m.dworek 20.07.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 przy pomocy plyty z wkreconymi 6 srubami fi 10 i za pomoca takiego wygietego preta z wycieciem na pret fi 6 postaram sie kliknac fotke temu urzadzeniu i zamiescic z rozpedu wykonalismy jakies 50 strzemion 25x50 cm i gdzies tyle samo 18x25 za duzo tak szybko i bezbolesnie to szlo zona wyginala strzemiona jedna reka gadajac z koelzanka na babskie tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDBUD2 20.07.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Poniżej podaję wartość wykonania 1 strzemiona o boku 20 cm:1. l=(4*0,80)+0,10=0,90 m2. ciężar 1 m stali = 0,222 kg3. stawka 1 r-g 7,50 zł4. koszty pośrednie: 60%5. koszty zaopatrzenia: 0%6. zysk: 10%7. ciężar 1 strzemiona: 0,90*0,222=0,1998 kg Lp. Podstawa Opis jm Nakłady Koszt jedn. R M S1 KNR 4-01 0202-01 Przygotowanie i montaż zbrojenia z prętów stalowych gładkich lub żebrowanych o śr. do 6 mm obmiar = [0.80+0.10]*0.222 = 0.200kg kg -- R -- 1* robocizna 0.1r-g/kg * 7.50zł/r-g r-g 0.0200 0.750 0.15 -- M -- 2* Pręty okr.gład.do zbr.bet. fi do 7mm 1.002kg/kg * 2.65zł/kg kg 0.2004 2.655 0.53 3* Drut stal.okrągły miękki fi 0,5-0,8mm 0.025kg/kg * 4.46zł/kg kg 0.0050 0.112 0.02 4* materiały pomocnicze 2% * 0.55zł % 2.0000 0.055 0.01 Razem koszty bezpośrednie: 0.71 0.15 0.56 Koszty pośrednie od (R, S) % 60.00 0.09 Zysk od (R+Kp®, S+Kp(S)) % 10.00 0.02 Razem z narzutami: 0.83 0.26 0.56 Ceny jednostkowe 4.142 1.320 2.822 0.000 Cena jednego strzemiona wynosi 83 grosze. W cenie jest ujęta robocizna ® materiał (M) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 20.07.2005 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Szacuneczek i chylę czoła! Zaraz to wydrukuję i pokażę facetowi z hurtowni, u którego kupuję strzemiona.... Może coś opuści...... Dzięki ps. A kim jestes z zawodu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDBUD2 20.07.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Wysłałem wiadomość prywatną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 23.07.2005 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 Szacuneczek i chylę czoła! Zaraz to wydrukuję i pokażę facetowi z hurtowni, u którego kupuję strzemiona.... Może coś opuści...... Dzięki ps. A kim jestes z zawodu???? Dzięki Ed ! Hurtownik za strzemiono 20x20 policzył mi 80 gr ! Oczywiscie po tym, jak przedstawiłam mu Twoje wyliczenia! Nazwałam Cię kolegą z branży..... Bużka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 03.08.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 a zaoszczędzone do skarbonki i będzie na pifko przy spotkanku. prosta 6-ka ok 2 zł/kg zważ jedno i wiesz wszystko. jedno strzemionko wprawiony zbrojarz kręci 30 sek. moja zona nie jest doswiadczonym zbrojarzem a ukrecenie strzemiona 25x50 zajmowalo jej srednio moze 15 sekund powaznie nie ma w tym zadnej filozofii I nie boisz się późno wracać do domu????????????????? Witam po przerwie ale maly urlopik był i się należał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 03.08.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 W mojej hurtowni 1mb drutu fi 6 kosztuje ok. 60 gr, a strzemiona o łącznej długości w okolicach 1 metra kosztuja ok. 1,80 gr.Ponieważ wczesniej zgodziłem się na sugestie wykonawcy, aby kupić gotowe strzemiona (nie znałem wtedy ich ceny), to postanowiłem pogiąć je sam (szef ekipy przywiózł mi giętarke). Wyszło mi ok. 30 sek. na strzemiono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 03.08.