzemion. Robi się to na tyle szybko, że nie powinno być żadnego problemu.

Najlepszym argumentem jest kasa, jeśli nie jesteś w stanie ich opier....ć, to może powiedz, że albo to zrobią (bo wczesniej powinni Cię o tym poinformować, że nie) albo odejmiesz im od wynagrodzenia koszt wykonania strzemion gdzie indziej.

A zaprawy gotowej do murowania to nie chcą może, żeby im przywozić w betoniarce codziennie ??!! :o :wink:

Żaba to Twoja kasa i Twój dom. Ma być zbudowany jak Ty tego chcesz. Jeśli ktoś nie umie tego zrobić to na jego miejsce jest 100 chętnych. Chyba, że ci panowie żyją w innym swiecie i jeszcze nie zdają sobie z tego sprawy.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
a zaoszczędzone do skarbonki i będzie na pifko przy spotkanku.

prosta 6-ka ok 2 zł/kg zważ jedno i wiesz wszystko.

jedno strzemionko wprawiony zbrojarz kręci 30 sek.

moja zona nie jest doswiadczonym zbrojarzem a ukrecenie strzemiona 25x50 zajmowalo jej srednio moze 15 sekund

powaznie

nie ma w tym zadnej filozofii ;)