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 W mojej hurtowni 1mb drutu fi 6 kosztuje ok. 60 gr, a strzemiona o łącznej długości w okolicach 1 metra kosztuja ok. 1,80 gr. Ponieważ wczesniej zgodziłem się na sugestie wykonawcy, aby kupić gotowe strzemiona (nie znałem wtedy ich ceny), to postanowiłem pogiąć je sam (szef ekipy przywiózł mi giętarke). Wyszło mi ok. 30 sek. na strzemiono. Tia, 30s ... A widzisz, jakbys mial taka zone jak ma Leon to bys sie uporal z tym w o polowe krotszym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 04.08.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 W mojej hurtowni 1mb drutu fi 6 kosztuje ok. 60 gr, a strzemiona o łącznej długości w okolicach 1 metra kosztuja ok. 1,80 gr. Ponieważ wczesniej zgodziłem się na sugestie wykonawcy, aby kupić gotowe strzemiona (nie znałem wtedy ich ceny), to postanowiłem pogiąć je sam (szef ekipy przywiózł mi giętarke). Wyszło mi ok. 30 sek. na strzemiono. Tia, 30s ... A widzisz, jakbys mial taka zone jak ma Leon to bys sie uporal z tym w o polowe krotszym czasie Ale na pifko z kumplami już bys nie poszedł.............................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2005 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Qrcze - ja za wszystkie strzemiona potrzebne (gotowe) dałam 100 PLN i nikt niczego nie kręcił i nie prostował na budowie A dom nie mały Dużo hałasu o nic jak dla mnie - koszt minimalny, z metodą gospodarczą czyli ciagnięciem traktorem ewentualnie więcej folkloru i historii piwnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 04.08.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 W mojej hurtowni 1mb drutu fi 6 kosztuje ok. 60 gr, a strzemiona o łącznej długości w okolicach 1 metra kosztuja ok. 1,80 gr. Ponieważ wczesniej zgodziłem się na sugestie wykonawcy, aby kupić gotowe strzemiona (nie znałem wtedy ich ceny), to postanowiłem pogiąć je sam (szef ekipy przywiózł mi giętarke). Wyszło mi ok. 30 sek. na strzemiono. Tia, 30s ... A widzisz, jakbys mial taka zone jak ma Leon to bys sie uporal z tym w o polowe krotszym czasie Ale na pifko z kumplami już bys nie poszedł.............................. Taka zona nie odsc ze "za szybko" by te strzemiona ukrecila, to gdybys sie spoznil to jak by ci przez łeb dala to ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 04.08.2005 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Qrcze - ja za wszystkie strzemiona potrzebne (gotowe) dałam 100 PLN i nikt niczego nie kręcił i nie prostował na budowie A dom nie mały Dużo hałasu o nic jak dla mnie - koszt minimalny, z metodą gospodarczą czyli ciagnięciem traktorem ewentualnie więcej folkloru i historii piwnych A kiedy kupowałaś te strzemiona? Jeszcze nie mam stropu, a wydałam już ok.1000 zł! Następne tyle wydam na strop.... Wydaje mi się, że temat strzemion na tym forum jest potrzebny. Dzieki poradom kilku mądrych osób, udało mi się wynegocjować dużo lepszą cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 04.08.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Zaba jesli mozna zapytac - a ile placisz swoim murarzom za zrobienie stropu/wybudowanie domu? U mnie takie sprawy jak krecenie zbrojenia byly w cenia - nawet nikt nie wspominal o kupowaniu gotowego zbrojenia. Moze jednak tupnij noga i powiedz ze albo sami poskrecaja albo poszukasz sobie innej ekipy, ewentualnie zapytaj sie ile by chciali za skrecenia zbrojenia-moze to wyjdzie taniej A jak z betonem - udalo ci sie dogadac z ta betonairnia, o ktorej ci pisalam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 05.08.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 U mnie takie sprawy jak krecenie zbrojenia byly w cenia - nawet nikt nie wspominal o kupowaniu gotowego zbrojenia. U mnie też . Razem z betoniarką przywieżli giętarkę do drutu i szybciutko pozbijali koziołki . Jak kupiłem prosty drut to z radości polecieli po piwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Razem z mężem sami zrobiliśmy całe zbrojenie na dom. Mąż sam zrobił przyrząd do gięcia strzemion. Robota prosta, zajęło nam to 3 dni.Jestem dumna z siebie że mogłam się jak na razie do czegoś przydać na budowie. Myslę, że na tym sie nie skończy.Ogólnie to nie wiem dlaczego większość mężczyzn twierdzi, że kobieta nie powiina pokazywać sie na budowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 05.08.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Razem z mężem sami zrobiliśmy całe zbrojenie na dom. Mąż sam zrobił przyrząd do gięcia strzemion. Robota prosta, zajęło nam to 3 dni... 3 dni? Moi murarze, to chyba tego nawet 3 godzin nie robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.08.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Qrcze - ja za wszystkie strzemiona potrzebne (gotowe) dałam 100 PLN i nikt niczego nie kręcił i nie prostował na budowie A dom nie mały Dużo hałasu o nic jak dla mnie - koszt minimalny, z metodą gospodarczą czyli ciagnięciem traktorem ewentualnie więcej folkloru i historii piwnych A kiedy kupowałaś te strzemiona? Jeszcze nie mam stropu, a wydałam już ok.1000 zł! Następne tyle wydam na strop.... Wydaje mi się, że temat strzemion na tym forum jest potrzebny. Dzieki poradom kilku mądrych osób, udało mi się wynegocjować dużo lepszą cenę. Kupowałam niedawno - budowa ruszyła na początku czerwca. Ekipa ma Nadwornego Wykonawcę Strzemion, który na ich zlecenie kręci co trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 07.08.2005 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Razem z mężem sami zrobiliśmy całe zbrojenie na dom. Mąż sam zrobił przyrząd do gięcia strzemion. Robota prosta, zajęło nam to 3 dni. Jestem dumna z siebie że mogłam się jak na razie do czegoś przydać na budowie. Myslę, że na tym sie nie skończy. Ogólnie to nie wiem dlaczego większość mężczyzn twierdzi, że kobieta nie powiina pokazywać sie na budowie ? A ja jestem kobieta (stad ta "2 polowa") i do tego budowlancem z zawodu i na budowie bylam nie raz ale nigdy nie rwalam sie do prac fizycznych na budowie. Ani nie mam takiej sily w rekach zeby zbrojenie krecic, ani nawet nie chce sobie wyrabiac miesni. Ja tylko chodzilam i patrzylam jak ukladaja i prawde mowiac nie mialm wiekszych zastrzezen Poza tym nie widze osobiscie potrzeby zeby samej z mezem zajmowac sie murowaniem. Szkoda nam urlopu - narazie caly urlop tracimy na logistyke Daje zarobic naszym chlopakom, zwlaszcza ze naprawde nie podali wygorowanej stawki. Poza tym tak jak u KAS01 krecenie trwalo kilka godzi wiec po co ja mialabym sie z tym meczyc kilka dni A do prac budowlanych sie wlaczymy gdy przyjdzie wykonczeniowka- malowanie, kafelkowanie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2005 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Budujemy z mężem systemem gospodarczym. Zalezy nam na tym żeby w budowę włozyć jak najwięcej własnej pracy, pomagamy również majstrom (rodzina i znajomi tez pomagaja) i jak na razie to nam się opłaca. Wiadomo, ten kto ma pieniądze może szybko się wybudować. Nas niestety nas na to nie stać, a kredytu na razie nie chcemy brać. I jeszcze jedno, to co wykonujemy sami lub gdy nadzorujemy z "bliska" majstrówmamy mamy pewność że jeste zrobione solidnie i dobrze. Obok naszej budowy jest sposro innych i czasami widac jak majstry odwalaja fuszerę gdy nie ma inwestora ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1arta 08.08.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 A może ktoś mi wytłumaczy albo narysuje, jak zrobić własnoręcznie taką giętarkę do strzemion. Proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts